Search

Geniálna cuketová nátierka na zimu: Rýchla na prípravu, už robím tretiu várku

Cuketová nátierka na zimu
Cuketová nátierka na zimu

Obsah receptu

Publikované: 6. septembra 2024, 00:00

Chcete si uchovať chuť leta na zimu? Táto geniálna cuketová nátierka je ideálnym riešením!

Cuketová nátierka je nielen chutná, ale aj zdravá a ideálna pre každú príležitosť. Stačí pár ingrediencií a trochu času, aby ste si pripravili výborný doplnok k pečivu, ktorý poteší celú rodinu.

Cuketová nátierka na zimu

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká cuketa (asi 1,3 kg)
  • 3 mrkvy
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 a 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky provensálskych bylín
  • 1 lyžička mletej feferónky
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 3 polievkové lyžice jablčného octu
  • 1 polievková lyžica cukru
  • Olej na vyprážanie

Poznámka: Hmotnosť zeleniny je uvedená pred jej prípravou/ošúpaním. Z tohto receptu získate 5 pohárikov nátierky s objemom 200 ml.

Postup prípravy:

  1. Cuketu ošúpte, odstráňte jadierka a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte 1 lyžičku soli, premiešajte a nechajte odstáť, aby pustila šťavu.
  2. Medzitým očistite mrkvu, cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak na plátky a mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  3. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak. Jemne osoľte a opekajte, kým cibuľa nezmäkne a cesnak nezačne voňať.
  4. Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte, kým nezosvetlí.
  5. Cuketu vytlačte z prebytočnej šťavy a pridajte ju do panvice spolu s oreganom, provensálskymi bylinkami, feferónkou a sladkou paprikou. Všetko premiešajte a opekajte do mäkka.
  6. Pridajte paradajkový pretlak, jablčný ocot a cukor, premiešajte a restujte ešte niekoľko minút. Podľa potreby dochuťte.
  7. Zmes rozmixujte na hladkú pastu.
  8. Horúcu pastu naplňte do čistých pohárov. Utrite okraje a pevne uzavrite.
  9. Poháre pasterizujte vo vode: vložte ich do hrnca s vodou do 2/3 výšky pohárov. Varte na strednom výkone 15 minút od bodu varu.
  10. Poháre opatrne vyberte, nechajte vychladnúť a potom uskladnite v špajzi.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak máte radi pikantnejšie chute, pridajte viac mletej feferónky.
  • Pre jemnejšiu verziu môžete vynechať cesnak alebo ho nahradiť štipkou sušeného.
  • Poháre po naplnení nátierkou môžete obrátiť hore dnom, aby sa vytvorilo vákuum a nátierka sa lepšie konzervovala.

Cuketová nátierka na zimu – Video recept:

Cuketová nátierka je skvelý spôsob, ako využiť úrodu cukiet a pripraviť si niečo chutné do zásoby na zimu. Tento jednoduchý recept zvládne každý a výsledok poteší svojou plnou chuťou. Skúste ju hneď dnes a doprajte si domácu pochúťku.

Súvisiace články:

Fantastická nátierka z cukety a slaniny: Vynikajúca, obľúbia si ju deti aj dospelí!

Fantastická nátierka Slonie žrádlo: Celý život nič iné na chlebíčky a jednohubky nerobím, tie zmiznú zo stola rýchlosťou blesku!

Cuketová nátierka s mrkvou: U nás doma sa jej nevieme nabažiť!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Obżarciuch

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty