Search

Jednoduchý čučoriedkový koláč: Plný ovocia a krásne vláčny

Vláčny čučoriedkový koláč
Vláčny čučoriedkový koláč

Obsah receptu

Publikované: 16. septembra 2025, 14:48

Tento vláčny čučoriedkový koláč je presne to, čo potrebujete ku káve. Recept je jednoduchý a výsledok zaručený. Pečiem ho celé leto. Na tomto koláči milujem to obrovské množstvo ovocia. Je šťavnatý a cesto je vďaka maslu a mlieku jemné.

Tajomstvo vláčnosti je v striedaní múky a mlieka. Čučoriedky obalíme v škrobe, aby neklesli na dno. Je to skvelý sezónny recept. Upečiete si ho?

Ako upiecť vláčny čučoriedkový koláč? Vyšľahajte maslo s cukrom. Pridajte vajcia. Potom striedavo zapracujte preosiatu múku a mlieko. Polovicu cesta vlejte do formy, posypte ovocím. Pridajte zvyšok cesta a ovocia. Pečte 45-55 minút.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 50 minút
  • Počet porcií: 12 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
  • Trend: Sezónny

Potrebujeme

  • 450 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
  • 1 ČL kukuričného škrobu (na obalenie čučoriedok)
  • 300 g hladkej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 200 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 4 ks vajcia (izbovej teploty)
  • 70 ml mlieka (izbovej teploty)
  • 1/2 ks šťava z citróna

Na posypanie

  • práškový cukor (podľa chuti)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si tortovú formu (ideálne Ø 24–26 cm). Vysteľte ju papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo. Pridajte kryštálový aj vanilkový cukor.
  3. Šľahajte do bledej, nadýchanej peny (asi 3-4 minúty).
  4. Po jednom zašľahajte vajcia. Každé vajce šľahajte asi 30 sekúnd.
  5. Pridajte citrónovú šťavu a krátko prešľahajte.
  6. V inej miske zmiešajte preosiatu múku a kypriaci prášok.
  7. Teraz kľúčový krok: Striedavo pridávajte do cesta múku a mlieko.
  8. Začnite tretinou múky. Potom pridajte polovicu mlieka.
  9. Pridajte druhú tretinu múky, zvyšok mlieka a dokončite múkou.
  10. Cesto už len zľahka premiešajte stierkou. Nepremiešajte ho.
  11. Čučoriedky v miske obaľte v lyžičke kukuričného škrobu. Neklesnú tak na dno.
  12. Polovicu cesta vlejte do pripravenej formy.
  13. Posypte ho polovicou čučoriedok.
  14. Opatrne rozotrite zvyšok cesta.
  15. Posypte druhou polovicou čučoriedok.
  16. Pečte v predhriatej rúre 45–55 minút.
  17. Urobte test špajdľou. Musí vyjsť čistá, koláč je hlboký.
  18. Nechajte vychladnúť vo forme. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Izbová teplota: Pre “creaming” metódu (Krok 2-5) je kritické, aby maslo, vajcia aj mlieko mali rovnakú izbovú teplotu. Cesto sa vám tak nezrazí.
  2. Nepremiešať: Keď pridávate múku (Krok 8-10), miešajte už len zľahka stierkou, nie mixérom. Ak sa v ceste príliš rozvinie lepok, koláč bude tuhý, nie vláčny.

Jednoduché variácie

  1. S posýpkou: Namiesto práškového cukru môžete koláč pred pečením posypať maslovou mrveničkou (múka, maslo, cukor).
  2. Iné ovocie: Recept funguje skvele aj s malinami, černicami alebo ríbezľami.

Záver

Je to poctivý, maslový koláč plný ovocia. Ideálny na raňajky alebo ako sladká bodka po nedeľnom obede.

Recept vychádza z verzie od ReniasBackwelt, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty