Mám pre vás recept na koláč, ktorý volám 'záchrana na poslednú chvíľu'. Je geniálny v tom, aký je jednoduchý. Nepotrebujete váhu ani zložité postupy, väčšinu surovín už máte doma. Stačí všetko zmiešať, vyliať a o chvíľu sa už celý dom rozvoniava čokoládou.
200g2x 100 g tabuľka čokolády(napr. mliečna alebo horká)
maslo a múka(na vymazanie formy)
Pokyny
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Klasickú formu na biskupský chlebíček (cca 30x12 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou celé vajcia so sladeným kondenzovaným mliekom a vanilkovým cukrom.
3. Do zmesi preosejte hladkú múku spolu s kypriacim práškom a krátko premiešajte, len aby sa suroviny spojili.
4. Nakoniec do cesta vmiešajte rozpustené a mierne vychladnuté maslo.
5. Približne polovicu cesta vylejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite.
6. Na cesto položte jednu 100 g tabuľku čokolády vcelku.
7. Opatrne ju prikryte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
8. Pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 30 minút.
9. Po 30 minútach opatrne otvorte rúru, na vrch koláča položte druhú tabuľku čokolády a pečte ďalších 15 minút.
10. Či je koláč hotový, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do cesta (mimo stredovej čokolády) musí vyjsť suchá.
11. Upečený chlebíček nechajte aspoň 15 minút chladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyklopte na mriežku.
Poznámky
1. Akú čokoládu použiť? Do vnútra koláča sa najlepšie hodí kvalitná mliečna čokoláda, ktorá sa krásne roztopí na tekutú plnku. Navrch je naopak skvelá horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, ktorá vyváži sladkosť cesta.2. Krájanie bez neporiadku. Tento koláč je absolútne najlepší ešte mierne teplý, keď je čokoláda vo vnútri lávovo tekutá. Ak ho však chcete krájať na úhľadnejšie rezy, počkajte, kým úplne vychladne a použite zúbkovaný nôž.