Search

Jednoduchý kremeš s piškótami: Nepečená maškrta hotová raz-dva

kremeš s piškótami
Kremeš s piškótami

Obsah receptu

Publikované: 26. marca 2025, 15:22

Máte chuť na sladkú dobrotu, ktorá nevyžaduje zložité pečenie? Tento kremeš s piškótami je ideálnou voľbou. Kombinácia chrumkavého lístkového cesta, jemného pudingového krému a piškót namočených v sirupe je jednoducho neodolateľná.

Kremeš s piškótami patrí medzi tie dezerty, po ktorých sa doma zapráši už behom pár chvíľok. Príprava krému a vrstvenie sú rýchle, jednoduché a zvládne ich každý, pečenie lístkových plátov navyše nezaberie viac ako 15 minút.

  • Čas prípravy: 40 minút (+ chladenie pudingu)
  • Čas chladenia: min. 3 hodiny (ideálne cez noc)
  • Čas pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: 12 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Korpusy:

  • 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
  • Studená voda na potretie
  • Krupicový cukor na posypanie (cca 1-2 lyžice)

Pudingový krém:

  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 500 ml mlieka
  • 3-4 lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti a návodu na pudingu)
  • 250 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku)

Sirup na piškóty:

  • 100 ml vody
  • 3 lyžičky krupicového cukru
  • 100 ml rumu alebo obľúbeného likéru (napr. vaječný, mandľový – voliteľné)

Ostatné:

  • Cca 24 ks okrúhlych cukrárskych piškót
  • Práškový cukor na posypanie hotového kremeša

Postup prípravy

Príprava lístkových plátov

  1. Rúru predhrejte na 190 °C (klasický ohrev) alebo 185 °C (teplovzdušný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Rozvaľkané lístkové cesto rozviňte aj s papierom, na ktorom je navinuté. Cesto pomyselne alebo jemným naznačením preložte pozdĺžne na polovicu a v tomto mieste ho ostrým nožom rozrežte na dva rovnaké obdĺžniky.
  3. Oba pláty cesta husto poprepichujte na viacerých miestach vidličkou. Tým zabránite nadmernému nafúknutiu počas pečenia.
  4. Povrch oboch plátov potrite pomocou štetca alebo mašlovačky studenou vodou a rovnomerne ich zľahka posypte krupicovým cukrom.
  5. Opatrne preneste pláty aj s papierom na pečenie na pripravený plech (možno budete potrebovať piecť postupne alebo na dvoch plechoch).
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 15 minút, alebo kým nie sú pláty krásne zlatohnedé, chrumkavé a prepečené. Sledujte ich, aby sa nespálili.
  7. Upečené pláty nechajte úplne vychladnúť na rovnej ploche alebo mriežke.

Príprava krému a sirupu

  1. Puding: Z mlieka, kryštálového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti vášho pudingu a chuti) a vanilkového pudingového prášku uvarte hustý puding presne podľa návodu na obale.
  2. Horúci puding ihneď prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala celého povrchu (zabránite tak vytvoreniu kožky), a nechajte ho za občasného premiešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Krém: Úplne vychladnutý puding krátko prešľahajte mixérom alebo metličkou, aby bol opäť hladký. V druhej, čistej a suchej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie do tuhej šľahačky.
  4. Vyšľahanú šľahačku potom už len opatrne, po častiach, pomocou stierky alebo varešky vmiešajte do prešľahaného pudingu. Vznikne jemný a nadýchaný krém.
  5. Sirup: V menšej miske alebo hlbšom tanieri zmiešajte vodu, krupicový cukor a rum alebo likér (ak ho používate). Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Vrstvenie kremeša

  1. Jeden z vychladnutých plátov lístkového cesta položte na tácku, podnos alebo do hlbšieho plechu primeranej veľkosti. Ideálne položte plát spodnou (rovnejšou) stranou nahor, aby bol základ stabilný.
  2. Na tento plát rovnomerne rozotrite približne jednu tretinu pripraveného pudingového krému.
  3. Cukrárske piškóty jednu po druhej veľmi krátko (naozaj len na sekundu z každej strany) namočte do pripraveného sirupu a ukladajte ich tesne vedľa seba na vrstvu krému, kým nepokryjete celú plochu.
  4. Na vrstvu piškót rovnomerne rozotrite druhú tretinu krému.
  5. Opäť poukladajte vrstvu piškót krátko namočených v sirupe.
  6. Na druhú vrstvu piškót rozotrite zvyšnú tretinu krému. Pomocou stierky alebo noža uhlaďte povrch a prípadne aj boky kremeša, ak krém vytŕča.

Dokončenie a chladenie

  1. Druhý upečený plát lístkového cesta položte na vrch krému, ideálne vrchnou, karamelizovanou stranou nahor. Jemne pritlačte po celej ploche, aby sa plát spojil s krémom.
  2. Takto pripravený kremeš opatrne prikryte (napríklad alobalom alebo potravinovou fóliou, aby neobschol) a vložte do chladničky stuhnúť a odležať sa aspoň na 3 hodiny. Najlepší je však na druhý deň, keď piškóty pekne zmäknú a chute sa dokonale prepoja.
  3. Pred podávaním posypte povrch kremeša cez sitko práškovým cukrom. Ostrým, dlhým nožom (ideálne zúbkovaným, ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť) nakrájajte kremeš na 12 rovnakých štvorcových alebo obdĺžnikových porcií.

Videorecept

Tipy

  1. Aby bol pudingový krém naozaj hladký a bez hrudiek, vždy ho po úplnom vychladnutí najprv samostatne dobre prešľahám. Šľahačku potom vmiešavam už len zľahka stierkou, nie mixérom, aby si krém zachoval nadýchanosť a nezrazil sa.
  2. Piškóty do sirupu namáčam naozaj len bleskovo z každej strany. Ak by príliš nasiakli, celý kremeš by mohol byť nepríjemne rozmočený. Ak dezert pripravujem aj pre deti, alkohol v sirupe samozrejme vynechávam a nahradím ho napríklad trochou ovocnej šťavy alebo len vodou s cukrom.
  3. Lístkové cesto pred pečením naozaj poctivo popichám vidličkou po celej ploche. Ak na to zabudnem, zvykne sa mi miestami príliš nafúknuť a pláty sú potom nerovnomerné, čo komplikuje vrstvenie a krájanie.
  4. Krájanie vychladeného kremeša s piškótami ide oveľa ľahšie, ak používam dlhý, tenký a veľmi ostrý nôž. Po každom reze ho zvyknem utrieť a namočiť do pohára s horúcou vodou – rezy sú potom oveľa čistejšie.

Pripravte si tento jednoduchý a rýchly kremeš s piškótami a potešte svojich blízkych lahodným dezertom.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Tutti a Tavola

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty