Maslový krém z karamelového Salka (Najlepší recept)
Tento klasický maslový krém z karamelového Salka je klenotom každej cukrárky. Je extrémne stabilný, takže sa perfektne hodí na plnenie veterníkov či pusiniek. Tento krém z karamelového Salka je hustý a nerozteká sa.
1. Kľúčový krok: Maslo aj karamelové Salko vyberte z chladničky aspoň 3-4 hodiny vopred. Musia mať rovnakú izbovú teplotu.
2. Zmäknuté maslo vložte do misy. Mixérom ho šľahajte na vysokých otáčkach 3 až 5 minút.
3. Maslo musí zosvetlieť, zväčšiť objem a byť hladké. Získa konzistenciu nadýchanej peny.
4. Teraz znížte otáčky. Začnite pridávať karamelové Salko. Pridávajte ho po jednej lyžičke.
5. Ďalšiu lyžicu pridajte, až keď sa tá predošlá úplne zapracovala. (Ak pridáte Salko naraz, krém sa zrazí!)
6. Keď je všetko Salko zapracované, vznikne hladký, hustý krém.
7. Nakoniec po lyžiciach prilejte koňak. Ten krém prevonia a dodá mu ušľachtilú chuť. Krátko prešľahajte.
Poznámky
1. Záchrana zrazeného krému: Ak sa krém aj tak zrazí (oddelí sa tuk od tekutiny), nezúfajte. Misku s krémom mierne nahrejte (napr. vo vodnom kúpeli alebo fénom) a okamžite začnite znova šľahať. Teplo pomôže emulzii spojiť sa.2. Kde ho použiť: Tento krém je ťažký a tukový. Je ideálny pod fondán (neroztopí ho) a na plnenie krehkých zákuskov (pusinky, medovníky, orechy, veterníky), pretože ich nerozmočí.Variácie:1. Kávový krém: Pridajte do Salka 1 ČL instantnej kávy rozpustenej v troche koňaku.2. Čokoládový krém: Zašľahajte 2 PL preosiateho kakaa alebo 50 g rozpustenej (vychladnutej) horkej čokolády.