Search

Geniálny čokoládový koláč len z pár surovín. Všetko zmiešate, vylejete a o chvíľu máte hotovo.

Koláč z kondenzovaného mlieka
Koláč z kondenzovaného mlieka

Obsah receptu

Publikované: 22. septembra 2025, 08:00

Mám pre vás recept na koláč, ktorý volám ‘záchrana na poslednú chvíľu’. Je geniálny v tom, aký je neskutočne jednoduchý. Nepotrebujete váhu, špeciálne suroviny ani zložité postupy. Stačí všetko zmiešať v jednej miske, vyliať a o chvíľu sa už celý dom rozvoniava vanilkou a čokoládou.

Celé tajomstvo šťavnatosti a vláčnosti sa skrýva v jednej plechovke kondenzovaného mlieka. A to prekvapenie vo vnútri? Celá tabuľka čokolády, ktorá sa pečením roztopí na lávovú plnku. Tento koláč je dôkazom, že aj z minima surovín a času sa dá urobiť maximum chuti.

Ako sa robí najjednoduchší čokoládový koláč?

Vyšľahajte vajcia s kondenzovaným mliekom. Pridajte múku s kypriacim práškom a rozpustené maslo. Polovicu cesta vylejte do formy na chlebíček, položte naň tabuľku čokolády, prikryte zvyšným cestom a upečte. Je to naozaj takto jednoduché.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia/pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 1 chlebíček (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Úspora času

Potrebujeme

  • 3 ks vajec
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (cca 380 g)
  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2x 100 g tabuľka čokolády (napr. mliečna alebo horká)
  • maslo a múka (na vymazanie formy)

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Klasickú formu na biskupský chlebíček (cca 30×12 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou celé vajcia so sladeným kondenzovaným mliekom a vanilkovým cukrom.
  3. Do zmesi preosejte hladkú múku spolu s kypriacim práškom a krátko premiešajte, len aby sa suroviny spojili.
  4. Nakoniec do cesta vmiešajte rozpustené a mierne vychladnuté maslo.
  5. Približne polovicu cesta vylejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite.
  6. Na cesto položte jednu 100 g tabuľku čokolády vcelku.
  7. Opatrne ju prikryte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
  8. Pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 30 minút.
  9. Po 30 minútach opatrne otvorte rúru, na vrch koláča položte druhú tabuľku čokolády a pečte ďalších 15 minút.
  10. Či je koláč hotový, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do cesta (mimo stredovej čokolády) musí vyjsť suchá.
  11. Upečený chlebíček nechajte aspoň 15 minút chladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyklopte na mriežku.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Akú čokoládu použiť? Do vnútra koláča sa najlepšie hodí kvalitná mliečna čokoláda, ktorá sa krásne roztopí na tekutú plnku. Navrch je naopak skvelá horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, ktorá vyváži sladkosť cesta.
  2. Krájanie bez neporiadku. Tento koláč je absolútne najlepší ešte mierne teplý, keď je čokoláda vo vnútri lávovo tekutá. Ak ho však chcete krájať na úhľadnejšie rezy, počkajte, kým úplne vychladne a použite zúbkovaný nôž.

Jednoduché variácie

  • Orechová verzia: Do cesta primiešajte 50 g nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov pre extra chrumkavosť.
  • S ovocím: K čokoláde vo vnútri pridajte pár malín (môžu byť aj mrazené) alebo na kolieska nakrájaný banán. Kombinácia ovocia a čokolády je fantastická.

Výsledkom je neskutočne vláčny a dekadentný koláč, na ktorého prípravu ste potrebovali len pár minút aktívneho času. Podávajte ho len tak, alebo s kopčekom šľahačky či vanilkovej zmrzliny.

Recept vychádza z verzie od Gesund und schnell, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty