Tento makový koláč s jablkami a čokoládovou polevou je taký jemný a vláčny, že sa vám bude rozplývať na jazyku. Recept je jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník, a výsledok? No, ten je jednoducho božský!
Viete, ako vonia pravý domáci koláč? Mak, jabĺčka, štipka škorice… presne takáto vôňa sa bude šíriť z vašej kuchyne, keď sa pustíte do tohto receptu. A tá chuť! Jemný makový korpus, sladučké jabĺčka a lahodná čokoládová poleva… Mňam! Pripravte si zástery a poďte na to!
Ingrediencie:
Na koláč:
- 400 ml horúceho mlieka
- 400 g mletého maku
- 200 g mäkkého masla
- 300 g cukru
- 8 žĺtkov
- 200 g krupice
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 20 g kandizovanej alebo čerstvej pomarančovej kôry
- 100 g orechov (napr. vlašské orechy)
- 1 lyžička mandľového oleja
- 5 jabĺk (nastrúhaných)
- 8 bielkov
- štipka soli
Na polevu:
- 150 g mliečnej čokolády
- 50 ml horúcej smotany na šľahanie (30 %)
- orechy na posypanie (napr. vlašské)
Postup prípravy:
Príprava makovej zmesi:
- V miske zmiešajte horúce mlieko s mletým makom. Dôkladne premiešajte a nechajte zmes vychladnúť, aby mak úplne absorboval mlieko.
Príprava cesta:
- V inej miske vyšľahajte mäkké maslo s cukrom približne 4 minúty, až kým nevznikne jemná a nadýchaná zmes.
- Postupne pridávajte žĺtky a šľahajte, kým zmes nezíska svetlú farbu.
- Pridajte krupicu, prášok do pečiva a dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Postupne pridajte vychladnutý mak, kandizovanú pomarančovú kôru, nasekané orechy a mandľový olej. Všetko dôkladne premiešajte.
- Jablká ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle, potom ich primiešajte k zmesi.
Šľahanie bielkov:
- V samostatnej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuhého snehu.
- Opatrne vmiešajte sneh z bielkov do makovej zmesi, aby zostala nadýchaná.
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 170 °C.
- Formu na pečenie s rozmermi 20×30 cm vyložte papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrite do formy.
- Pečte približne 1 hodinu bez konvekcie, pomocou horného ohrevu, alebo kým koláč nie je upečený a nezíska zlatistú farbu.
Príprava polevy:
- Do misky vložte mliečnu čokoládu a zalejte ju horúcou smotanou na šľahanie. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
Dokončenie koláča:
- Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.
- Polejte ho pripravenou čokoládovou polevou a posypte nasekanými orechmi podľa vlastného výberu.
Tipy:
- Makovú zmes si môžete pripraviť aj deň vopred, mak tak lepšie nasiakne mlieko a bude ešte vláčnejší.
- Ak nemáte kandizovanú pomarančovú kôru, môžete ju nahradiť nastrúhanou kôrou z chemicky neošetreného pomaranča.
- Pri pečení koláča sa riaďte svojou rúrou. Ak sa vám zdá, že sa vrch príliš rýchlo farbí, prikryte ho alobalom.
- Čokoládovú polevu môžete ozdobiť aj inými orechmi, napríklad mandľami alebo lieskovcami.
- Koláčik je najlepší ešte čerstvý, ale môžete ho skladovať aj v chladničke, kde vydrží niekoľko dní.
Video recept:
Tak čo, milé moje gazdinky, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento makový koláč s jablkami a čokoládovou polevou si zamilujete rovnako ako ja. Je to taká malá sladká radosť, ktorá poteší celú rodinu. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!
Súvisiace články:
Jesenný jablkovo-tvarohový koláč s posýpkou a karamelom – jednoducho vynikajúci!
Jemné koláčiky z lístkového cesta s jablkami a šľahačkovým krémom – jednoduché a veľmi chutné
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Varí sýkorka