Tento vláčny čučoriedkový koláč je presne to, čo potrebujete ku káve. Recept je jednoduchý a výsledok zaručený. Pečiem ho celé leto. Na tomto koláči milujem to obrovské množstvo ovocia. Je šťavnatý a cesto je vďaka maslu a mlieku jemné.
Tajomstvo vláčnosti je v striedaní múky a mlieka. Čučoriedky obalíme v škrobe, aby neklesli na dno. Je to skvelý sezónny recept. Upečiete si ho?
Ako upiecť vláčny čučoriedkový koláč? Vyšľahajte maslo s cukrom. Pridajte vajcia. Potom striedavo zapracujte preosiatu múku a mlieko. Polovicu cesta vlejte do formy, posypte ovocím. Pridajte zvyšok cesta a ovocia. Pečte 45-55 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 50 minút
- Počet porcií: 12 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
- Trend: Sezónny
Potrebujeme
- 450 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
- 1 ČL kukuričného škrobu (na obalenie čučoriedok)
- 300 g hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 200 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 150 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 4 ks vajcia (izbovej teploty)
- 70 ml mlieka (izbovej teploty)
- 1/2 ks šťava z citróna
Na posypanie
- práškový cukor (podľa chuti)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si tortovú formu (ideálne Ø 24–26 cm). Vysteľte ju papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo. Pridajte kryštálový aj vanilkový cukor.
- Šľahajte do bledej, nadýchanej peny (asi 3-4 minúty).
- Po jednom zašľahajte vajcia. Každé vajce šľahajte asi 30 sekúnd.
- Pridajte citrónovú šťavu a krátko prešľahajte.
- V inej miske zmiešajte preosiatu múku a kypriaci prášok.
- Teraz kľúčový krok: Striedavo pridávajte do cesta múku a mlieko.
- Začnite tretinou múky. Potom pridajte polovicu mlieka.
- Pridajte druhú tretinu múky, zvyšok mlieka a dokončite múkou.
- Cesto už len zľahka premiešajte stierkou. Nepremiešajte ho.
- Čučoriedky v miske obaľte v lyžičke kukuričného škrobu. Neklesnú tak na dno.
- Polovicu cesta vlejte do pripravenej formy.
- Posypte ho polovicou čučoriedok.
- Opatrne rozotrite zvyšok cesta.
- Posypte druhou polovicou čučoriedok.
- Pečte v predhriatej rúre 45–55 minút.
- Urobte test špajdľou. Musí vyjsť čistá, koláč je hlboký.
- Nechajte vychladnúť vo forme. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Izbová teplota: Pre “creaming” metódu (Krok 2-5) je kritické, aby maslo, vajcia aj mlieko mali rovnakú izbovú teplotu. Cesto sa vám tak nezrazí.
- Nepremiešať: Keď pridávate múku (Krok 8-10), miešajte už len zľahka stierkou, nie mixérom. Ak sa v ceste príliš rozvinie lepok, koláč bude tuhý, nie vláčny.
Jednoduché variácie
- S posýpkou: Namiesto práškového cukru môžete koláč pred pečením posypať maslovou mrveničkou (múka, maslo, cukor).
- Iné ovocie: Recept funguje skvele aj s malinami, černicami alebo ríbezľami.
Záver
Je to poctivý, maslový koláč plný ovocia. Ideálny na raňajky alebo ako sladká bodka po nedeľnom obede.
Recept vychádza z verzie od ReniasBackwelt, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
