Search

Jednoduchá čokoládová torta s parížskym krémom: Hotová za chvíľu a chutí božsky.

jednoduchá čokoládová torta
jednoduchá čokoládová torta

Obsah receptu

Publikované: 12. júla 2025, 07:00

Niekedy nás prepadne chuť na poriadnu, poctivú čokoládovú tortu, ktorá je krémová, vláčna a plná sýtej chuti. Tento recept je presne taký – je to oslava čokolády v troch úžasných vrstvách. Základom je mäkučký kakaový korpus, ktorý po upečení navlhčíme kávovo-kakaovým mliekom, vďaka čomu je neuveriteľne šťavnatý. A na vrchu sa skrýva poklad v podobe hustého, zamatového krému, ktorý sa veľmi podobá na obľúbený parížsky krém. Je to torta, ktorá vyzerá aj chutí luxusne, no nenechajte sa zmiasť, jej príprava je prekvapivo jednoduchá a rýchla.

Na túto tortu nepotrebujete žiadne zložité cukrárske techniky. Korpus je jednoducho a rýchlo zamiešaný a krém sa varí ako puding, takže ho zvládne naozaj každý. Je to ideálny recept, keď chcete potešiť rodinu na nedeľnej oslave, alebo keď potrebujete spoľahlivú a efektnú tortu na narodeniny, ktorá zaručene všetkým zachutí. Pripravte sa na to, že po prvom ochutnaní si od vás každý bude pýtať recept.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Čas chladenia: 30-60 minút
  • Počet porcií: 1 torta (priemer formy 24-26 cm), cca 12 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na čokoládový korpus:

  • 230 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 ks vajec
  • 150 ml mlieka
  • 120 ml oleja
  • 20 g kvalitného kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12-15 g)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli

Kávové zvlhčenie:

  • 100 ml teplého mlieka
  • 1 ČL instantnej kávy
  • 1 ČL kakaa

Na parížsky krém:

  • 250 ml mlieka
  • 100 g horkej čokolády (aspoň 50%)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 20 g kakaa
  • 30 g masla

Postup prípravy

Príprava a pečenie korpusu:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24-26 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Vo veľkej mise vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do bledej, nadýchanej peny.
  3. Do vaječnej peny postupne, za stáleho miešania na nižších otáčkach, prilievame olej a mlieko.
  4. V samostatnej miske si zmiešame preosiatu hladkú múku s kakaom a kypriacim práškom do pečiva.
  5. Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešame do tekutej zmesi, kým nám nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
  6. Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a rovnomerne rozotrieme.
  7. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C po dobu približne 30 minút. Či je korpus hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
  8. Upečený korpus vyberieme z formy a necháme ho na mriežke úplne vychladnúť.

Príprava krému a kompletizácia:

  1. Kým korpus chladne, pripravíme si kávové mlieko na zvlhčenie. V teplom mlieku jednoducho rozmiešame instantnú kávu a kakao.
  2. Vychladnutý korpus vrátime späť do čistej formy (alebo ho preložíme na servírovací tanier s nastaviteľným ráfikom) a rovnomerne ho polejeme pripraveným kávovým mliekom.
  3. Pripravíme si krém. V menšom hrnci zmiešame metličkou cukor, kukuričný škrob a kakao. Zalejeme mliekom a dohladka rozmiešame.
  4. Zmes za stáleho miešania privedieme na strednom plameni do varu a varíme asi 2-3 minúty, kým nezhustne do konzistencie pudingu.
  5. Hrniec odstavíme z plameňa a do horúceho krému ihneď vmiešame na kocky nalámanú horkú čokoládu a maslo. Miešame, kým sa všetko úplne nerozpustí a nespojí do hladkého, lesklého krému.
  6. Ešte teplý krém nalejeme na navlhčený korpus a rovnomerne ho rozotrieme.
  7. Tortu vložíme aspoň na 30–60 minút do chladničky, aby krém poriadne stuhol.
  8. Pred podávaním ozdobíme povrch torty čokoládovým sypaním, hoblinkami alebo nastrúhanou čokoládou.

Videorecept

Tipy

  1. Kávové mlieko naozaj lejeme až na úplne vychladnutý korpus. Keby bol teplý, mohol by sa príliš rozmočiť a bol by “blatový”. Ak pripravujem tortu pre deti, kávu vynechám a použijem len kakao s mliekom a trochou cukru.
  2. Krém na korpus natieram, kým je ešte teplý a tekutejší. Krásne sa sám rozleje a vytvorí hladký povrch. V chladničke potom perfektne stuhne do pevnej konzistencie.
  3. Do cesta niekedy pridám aj za lyžičku mletej škorice. Spolu s kakaom a kávou vytvára krásnu hrejivú arómu, ktorá sa hodí hlavne v zimných mesiacoch.
  4. Okrem čokoládových hoblín je táto torta fantastická aj ozdobená čerstvým ovocím. Skvele sa k nej hodia napríklad maliny, jahody alebo na tenké plátky nakrájané pomaranče.

Táto torta je skvelým dôkazom, že aj za krátky čas a bez zložitých postupov môžete upiecť dezert, ktorý vyzerá aj chutí ako z tej najlepšej cukrárne.

Recept vychádza z verzie od Ricette dolce facili, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty