Mám pre vás recept na koláč, ktorý volám ‘záchrana na poslednú chvíľu’. Je geniálny v tom, aký je neskutočne jednoduchý. Nepotrebujete váhu, špeciálne suroviny ani zložité postupy. Stačí všetko zmiešať v jednej miske, vyliať a o chvíľu sa už celý dom rozvoniava vanilkou a čokoládou.
Celé tajomstvo šťavnatosti a vláčnosti sa skrýva v jednej plechovke kondenzovaného mlieka. A to prekvapenie vo vnútri? Celá tabuľka čokolády, ktorá sa pečením roztopí na lávovú plnku. Tento koláč je dôkazom, že aj z minima surovín a času sa dá urobiť maximum chuti.
Ako sa robí najjednoduchší čokoládový koláč?
Vyšľahajte vajcia s kondenzovaným mliekom. Pridajte múku s kypriacim práškom a rozpustené maslo. Polovicu cesta vylejte do formy na chlebíček, položte naň tabuľku čokolády, prikryte zvyšným cestom a upečte. Je to naozaj takto jednoduché.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas varenia/pečenia: 45 min
- Počet porcií: 1 chlebíček (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Úspora času
Potrebujeme
- 3 ks vajec
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (cca 380 g)
- 250 g hladkej múky
- 100 g masla (rozpusteného)
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2x 100 g tabuľka čokolády (napr. mliečna alebo horká)
- maslo a múka (na vymazanie formy)
Postup prípravy
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Klasickú formu na biskupský chlebíček (cca 30×12 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou celé vajcia so sladeným kondenzovaným mliekom a vanilkovým cukrom.
- Do zmesi preosejte hladkú múku spolu s kypriacim práškom a krátko premiešajte, len aby sa suroviny spojili.
- Nakoniec do cesta vmiešajte rozpustené a mierne vychladnuté maslo.
- Približne polovicu cesta vylejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite.
- Na cesto položte jednu 100 g tabuľku čokolády vcelku.
- Opatrne ju prikryte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
- Pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 30 minút.
- Po 30 minútach opatrne otvorte rúru, na vrch koláča položte druhú tabuľku čokolády a pečte ďalších 15 minút.
- Či je koláč hotový, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do cesta (mimo stredovej čokolády) musí vyjsť suchá.
- Upečený chlebíček nechajte aspoň 15 minút chladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyklopte na mriežku.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Akú čokoládu použiť? Do vnútra koláča sa najlepšie hodí kvalitná mliečna čokoláda, ktorá sa krásne roztopí na tekutú plnku. Navrch je naopak skvelá horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, ktorá vyváži sladkosť cesta.
- Krájanie bez neporiadku. Tento koláč je absolútne najlepší ešte mierne teplý, keď je čokoláda vo vnútri lávovo tekutá. Ak ho však chcete krájať na úhľadnejšie rezy, počkajte, kým úplne vychladne a použite zúbkovaný nôž.
Jednoduché variácie
- Orechová verzia: Do cesta primiešajte 50 g nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov pre extra chrumkavosť.
- S ovocím: K čokoláde vo vnútri pridajte pár malín (môžu byť aj mrazené) alebo na kolieska nakrájaný banán. Kombinácia ovocia a čokolády je fantastická.
Výsledkom je neskutočne vláčny a dekadentný koláč, na ktorého prípravu ste potrebovali len pár minút aktívneho času. Podávajte ho len tak, alebo s kopčekom šľahačky či vanilkovej zmrzliny.
Recept vychádza z verzie od Gesund und schnell, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.