Tento klasický maslový krém z karamelového Salka je klenotom každej cukrárky. Je extrémne stabilný, takže sa perfektne hodí na plnenie veterníkov či pusiniek. Tento krém z karamelového Salka je hustý a nerozteká sa.
Základom úspechu sú len dve hlavné suroviny a ich rovnaká izbová teplota. Zabudnite na zložité pudingy. Tento krém máte hotový za pár minút šľahania.
Ako pripraviť krém z karamelového Salka?
Zmäknuté maslo šľahajte 5 minút do peny. Postupne, po lyžičkách, zašľahajte karamelové Salko. Obe suroviny musia mať rovnakú izbovú teplotu. Nakoniec pridajte koňak.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 0 minút
- Počet porcií: Na 1 tortu (Ø 24 cm) alebo cca 30 veterníkov
- Náročnosť: Jednoduchá (vyžaduje dodržanie teploty)
- Kalorická hodnota: cca 510 kcal/100 g
- Trend: Úspora času
Potrebujeme
- 200 g kvalitného masla (82 %, izbovej teploty)
- 400 g vareného kondenzovaného mlieka (1 plechovka karamelového Salka, izbovej teploty)
- 2–3 PL koňaku (alebo rumu, izbovej teploty)
Postup prípravy
- Kľúčový krok: Maslo aj karamelové Salko vyberte z chladničky aspoň 3-4 hodiny vopred. Musia mať rovnakú izbovú teplotu.
- Zmäknuté maslo vložte do misy. Mixérom ho šľahajte na vysokých otáčkach 3 až 5 minút.
- Maslo musí zosvetlieť, zväčšiť objem a byť hladké. Získa konzistenciu nadýchanej peny.
- Teraz znížte otáčky. Začnite pridávať karamelové Salko. Pridávajte ho po jednej lyžičke.
- Ďalšiu lyžicu pridajte, až keď sa tá predošlá úplne zapracovala. (Ak pridáte Salko naraz, krém sa zrazí!)
- Keď je všetko Salko zapracované, vznikne hladký, hustý krém.
- Nakoniec po lyžiciach prilejte koňak. Ten krém prevonia a dodá mu ušľachtilú chuť. Krátko prešľahajte.
Tipy na záver
- Záchrana zrazeného krému: Ak sa krém aj tak zrazí (oddelí sa tuk od tekutiny), nezúfajte. Misku s krémom mierne nahrejte (napr. vo vodnom kúpeli alebo fénom) a okamžite začnite znova šľahať. Teplo pomôže emulzii spojiť sa.
- Kde ho použiť: Tento krém je ťažký a tukový. Je ideálny pod fondán (neroztopí ho) a na plnenie krehkých zákuskov (pusinky, medovníky, orechy, veterníky), pretože ich nerozmočí.
Jednoduché variácie
- Kávový krém: Pridajte do Salka 1 ČL instantnej kávy rozpustenej v troche koňaku.
- Čokoládový krém: Zašľahajte 2 PL preosiateho kakaa alebo 50 g rozpustenej (vychladnutej) horkej čokolády.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa krém zrazil? Najčastejšou chybou je rozdielna teplota surovín. Maslo a Salko musia mať rovnakú teplotu. Druhou chybou je pridanie Salka príliš rýchlo.
Musím použiť koňak? Nemusíte, ale odporúčame ho. Alkohol “odľahčí” ťažkú maslovú chuť a dodá krému arómu. Môžete ho nahradiť rumom alebo vanilkovým extraktom.
Môžem použiť obyčajné Salko? Nie. Tento recept funguje len s vareným kondenzovaným mliekom, ktoré je husté a skaramelizované.
Krém je ihneď pripravený na použitie. Je skvelý na zdobenie tortičiek, pretože perfektne drží tvar. Skladujte ho v chladničke, kde stuhne.
Recept vychádza z rodinného receptu, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Tradičné karamelové veterníky: Recept od mojej starej mamy, starý viac ako 100 rokov
- Recept na tieto fantastické karamelové veterníky má viac ako 100 rokov, naučila ma ho moja stará mama
- Silvestrovské hrnčekové karamelové veterníky: Na Silvestra ich robím už vyše 40 rokov!
- Fantastický čokoládový pohár (mousse) s nádychom koňaku: TOP dezert za pár minút!
- Supermäkké vaječné vianočné sušienky, ktoré sa rozplývajú v ústach
