Search

Jednoduchý šalát s tuniakom a fetou v gréckom štýle: Hit leta!

grécky šalát s tuniakom
Grécky šalát s tuniakom, zdroj: AI

Obsah receptu

Hľadáte recept na dokonalé letné osvieženie, ktoré je nielen chutné, ale aj rýchlo pripravené a plné zdravých ingrediencií? Tento jednoduchý šalát s tuniakom a fetou v gréckom štýle je presne to, čo potrebujete! Spojenie chrumkavej čerstvej zeleniny, slaného syra Feta, šťavnatého tuniaka a aromatických olív Kalamata vás okamžite prenesie na slnečné grécke pobrežie. Je to ideálna voľba pre ľahký obed, rýchlu večeru alebo ako pôsobivá súčasť letného grilovania či párty. Pripravte si tento božský šalát a zažite explóziu chutí!

Príprava tohto gréckeho šalátu s tuniakom je skutočne nenáročná a zvládne ju aj začiatočník. Stačí nakrájať čerstvú zeleninu, pridať kvalitného tuniaka, lahodný syr Feta a všetko preliať jednoduchou, no výraznou zálievkou z olivového oleja a vínneho octu. Výsledkom je farebný, nutrične bohatý a nesmierne chutný pokrm, ktorý si zamilujete na prvé ochutnanie. Tak neváhajte a doprajte si tento fantastický letný hit!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Počet porcií: cca 2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 150-200 g rímskeho šalátu, natrhaného alebo nakrájaného na väčšie kusy
  • 200-250 g cherry paradajok, prekrojených na polovičky alebo štvrtinky
  • 1 ks menšej červenej cibule (alebo ½ ks stredne veľkej), nakrájanej na tenké prúžky alebo polmesiačiky
  • 1 ks stredne veľkej šalátovej uhorky, olúpanej (alebo neolúpanej podľa preferencie) a nakrájanej na kocky alebo polkolieska
  • 1 ks stredne veľkej zelenej papriky, zbavenej semenníka a nakrájanej na prúžky alebo kocky
  • 100-150 g olív Kalamata, vykôstkovaných (ak nie sú) a celých alebo prekrojených na polovicu
  • 100-150 g syra Feta, nakrájaného na kocky alebo rozmrveného nahrubo
  • 185 g konzervovaného tuniaka (hmotnosť po odkvapkaní cca 130-150g), kúsky vo vlastnej šťave alebo v olivovom oleji, scedený
  • 1 hrsť (cca 2-3 PL nasekanej) čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej najemno
  • 3-4 PL extra panenského olivového oleja
  • 3 PL červeného vínneho octu (alebo čerstvá citrónová šťava)
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy

Príprava zeleniny:

  1. Rímsky šalát dôkladne umyte, osušte (napríklad v odstredivke na šalát alebo na čistej utierke) a natrhajte alebo nakrájajte na väčšie kusy. Pripravený šalát vložte do veľkej misy. Cherry paradajky umyte a podľa ich veľkosti prekrojte na polovičky alebo štvrtinky, následne ich pridajte k šalátu.
  2. Červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké prúžky alebo jemné polmesiačiky. Šalátovú uhorku dôkladne umyte, podľa vašej preferencie ju môžete ošúpať alebo ponechať so šupkou, a nakrájajte na hrubšie polkolieska alebo primerane veľké kocky. Obe pripravené suroviny pridajte do misy k ostatnej zelenine.
  3. Zelenú papriku umyte, rozkrojte ju na polovicu a dôkladne odstráňte semenník spolu s bielymi vnútornými časťami. Papriku potom nakrájajte na prúžky alebo menšie kúsky a pridajte k ostatnej zelenine v mise.

Kompletizácia šalátu:

  1. K pripravenej zeleninovej zmesi pridajte vykôstkované olivy Kalamata (môžete ich ponechať celé alebo pre väčšie pohodlie prekrojiť na polovicu) a dôkladne scedeného tuniaka z konzervy. Ak preferujete menšie kúsky tuniaka, môžete ho jemne rozdeliť vidličkou.
  2. Syr Feta nakrájajte na primerane veľké kocky alebo ho môžete nahrubo rozmrvte priamo do misy k ostatným ingredienciám. Nakoniec všetko zasypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Príprava zálievky a dochutenie:

  1. V samostatnej malej miske alebo pohári zmiešajte extra panenský olivový olej spolu s červeným vínnym octom. Podľa vašej individuálnej chuti pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Zálievku potom dôkladne premiešajte alebo prešľahajte vidličkou, kým sa všetky jej zložky pekne nespoja do homogénnej emulzie.
  2. Hotovú zálievku nalejte rovnomerne na pripravený šalát. Všetky ingrediencie spolu zľahka, ale starostlivo premiešajte, aby sa chute krásne prepojili a zelenina zostala svieža. Dbajte na to, aby ste syr Feta príliš nerozbili, pokiaľ ho chcete mať v šaláte v pekne viditeľných, celistvejších kúskoch. Pred podávaním šalát ochutnajte a v prípade potreby ho ešte jemne dochuťte soľou alebo čerstvo mletým čiernym korením.

Tipy

  1. Ak chcem šalát ešte sýtejší a výdatnejší, často do neho pridám za hrsť uvarených cestovín (výborne sa hodia napríklad farfalle alebo penne) alebo podávam s kúskom chrumkavého celozrnného pečiva.
  2. Namiesto červeného vínneho octu môžem pre sviežejšiu a jemne citrusovú nôtu použiť čerstvo vytlačenú šťavu z jedného menšieho citróna.
  3. Pre extra chrumkavosť a zaujímavejšiu textúru môžem do hotového šalátu pridať za hrsť nasucho opražených slnečnicových alebo tekvicových semienok, prípadne malé kúsky opečenej bagety vo forme domácich krutónov.
  4. Ak mám rád pikantnejšie chute a chcem šalátu dodať trochu grády, zvyknem do zálievky pridať štipku kvalitného sušeného oregana alebo malú štipku drvených chilli vločiek.

Tento jednoduchý šalát s tuniakom a fetou v gréckom štýle je skutočným pokladom letnej kuchyne. Je svieži, ľahký, plný farieb a úžasných chutí. Určite ho vyskúšajte, neoľutujete!

OHODNOŤTE RECEPT

Zdroj: varimeslaskou.sk

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty