Metrový koláč je absolútna klasika, ktorá zdobila stoly našich mám a babičiek pri nedeľnej káve aj slávnostných príležitostiach. Tento fantastický domáci metrový koláč vás vráti do detstva svojou nezameniteľnou chuťou a vzhľadom. Striedanie svetlých a tmavých plátov jemnej piškóty, spojených lahodným vanilkovým krémom a poliatych lesklou čokoládovou polevou, vytvára dezert, ktorý je nielen krásny na pohľad, ale aj úžasne chutný. Pripravte si s nami tento najlepší RECEPT krok za krokom a presvedčte sa, že aj tradičné zákusky majú stále svoje čaro.
Hoci sa príprava metrového koláča môže zdať na prvý pohľad zložitá kvôli viacerým krokom – pečeniu dvoch korpusov, príprave krému a spájaniu – v skutočnosti to nie je nič, čo by ste s naším podrobným návodom nezvládli. Dôležitá je trpezlivosť pri chladnutí a spájaní. Výsledok v podobe dokonale vláčneho a krémového metrového koláča však stojí za všetku námahu a zaručene poteší celú rodinu.
Základné Info
- Čas prípravy: cca 60 minút (aktívna práca)
- Čas pečenia: 35-40 minút
- Čas chladenia: min. 3-4 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 15-20 rezov (podľa hrúbky)
- Forma: 2 ks forma na srnčí chrbát (štandardná veľkosť)
- Náročnosť: Stredná ★★☆
Potrebujeme
Cesto
- 6 ks vaječných žĺtkov
- 100 ml teplej vody
- 100 ml slnečnicového oleja
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 280 g hladkej múky (preosiatej)
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2 lyžičky)
- 6 ks vaječných bielkov
- 1 štipka soli
- 260 g kryštálového cukru
- 2 lyžice kvalitného kakaa (nesladeného, preosiateho)
- Maslo alebo margarín na vymazanie foriem
- Polohrubá múka na vysypanie foriem
Náplň (Vanilkový krém)
- 600 ml polotučného mlieka
- 70 g vanilkového pudingového prášku (cca 2 balíčky)
- 110 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 300 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 2 lyžičky vanilkovej arómy (alebo vanilkový extrakt)
- 2 lyžice tuzemského rumu (voliteľné, pre chuť)
Sirup
- 120 ml horúcej vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 120 ml tuzemského rumu (množstvo upravte podľa chuti, môžete aj vynechať alebo použiť menej)
Poleva
- 300 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50% kakaa)
- 100 g Hery alebo Cery (pokrmový tuk, prípadne maslo pre lepšiu chuť)
Na dokončenie
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné, ak nepoužijete polevu)
Postup prípravy
Príprava Cesta
- Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Do misy dajte žĺtky, prilejte teplú vodu, olej a pridajte vanilkový cukor. Elektrickým šľahačom šľahajte do svetlej a nadýchanej peny. Odložte bokom.
- V inej, čistej a suchej mise začnite šľahať bielky so štipkou soli. Keď začnú peniť, postupne (na trikrát) za stáleho šľahania pridávajte kryštálový cukor. Šľahajte na stredných otáčkach, kým nevznikne pevný, lesklý sneh.
- Do misky preosejte hladkú múku spolu s kypriacim práškom.
- K vyšľahanej žĺtkovej zmesi (z kroku 1) postupne a striedavo primiešavajte (na nízkych otáčkach alebo ručne stierkou) preosiatu múčnu zmes a pripravený sneh z bielkov. Začnite aj končite múčnou zmesou. Dôležité: Miešajte už len zľahka a krátko, kým sa suroviny nespoja. Cieľom je zachovať nadýchanosť snehu.
- Hotové cesto rozdeľte na dve približne rovnaké polovice. Do jednej polovice opatrne vmiešajte preosiate kakao.

Pečenie Korpusov
- Pripravte si dve formy na srnčí chrbát. Dôkladne ich vymažte maslom alebo margarínom a vysypte polohrubou múkou.
- Do jednej formy nalejte svetlé cesto, do druhej tmavé (kakaové) cesto. Povrch jemne uhlaďte.
- Formy položte na plech a vložte do rúry predhriatej na 180 °C (horný a dolný ohrev). Pečte približne 35–40 minút.
- Prepečenosť skontrolujte špajdľou – zapichnite ju do stredu korpusu. Ak vyjde čistá, korpusy sú hotové. Ak sú na nej vlhké omrvinky, pečte ešte pár minút a test zopakujte.
- Upečené korpusy nechajte asi 10 minút chladnúť vo formách, potom ich opatrne vyklopte na mriežku alebo papier na pečenie a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava Krému a Sirupu
- Kým korpusy chladnú, pripravte krém. Z 600 ml mlieka odoberte asi 150-200 ml a v miske v ňom metličkou dohladka rozmiešajte pudingový prášok.
