1. Rímsky šalát dôkladne umyte, osušte (napríklad v odstredivke na šalát alebo na čistej utierke) a natrhajte alebo nakrájajte na väčšie kusy. Pripravený šalát vložte do veľkej misy. Cherry paradajky umyte a podľa ich veľkosti prekrojte na polovičky alebo štvrtinky, následne ich pridajte k šalátu.
2. Červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké prúžky alebo jemné polmesiačiky. Šalátovú uhorku dôkladne umyte, podľa vašej preferencie ju môžete ošúpať alebo ponechať so šupkou, a nakrájajte na hrubšie polkolieska alebo primerane veľké kocky. Obe pripravené suroviny pridajte do misy k ostatnej zelenine.
3. Zelenú papriku umyte, rozkrojte ju na polovicu a dôkladne odstráňte semenník spolu s bielymi vnútornými časťami. Papriku potom nakrájajte na prúžky alebo menšie kúsky a pridajte k ostatnej zelenine v mise.
Kompletizácia šalátu:
4. K pripravenej zeleninovej zmesi pridajte vykôstkované olivy Kalamata (môžete ich ponechať celé alebo pre väčšie pohodlie prekrojiť na polovicu) a dôkladne scedeného tuniaka z konzervy. Ak preferujete menšie kúsky tuniaka, môžete ho jemne rozdeliť vidličkou.
5. Syr Feta nakrájajte na primerane veľké kocky alebo ho môžete nahrubo rozmrvte priamo do misy k ostatným ingredienciám. Nakoniec všetko zasypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Príprava zálievky a dochutenie:
6. V samostatnej malej miske alebo pohári zmiešajte extra panenský olivový olej spolu s červeným vínnym octom. Podľa vašej individuálnej chuti pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Zálievku potom dôkladne premiešajte alebo prešľahajte vidličkou, kým sa všetky jej zložky pekne nespoja do homogénnej emulzie.
7. Hotovú zálievku nalejte rovnomerne na pripravený šalát. Všetky ingrediencie spolu zľahka, ale starostlivo premiešajte, aby sa chute krásne prepojili a zelenina zostala svieža. Dbajte na to, aby ste syr Feta príliš nerozbili, pokiaľ ho chcete mať v šaláte v pekne viditeľných, celistvejších kúskoch. Pred podávaním šalát ochutnajte a v prípade potreby ho ešte jemne dochuťte soľou alebo čerstvo mletým čiernym korením.
Poznámky
1. Ak chcem šalát ešte sýtejší a výdatnejší, často do neho pridám za hrsť uvarených cestovín (výborne sa hodia napríklad farfalle alebo penne) alebo podávam s kúskom chrumkavého celozrnného pečiva.2. Namiesto červeného vínneho octu môžem pre sviežejšiu a jemne citrusovú nôtu použiť čerstvo vytlačenú šťavu z jedného menšieho citróna.3. Pre extra chrumkavosť a zaujímavejšiu textúru môžem do hotového šalátu pridať za hrsť nasucho opražených slnečnicových alebo tekvicových semienok, prípadne malé kúsky opečenej bagety vo forme domácich krutónov.4. Ak mám rád pikantnejšie chute a chcem šalátu dodať trochu grády, zvyknem do zálievky pridať štipku kvalitného sušeného oregana alebo malú štipku drvených chilli vločiek.