Hľadáte recept na chutný a jednoduchý obed alebo večeru? Vyskúšajte fantastický bravčový stroganov podľa overeného receptu, ktorým sa pýši už 40 rokov.
Bravčový stroganov je klasika, ktorá nikdy neomrzí. Tento recept je však výnimočný svojou jednoduchosťou a chuťou.
Podľa tohto receptu ho pripravíte za pár desiatok minút. Stačí len nakrájať mäso na tenké rezance, opiecť ho na panvici, orestovať cibuľu a šampiňóny a všetko spolu dusiť v omáčke z paradajkového pretlaku, horčice a sladkej papriky.
Bravčový stroganov
Ingrediencie:
- Bravčové karé: 500-600 g
- Cibule: 2 ks, cca 250 g
- Šampiňóny: cca 250 g
- Pšeničná múka: 1-2 polievkové lyžice, 20-30 g
- Kyslá smotana: 1-2 polievkové lyžice, 25-40 g
- Paradajkový pretlak: 50-70 g
- Maslo: 30 g
- Horčica: 1 polievková lyžica, 25 g
- Sladká paprika: 1,5 lyžičky, 6 g
- Olej na vyprážanie
- Korenie a soľ podľa chuti
Postup prípravy:
- Pokrájajte bravčové karé na rezančeky o hrúbke 1,5-2 cm. Vložte do misy a posypte čerstvo mletým korením. Pridajte 1-2 lyžice múky a poriadne premiešajte.
- Na dobre rozohriatej panvici s olejom opečte rezance mäsa z oboch strán. Mäso vyberte z panvice.
- Na rovnakej panvici orestujte pokrájanú cibuľu. Mierne osolte a prípadne pridajte trochu tuku.
- Keď je cibuľa sklovitá, pridajte lyžicu masla a pokrájané šampiňóny. Restujte, kým zmes nezhnedne.
- Pridajte späť opečené rezance bravčového mäsa. Pridajte 1,5 čajovej lyžičky sladkej papriky a lyžicu horčice. Zmiešajte.
- Pridajte vodu tak,aby všetko bolo zakryté. Varíme pod pokrievkou 40-60 minút, kým mäso nebude mäkké. Občas premiešajte a podľa potreby dolievajte vodu.
- Keď je mäso mäkké, pridajte paradajkový pretlak. Podľa potreby pridajte vodu a premiešajte.
- Dochutíme soľou, čerstvo mletým korením a pridáme 1-2 lyžice smotany. Premiešame a povaríme.
- Pokrm ozdobíme vašimi obľúbenými bylinkami.
Video recept:
Bravčový stroganov podľa tohto receptu je naozaj vynikajúcim jedlom, ktoré si zamilujete. Mäso je šťavnaté a rozpadá sa na jazyku a omáčka je bohatá a aromatická. Je to ideálny pokrm na každodenné varenie, ale aj na špeciálne príležitosti.
Samozrejme, ako pri každom recepte, aj tu je možné ho upraviť podľa vlastnej chuti. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať viac papriky alebo chilli. Ak chcete, aby omáčka bola hustejšia, môžete pridať viac múky alebo škrobu.
Súvisiace články
Výborné bravčové pečené mäso s kapustou: Dokonca aj moja svokra bola ohromená, keď to vyskúšala!
Dokonalé bravčové mäso zapekané so zemiakmi v rúre: Také chutné mäsko ste dávno nejedli!
Výborné bravčové rezne pod perinkou: Také jemné a šťavnaté mäsko som ešte nikdy nejedla!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Sprint varenie