- Zvyšné mlieko (cca 400 ml) nalejte do hrnca, pridajte kryštálový cukor a priveďte do varu.
- Keď mlieko vrie, za stáleho miešania metličkou doň pomaly prilejte rozmiešanú pudingovú zmes. Varte na miernom ohni za stáleho miešania asi 1-2 minúty, kým puding nezhustne.
- Hotový hustý puding odstavte z ohňa, ihneď na jeho povrch priložte potravinársku fóliu (aby sa nevytvorila koža) a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pripravte sirup: V miske zmiešajte horúcu vodu s cukrom, miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom prilejte rum (ak používate) a premiešajte. Sirup nechajte úplne vychladnúť.
- Keď je puding úplne vychladnutý, pripravte krém. V samostatnej mise vyšľahajte zmäknuté maslo (ktoré malo tiež izbovú teplotu) do svetlej peny. Kľúčový krok: Do vyšľahaného masla potom postupne, po lyžiciach, zašľahávajte úplne vychladnutý puding. Šľahajte na stredných otáčkach len kým sa všetko nespojí do hladkého krému. Nakoniec zašľahajte vanilkovú arómu a prípadne rum.
Skladanie Metrového Koláča
- Úplne vychladnuté korpusy (svetlý aj tmavý) nakrájajte ostrým nožom na plátky hrubé približne 1 cm.
- Každý plátok jemne pokvapkajte (alebo potrite štetcom) vychladnutým rumovým sirupom. Nepremáčajte ich.
- Každý navlhčený plátok potrite vrstvou pripraveného vanilkového krému.
- Plátky potom zlepujte k sebe striedavo – svetlý, tmavý, svetlý, tmavý – pričom ich ukladajte “na stojato” vedľa seba na podnos alebo alobal, čím vytvoríte dlhý “metrový” koláč.
- Keď sú všetky plátky spojené, celý povrch zloženého metrového koláča (vrch aj boky) potrite zvyšným krémom a pekne uhlaďte stierkou alebo dlhým nožom.
- Hotový metrový koláč opatrne zabaľte (napr. do alobalu alebo potravinárskej fólie) a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, ideálne však dlhšie (3-4 hodiny).
Dokončenie Polevou
- Keď je metrový koláč dobre vychladený a krém pevný, pripravte polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustite nalámanú horkú čokoládu spolu s Herou (alebo Cerou/maslom). Miešajte dohladka.
- Polevu nechajte mierne vychladnúť, aby nebola horúca, ale stále bola dostatočne tekutá na liatie.
- Vychladený metrový koláč vyberte z chladničky, položte ho napríklad na mriežku (pod ktorú dáte papier na pečenie na zachytenie stekajúcej polevy) a rovnomerne ho polejte pripravenou čokoládovou polevou. Pomocou stierky môžete polevu uhladiť aj po bokoch.
- Ak chcete, môžete si trochu polevy nechať v cukrárskom vrecku a po miernom stuhnutí hlavnej polevy vytvoriť ozdobné pruhy alebo iné vzory.
- Nechajte polevu úplne stuhnúť v chladničke.
- Dôležité: Metrový koláč krájajte vždy zošikma (pod uhlom cca 45 stupňov), aby ste v reze odhalili charakteristické striedanie svetlých a tmavých plátkov. Nôž pred každým rezom namočte do horúcej vody a utrite dosucha pre čistý rez.
Videorecept
Tipy
- Krém bez zrazenia: Najčastejším problémom býva zrazený krém. Základom je, aby maslo aj puding mali pred spájaním rovnakú (izbovú) teplotu a aby sa vychladnutý puding zašľahával do masla postupne, po lyžiciach. Ja puding vždy prikrývam fóliou priamo na povrchu, aby nevznikla koža.
- Krájanie korpusov: Aby boli plátky približne rovnaké, odporúčam si korpusy pred krájaním jemne naznačiť nožom. Používam dlhý, ostrý, tenký nôž (ideálne na chlieb).
- Poleva: Pre krajšiu a chutnejšiu polevu odporúčam namiesto Hery použiť kvalitný pokrmový tuk (Cera) alebo ešte lepšie kombináciu čokolády s maslom a trochou oleja pre lesk. Ak nepoužívate polevu, môžete metrový koláč len bohato posypať práškovým cukrom.
- Variácie: Do svetlého cesta môžete pridať citrónovú kôru, do tmavého trochu instantnej kávy. Do krému môžete okrem rumu pridať aj iné arómy. Metrový koláč je skvelý základ pre experimentovanie.

Tento fantastický domáci metrový koláč je osvedčená klasika, ktorá vždy poteší. Vďaka tomuto detailnému RECEPTU krok za krokom si ho môžete jednoducho pripraviť aj vy a vychutnať si jeho lahodnú chuť a krásny vzhľad.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od LiViera Desserts