Publikované: 26. marca 2025, 15:22
Máte chuť na sladkú dobrotu, ktorá nevyžaduje zložité pečenie? Tento kremeš s piškótami je ideálnou voľbou. Kombinácia chrumkavého lístkového cesta, jemného pudingového krému a piškót namočených v sirupe je jednoducho neodolateľná.
Kremeš s piškótami patrí medzi tie dezerty, po ktorých sa doma zapráši už behom pár chvíľok. Príprava krému a vrstvenie sú rýchle, jednoduché a zvládne ich každý, pečenie lístkových plátov navyše nezaberie viac ako 15 minút.
- Čas prípravy: 40 minút (+ chladenie pudingu)
- Čas chladenia: min. 3 hodiny (ideálne cez noc)
- Čas pečenia: 15 minút
- Počet porcií: 12 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Korpusy:
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
- Studená voda na potretie
- Krupicový cukor na posypanie (cca 1-2 lyžice)
Pudingový krém:
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 500 ml mlieka
- 3-4 lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti a návodu na pudingu)
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku)
Sirup na piškóty:
- 100 ml vody
- 3 lyžičky krupicového cukru
- 100 ml rumu alebo obľúbeného likéru (napr. vaječný, mandľový – voliteľné)
Ostatné:
- Cca 24 ks okrúhlych cukrárskych piškót
- Práškový cukor na posypanie hotového kremeša
Postup prípravy
Príprava lístkových plátov
- Rúru predhrejte na 190 °C (klasický ohrev) alebo 185 °C (teplovzdušný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Rozvaľkané lístkové cesto rozviňte aj s papierom, na ktorom je navinuté. Cesto pomyselne alebo jemným naznačením preložte pozdĺžne na polovicu a v tomto mieste ho ostrým nožom rozrežte na dva rovnaké obdĺžniky.
- Oba pláty cesta husto poprepichujte na viacerých miestach vidličkou. Tým zabránite nadmernému nafúknutiu počas pečenia.
- Povrch oboch plátov potrite pomocou štetca alebo mašlovačky studenou vodou a rovnomerne ich zľahka posypte krupicovým cukrom.
- Opatrne preneste pláty aj s papierom na pečenie na pripravený plech (možno budete potrebovať piecť postupne alebo na dvoch plechoch).
- Pečte v predhriatej rúre približne 15 minút, alebo kým nie sú pláty krásne zlatohnedé, chrumkavé a prepečené. Sledujte ich, aby sa nespálili.
- Upečené pláty nechajte úplne vychladnúť na rovnej ploche alebo mriežke.
Príprava krému a sirupu
- Puding: Z mlieka, kryštálového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti vášho pudingu a chuti) a vanilkového pudingového prášku uvarte hustý puding presne podľa návodu na obale.
- Horúci puding ihneď prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala celého povrchu (zabránite tak vytvoreniu kožky), a nechajte ho za občasného premiešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Krém: Úplne vychladnutý puding krátko prešľahajte mixérom alebo metličkou, aby bol opäť hladký. V druhej, čistej a suchej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie do tuhej šľahačky.
- Vyšľahanú šľahačku potom už len opatrne, po častiach, pomocou stierky alebo varešky vmiešajte do prešľahaného pudingu. Vznikne jemný a nadýchaný krém.
- Sirup: V menšej miske alebo hlbšom tanieri zmiešajte vodu, krupicový cukor a rum alebo likér (ak ho používate). Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Vrstvenie kremeša
- Jeden z vychladnutých plátov lístkového cesta položte na tácku, podnos alebo do hlbšieho plechu primeranej veľkosti. Ideálne položte plát spodnou (rovnejšou) stranou nahor, aby bol základ stabilný.
- Na tento plát rovnomerne rozotrite približne jednu tretinu pripraveného pudingového krému.
- Cukrárske piškóty jednu po druhej veľmi krátko (naozaj len na sekundu z každej strany) namočte do pripraveného sirupu a ukladajte ich tesne vedľa seba na vrstvu krému, kým nepokryjete celú plochu.
- Na vrstvu piškót rovnomerne rozotrite druhú tretinu krému.
- Opäť poukladajte vrstvu piškót krátko namočených v sirupe.
- Na druhú vrstvu piškót rozotrite zvyšnú tretinu krému. Pomocou stierky alebo noža uhlaďte povrch a prípadne aj boky kremeša, ak krém vytŕča.
Dokončenie a chladenie
- Druhý upečený plát lístkového cesta položte na vrch krému, ideálne vrchnou, karamelizovanou stranou nahor. Jemne pritlačte po celej ploche, aby sa plát spojil s krémom.
- Takto pripravený kremeš opatrne prikryte (napríklad alobalom alebo potravinovou fóliou, aby neobschol) a vložte do chladničky stuhnúť a odležať sa aspoň na 3 hodiny. Najlepší je však na druhý deň, keď piškóty pekne zmäknú a chute sa dokonale prepoja.
- Pred podávaním posypte povrch kremeša cez sitko práškovým cukrom. Ostrým, dlhým nožom (ideálne zúbkovaným, ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť) nakrájajte kremeš na 12 rovnakých štvorcových alebo obdĺžnikových porcií.
Videorecept
Tipy
- Aby bol pudingový krém naozaj hladký a bez hrudiek, vždy ho po úplnom vychladnutí najprv samostatne dobre prešľahám. Šľahačku potom vmiešavam už len zľahka stierkou, nie mixérom, aby si krém zachoval nadýchanosť a nezrazil sa.
- Piškóty do sirupu namáčam naozaj len bleskovo z každej strany. Ak by príliš nasiakli, celý kremeš by mohol byť nepríjemne rozmočený. Ak dezert pripravujem aj pre deti, alkohol v sirupe samozrejme vynechávam a nahradím ho napríklad trochou ovocnej šťavy alebo len vodou s cukrom.
- Lístkové cesto pred pečením naozaj poctivo popichám vidličkou po celej ploche. Ak na to zabudnem, zvykne sa mi miestami príliš nafúknuť a pláty sú potom nerovnomerné, čo komplikuje vrstvenie a krájanie.
- Krájanie vychladeného kremeša s piškótami ide oveľa ľahšie, ak používam dlhý, tenký a veľmi ostrý nôž. Po každom reze ho zvyknem utrieť a namočiť do pohára s horúcou vodou – rezy sú potom oveľa čistejšie.
Pripravte si tento jednoduchý a rýchly kremeš s piškótami a potešte svojich blízkych lahodným dezertom.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Tutti a Tavola
