Oblíž prst, krémeš tak lahodný, že si po ňom budete oblizovať prsty! Objavte, ako si pripraviť tento vianočný zázrak, ktorý rozzári stôl aj tváre vašich blízkych.
Vianoce sú časom pohody, tepla a neodolateľných sladkostí. A čo by to bolo za sviatky bez toho správneho zákusku? Recept na tento fantastický krémeš “oblíž prst” mám od pani Vierky z youtube LiViera Desserts, ktorý obohatí vašu sviatočnú hostinu a zanechá nezabudnuteľný zážitok.
Recept na fantastický krémeš „oblíž prst“
Ingrediencie
Kakaová piškóta
- Polohrubá múka: 7 lyžíc (250 g)
- Vajcia: 7 kusov
- Kryštálový cukor: 7 lyžíc
- Holandské kakao: 2 kopcovité lyžice
- Slnečnicový olej: 120 ml
- Teplá voda: 4 lyžice
Vanilkový krém
- Mlieko: 750 ml
- Hladká múka: 6 lyžíc (alebo kukuričný škrob / pudingový prášok)
- Vaječné žĺtky: zo 7 vajec
- Kryštálový cukor: 10 lyžíc
- Vanilkový extrakt: 2 lyžičky
- Maslo: 320 g
Bielkový sneh
- Vaječné bielky: zo 7 vajec
- Kryštálový cukor: 280 g
- Citrónová šťava: 3 lyžice
- Farebné cukríky na ozdobu
- rum
Oblíž prst – Postup prípravy
- Príprava piškóty:
- Oddelite žĺtky od bielkov.
- Vaječné bielky vyšľahajte s cukrom do peny a postupne pridávajte žĺtky.
- Pomaly pridávajte teplú vodu.
- Olej zmiešajte s kakaom a po častiach pridávajte do vaječnej zmesi, pomaly miešajte.
- Nakoniec vmiešajte preosiatu múku.
- Cesto vylejte na plech s papierom na pečenie a pečte 20 minút pri 180 °C.
- Príprava vanilkového krému:
- Žĺtky zmiešajte s mliekom, múkou, cukrom a vanilkovým extraktom.
- Uvaríte na hustú kašu a necháte vychladiť.
- Po vychladnutí zmiešajte kašu s vyšľahaným maslom.
- Príprava bielkového snehu:
- Bielky s cukrom zohrejte na 74 – 76 °C nad parou.
- Ešte horúce šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 15 minút, potom pridajte citrónovú šťavu.
- Vrstvenie a dokončenie krémešu:
- Na vychladnutú piškótu pokvapkajte trochu rumu.
- Nanesiete vanilkový krém a necháte stuhnúť v chladničke.
- Nakoniec pridajte bielkový sneh.
- Krémeš krájajte teplým nožom a ozdobíte farebnými cukríkmi.
Oblíž prst – Video recept
Pripravte si tento neodolateľný vianočný krémeš „oblíž prst“, ktorý bude skvostom vašej sviatočného stola. S láskou pripravený, každý kúsok tohto zákusku vám zaručí sladké vianočné momenty.
Súvisiace články
Punčové rezy s originálnou chuťou punčového korenia: Lepší zákusok na Vianoce nepoznám!
Rýchle vianočné SNEHOVÉ PUSINKY bez šľahania nad parou: Len z 3 ingrediencií!
Najlepšie vianočné Linecké maslové koláčiky: Rokmi overený recept od pani Vierky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts