Search

Hľadáte krém, ktorý nerozmočí tortu? Tento karamelový krém je odpoveď – dokonalý na pusinky a veterníky

Krém z karamelového Salka
Krém z karamelového Salka

Obsah receptu

Publikované: 7. novembra 2025, 08:52

Tento klasický maslový krém z karamelového Salka je klenotom každej cukrárky. Je extrémne stabilný, takže sa perfektne hodí na plnenie veterníkov či pusiniek. Tento krém z karamelového Salka je hustý a nerozteká sa.

Základom úspechu sú len dve hlavné suroviny a ich rovnaká izbová teplota. Zabudnite na zložité pudingy. Tento krém máte hotový za pár minút šľahania.

Ako pripraviť krém z karamelového Salka?

Zmäknuté maslo šľahajte 5 minút do peny. Postupne, po lyžičkách, zašľahajte karamelové Salko. Obe suroviny musia mať rovnakú izbovú teplotu. Nakoniec pridajte koňak.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 0 minút
  • Počet porcií: Na 1 tortu (Ø 24 cm) alebo cca 30 veterníkov
  • Náročnosť: Jednoduchá (vyžaduje dodržanie teploty)
  • Kalorická hodnota: cca 510 kcal/100 g
  • Trend: Úspora času

Potrebujeme

  • 200 g kvalitného masla (82 %, izbovej teploty)
  • 400 g vareného kondenzovaného mlieka (1 plechovka karamelového Salka, izbovej teploty)
  • 2–3 PL koňaku (alebo rumu, izbovej teploty)

Postup prípravy

  1. Kľúčový krok: Maslo aj karamelové Salko vyberte z chladničky aspoň 3-4 hodiny vopred. Musia mať rovnakú izbovú teplotu.
  2. Zmäknuté maslo vložte do misy. Mixérom ho šľahajte na vysokých otáčkach 3 až 5 minút.
  3. Maslo musí zosvetlieť, zväčšiť objem a byť hladké. Získa konzistenciu nadýchanej peny.
  4. Teraz znížte otáčky. Začnite pridávať karamelové Salko. Pridávajte ho po jednej lyžičke.
  5. Ďalšiu lyžicu pridajte, až keď sa tá predošlá úplne zapracovala. (Ak pridáte Salko naraz, krém sa zrazí!)
  6. Keď je všetko Salko zapracované, vznikne hladký, hustý krém.
  7. Nakoniec po lyžiciach prilejte koňak. Ten krém prevonia a dodá mu ušľachtilú chuť. Krátko prešľahajte.

Tipy na záver

  1. Záchrana zrazeného krému: Ak sa krém aj tak zrazí (oddelí sa tuk od tekutiny), nezúfajte. Misku s krémom mierne nahrejte (napr. vo vodnom kúpeli alebo fénom) a okamžite začnite znova šľahať. Teplo pomôže emulzii spojiť sa.
  2. Kde ho použiť: Tento krém je ťažký a tukový. Je ideálny pod fondán (neroztopí ho) a na plnenie krehkých zákuskov (pusinky, medovníky, orechy, veterníky), pretože ich nerozmočí.

Jednoduché variácie

  • Kávový krém: Pridajte do Salka 1 ČL instantnej kávy rozpustenej v troche koňaku.
  • Čokoládový krém: Zašľahajte 2 PL preosiateho kakaa alebo 50 g rozpustenej (vychladnutej) horkej čokolády.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa krém zrazil? Najčastejšou chybou je rozdielna teplota surovín. Maslo a Salko musia mať rovnakú teplotu. Druhou chybou je pridanie Salka príliš rýchlo.

Musím použiť koňak? Nemusíte, ale odporúčame ho. Alkohol “odľahčí” ťažkú maslovú chuť a dodá krému arómu. Môžete ho nahradiť rumom alebo vanilkovým extraktom.

Môžem použiť obyčajné Salko? Nie. Tento recept funguje len s vareným kondenzovaným mliekom, ktoré je husté a skaramelizované.


Krém je ihneď pripravený na použitie. Je skvelý na zdobenie tortičiek, pretože perfektne drží tvar. Skladujte ho v chladničke, kde stuhne.

Recept vychádza z rodinného receptu, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty