Toto je oslava čokolády v troch úžasných vrstvách: mäkký, vláčny kakaový korpus, nasiaknutý kávovo-kakaovým sirupom, aby bol ešte šťavnatejší, a na vrchu bohatý, zamatový čokoládový krém, ktorý pripomína klasický parížsky krém. Je to torta, ktorá vyzerá a chutí luxusne, no je prekvapivo jednoduchá na prípravu.
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24-26 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.
2. Vo veľkej mise vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do bledej, nadýchanej peny.
3. Do vaječnej peny postupne, za stáleho miešania na nižších otáčkach, prilievame olej a mlieko.
4. V samostatnej miske si zmiešame preosiatu hladkú múku s kakaom a kypriacim práškom do pečiva.
5. Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešame do tekutej zmesi, kým nám nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
6. Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a rovnomerne rozotrieme.
7. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C po dobu približne 30 minút. Či je korpus hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
8. Upečený korpus vyberieme z formy a necháme ho na mriežke úplne vychladnúť.
Príprava krému a kompletizácia:
9. Kým korpus chladne, pripravíme si kávové mlieko na zvlhčenie. V teplom mlieku jednoducho rozmiešame instantnú kávu a kakao.
10. Vychladnutý korpus vrátime späť do čistej formy (alebo ho preložíme na servírovací tanier s nastaviteľným ráfikom) a rovnomerne ho polejeme pripraveným kávovým mliekom.
11. Pripravíme si krém. V menšom hrnci zmiešame metličkou cukor, kukuričný škrob a kakao. Zalejeme mliekom a dohladka rozmiešame.
12. Zmes za stáleho miešania privedieme na strednom plameni do varu a varíme asi 2-3 minúty, kým nezhustne do konzistencie pudingu.
13. Hrniec odstavíme z plameňa a do horúceho krému ihneď vmiešame na kocky nalámanú horkú čokoládu a maslo. Miešame, kým sa všetko úplne nerozpustí a nespojí do hladkého, lesklého krému.
14. Ešte teplý krém nalejeme na navlhčený korpus a rovnomerne ho rozotrieme.
15. Tortu vložíme aspoň na 30–60 minút do chladničky, aby krém poriadne stuhol.
16. Pred podávaním ozdobíme povrch torty čokoládovým sypaním, hoblinkami alebo nastrúhanou čokoládou.
Poznámky
1. Kávové mlieko naozaj lejeme až na úplne vychladnutý korpus. Keby bol teplý, mohol by sa príliš rozmočiť. Ak pripravujem tortu pre deti, kávu vynechám a použijem len kakao s mliekom a trochou cukru.n2. Krém na korpus natieram, kým je ešte teplý a tekutejší. Krásne sa sám rozleje a vytvorí hladký povrch. V chladničke potom perfektne stuhne do pevnej konzistencie.n3. Do cesta niekedy pridám aj za lyžičku mletej škorice. Spolu s kakaom a kávou vytvára krásnu hrejivú arómu, ktorá sa hodí hlavne v zimných mesiacoch.n4. Okrem čokoládových hoblín je táto torta fantastická aj ozdobená čerstvým ovocím. Skvele sa k nej hodia napríklad maliny, jahody alebo na tenké plátky nakrájané pomaranče.