Japonský makový koláč s jablkami a čokoládovou polevou – jemný a vlhký, jednoducho najlepší

makový koláč s jablkami
Japonský makový koláč s jablkami a čokoládovou polevou

Obsah receptu

Tento makový koláč s jablkami a čokoládovou polevou je taký jemný a vláčny, že sa vám bude rozplývať na jazyku. Recept je jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník, a výsledok? No, ten je jednoducho božský!

Viete, ako vonia pravý domáci koláč? Mak, jabĺčka, štipka škorice… presne takáto vôňa sa bude šíriť z vašej kuchyne, keď sa pustíte do tohto receptu. A tá chuť! Jemný makový korpus, sladučké jabĺčka a lahodná čokoládová poleva… Mňam! Pripravte si zástery a poďte na to!

Ingrediencie:

Na koláč:

  • 400 ml horúceho mlieka
  • 400 g mletého maku
  • 200 g mäkkého masla
  • 300 g cukru
  • 8 žĺtkov
  • 200 g krupice
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 20 g kandizovanej alebo čerstvej pomarančovej kôry
  • 100 g orechov (napr. vlašské orechy)
  • 1 lyžička mandľového oleja
  • 5 jabĺk (nastrúhaných)
  • 8 bielkov
  • štipka soli

Na polevu:

  • 150 g mliečnej čokolády
  • 50 ml horúcej smotany na šľahanie (30 %)
  • orechy na posypanie (napr. vlašské)

Postup prípravy:

Príprava makovej zmesi:

  • V miske zmiešajte horúce mlieko s mletým makom. Dôkladne premiešajte a nechajte zmes vychladnúť, aby mak úplne absorboval mlieko.

Príprava cesta:

  • V inej miske vyšľahajte mäkké maslo s cukrom približne 4 minúty, až kým nevznikne jemná a nadýchaná zmes.
  • Postupne pridávajte žĺtky a šľahajte, kým zmes nezíska svetlú farbu.
  • Pridajte krupicu, prášok do pečiva a dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  • Postupne pridajte vychladnutý mak, kandizovanú pomarančovú kôru, nasekané orechy a mandľový olej. Všetko dôkladne premiešajte.
  • Jablká ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle, potom ich primiešajte k zmesi.

Šľahanie bielkov:

  • V samostatnej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuhého snehu.
  • Opatrne vmiešajte sneh z bielkov do makovej zmesi, aby zostala nadýchaná.

Pečenie:

  • Rúru predhrejte na 170 °C.
  • Formu na pečenie s rozmermi 20×30 cm vyložte papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrite do formy.
  • Pečte približne 1 hodinu bez konvekcie, pomocou horného ohrevu, alebo kým koláč nie je upečený a nezíska zlatistú farbu.

Príprava polevy:

  • Do misky vložte mliečnu čokoládu a zalejte ju horúcou smotanou na šľahanie. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká poleva.

Dokončenie koláča:

  • Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.
  • Polejte ho pripravenou čokoládovou polevou a posypte nasekanými orechmi podľa vlastného výberu.

Tipy:

  1. Makovú zmes si môžete pripraviť aj deň vopred, mak tak lepšie nasiakne mlieko a bude ešte vláčnejší.
  2. Ak nemáte kandizovanú pomarančovú kôru, môžete ju nahradiť nastrúhanou kôrou z chemicky neošetreného pomaranča.
  3. Pri pečení koláča sa riaďte svojou rúrou. Ak sa vám zdá, že sa vrch príliš rýchlo farbí, prikryte ho alobalom.
  4. Čokoládovú polevu môžete ozdobiť aj inými orechmi, napríklad mandľami alebo lieskovcami.
  5. Koláčik je najlepší ešte čerstvý, ale môžete ho skladovať aj v chladničke, kde vydrží niekoľko dní.

Video recept:

Tak čo, milé moje gazdinky, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento makový koláč s jablkami a čokoládovou polevou si zamilujete rovnako ako ja. Je to taká malá sladká radosť, ktorá poteší celú rodinu. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!

Súvisiace články:

Jesenný jablkovo-tvarohový koláč s posýpkou a karamelom – jednoducho vynikajúci!

Jemné koláčiky z lístkového cesta s jablkami a šľahačkovým krémom – jednoduché a veľmi chutné

Existuje mnoho receptov na tiramisu, ale tento je môj obľúbený – krémový tiramisu koláč, ľahký a s jemným nádychom kávy

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Varí sýkorka

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty