Hľadáte originálne a efektné predjedlo alebo studené pohostenie, ktorým zaručene prekvapíte svojich hostí? Tieto fantastické plnené vajíčka v aspiku sú presne to, čo potrebujete! Ide o tradičnú pochúťku v modernom a veľmi lákavom prevedení. Jemné kúsky vareného kuracieho mäsa, farebná zelenina a čerstvé bylinky sú zaliate čírym kuracím vývarom spevneným želatínou, a to všetko priamo vo vaječných škrupinách. Výsledkom sú malé umelecké diela, ktoré sú nielen krásne na pohľad, ale aj úžasne chutia.
Príprava aspikových vajíčok si síce vyžaduje trochu trpezlivosti a precíznosti, najmä pri príprave škrupín a vrstvení náplne, ale výsledok rozhodne stojí za to. Podávajú sa so šalátom pripraveným zo zvyškov mäsa, zeleniny z vývaru a ďalších chutných ingrediencií, spojených majonézou. Sú ideálne na Veľkú noc, rodinné oslavy, slávnostné príležitosti alebo ako súčasť studených bufetov.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 45 minút (+ čas na varenie vývaru)
- Čas chladenia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet kusov: 6 aspikových vajíčok
- Náročnosť: Stredná až vyššia (kvôli práci so škrupinami a želatínou)
Potrebujeme
Na vývar a do aspiku:
- 1 ks menších kuracích pŕs (cca 200-250 g)
- 1 ks mrkvy
- 1 ks koreňového petržlenu
- 1/4 ks menšieho buľvového zeleru
- 1 menšia cibuľa (môže byť aj so šupkou pre farbu vývaru)
- 1 ks bobkového listu
- 3-4 guličky nového korenia
- cca 1,5 litra vody
- cca 1 čajová lyžička soli
- 25-30 g kvalitnej čírej práškovej želatíny
- cca 100-120 ml studenej vody (na napučanie želatíny)
Náplň do škrupín:
- 6 ks vajec (na škrupiny, obsah použite inde)
- Uvarené kuracie mäso z vývaru (časť)
- Uvarená mrkva a petržlen z vývaru (časť)
- 1/2 ks červenej papriky (kapie)
- cca 100 g sterilizovanej kukurice (scedenej)
- cca 100 g sterilizovaného hrášku (scedeného)
- Malá hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Na šalát:
- Zvyšok vareného kuracieho mäsa a varenej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) z vývaru
- (Voliteľné) Zvyšky kukurice a hrášku z plnenia
- 1 menšie kyslejšie jablko
- 1/2 menšej červenej alebo jarnej cibuľky
- 1-2 ks menších nakladaných uhoriek
- 1-2 ks vajec, uvarených natvrdo (môžete použiť žĺtky a bielky z vyfúknutých vajec)
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- cca 2-3 polievkové lyžice majonézy
Postup prípravy
Príprava vývaru a mäsa so zeleninou:
- Kuracie prsia umyte. Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a cibuľu očistite. Zeleninu môžete nechať vcelku alebo nakrájať na väčšie kusy.
- Do hrnca vložte kuracie mäso, pripravenú zeleninu, bobkový list, guličky nového korenia a soľ. Zalejte studenou vodou (cca 1,5 litra).
- Priveďte k varu. Hneď ako začne vrieť, znížte teplotu, čiastočne prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte pomaly, kým nie je mäso aj zelenina úplne mäkké (cca 45-60 minút). Počas varenia zbierajte z povrchu prípadnú penu.
- Uvarené mäso a zeleninu vyberte z vývaru. Vývar preceďte cez jemné sitko vystlané gázou alebo čistou utierkou do čistého hrnca, aby bol čo najčírejší. Mali by ste získať približne 1 až 1,2 litra vývaru. Nechajte ho mierne vychladnúť (aby nebol vriaci pri pridávaní želatíny).
- Uvarené kuracie mäso nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na malé kocky (časť na plnku, časť do šalátu). Uvarenú mrkvu a petržlen z vývaru tiež nakrájajte na malé kocky (časť na plnku, časť do šalátu). Zeler môžete použiť len do šalátu.
