Jednoduchý strakatý koláč so smotanovým krémom (Kravský koláč)
Sú recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu, pretože sú jednoducho dokonalé. Tento strakatý koláč, u nás doma známy aj ako „kravský“, je presne taký. Celé cesto zmiešate v jednej miske, krém v druhej a o chvíľu máte na stole fantastickú maškrtu.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Hlboký plech na pečenie dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Najprv si pripravte cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru do svetlej a nadýchanej peny.
3. Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej, mlieko a perlivú minerálku.
4. Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom.
5. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
6. Teraz si pripravte krém: V druhej miske metličkou (nie mixérom!) dohladka vymiešajte kyslú smotanu, vajcia, oba cukre, strúhaný kokos a kukuričný škrob.
7. Krém naberajte veľkou lyžicou a vo forme „ostrovčekov“ alebo „fľakov“ ho rovnomerne rozmiestnite po celom povrchu tmavého cesta.
8. Na záver celý koláč posypte čokoládovými kúskami.
9. Pečte v predhriatej rúre približne 35–40 minút. Otestujte špajdľou, či je kakaové cesto prepečené.
Poznámky
1. Krém, ktorý sa nezrazí: Kyslú smotanu na krém nikdy nešľahajte mixérom, iba ju jemne ručne vymiešajte metličkou. Šľahaním by zredla a krém by nemal správnu konzistenciu.2. Tajomstvo nadýchaného cesta: Perlivá minerálka v ceste nie je náhoda. Bublinky pomôžu cesto ešte viac odľahčiť a urobiť ho krásne nadýchaným.Tvarohový krém: Namiesto kyslej smotany môžete použiť 500 g jemného tvarohu. Krém bude o niečo hutnejší, ale rovnako lahodný.