Želatína a aspik:
- Práškovú želatínu (25-30g) nasypte do misky a zalejte ju cca 100-120 ml studenej vody. Premiešajte a nechajte približne 10 minút napučať.
- Napučanú želatínu jemne zahrejte – buď v mikrovlnnej rúre na najnižšom výkone len pár sekúnd, alebo v malom hrnčeku na sporáku na najslabšom ohni (prípadne nad parou). Zahrievajte len dovtedy, kým sa želatína úplne nerozpustí a nebude číra a tekutá. Veľmi dôležité: Želatína NESMIE VRIEŤ!
- Rozpustenú želatínu za stáleho miešania pomaly tenkým prúdom vlejte do teplého (nie vriaceho!) precedeného kuracieho vývaru. Dôkladne premiešajte, aby sa želatína rovnomerne rozptýlila. Ak treba, vývar dochuťte soľou. Nechajte mierne vychladnúť, aby nebol horúci pri plnení škrupín.
Príprava vaječných škrupín a plnenie:
- Príprava škrupín: Zo 6 surových vajec opatrne urobte na širšom konci (alebo na špičke) malú dierku. Pomocou špajdle alebo ihlice narušte žĺtok vo vnútri. Dierku zväčšite (napr. opatrne odlúpnite kúsok škrupiny) na veľkosť asi 1-1,5 cm, aby sa dal obsah vyliať a škrupina neskôr plniť. Obsah vajec (bielky a žĺtky) vylejte do misky (môžete ich použiť na praženicu, omeletu alebo do šalátu).
- Prázdne vaječné škrupiny dôkladne vypláchnite studenou vodou. Potom ich vložte do misy a zalejte vriacou vodou tak, aby boli úplne ponorené. Nechajte ich takto sterilizovať asi 5-10 minút. Opatrne vodu vylejte a škrupiny nechajte na utierke otvorom nadol úplne vyschnúť.
- Príprava náplne: Červenú papriku zbavte jadrovníka a nakrájajte na veľmi malé kocky. Kukuricu a hrášok sceďte z nálevu. Petržlenovú vňať nasekajte najemno.
- Pripravené suché vaječné škrupiny postavte do stojančekov na vajcia alebo do papierového obalu na vajcia otvorom nahor.
- Do každej škrupiny postupne vrstvite malé množstvá pripravených surovín: lyžičku kukurice, lyžičku hrášku, trochu nakrájanej červenej papriky, kúsky vareného kuracieho mäsa, kúsky varenej mrkvy/petržlenu, lístok petržlenovej vňate. Striedajte vrstvy a farby podľa fantázie. Škrupiny neprepĺňajte úplne po okraj, nechajte trochu miesta na zaliatie aspikom.
- Keď sú všetky škrupiny naplnené, opatrne ich zalejte pripraveným vlažným želatínovým vývarom tak, aby boli všetky ingrediencie vo vnútri ponorené.
- Naplnené škrupiny v plate alebo stojančekoch vložte opatrne do chladničky a nechajte dôkladne stuhnúť, ideálne aspoň 4 hodiny, najlepšie však cez noc.
Príprava šalátu a servírovanie:
- Kým aspikové vajíčka tuhnú, pripravte si šalát. Zvyšné varené kuracie mäso a varenú zeleninu z vývaru (mrkva, petržlen, zeler) nakrájajte na menšie kocky. Jablko ošúpte, zbavte jadrovníka a tiež nakrájajte na kocky. Červenú (alebo jarnú) cibuľku nakrájajte nadrobno. Nakladané uhorky nakrájajte na malé kocky. Vajcia uvarené natvrdo (1-2 ks, alebo zvyšky z vyfúknutých vajec, ak ste ich uvarili) tiež nakrájajte na kocky.
- Všetky pripravené suroviny na šalát dajte do misy. Pridajte zvyšnú scedenú kukuricu a hrášok (ak vám ostali z plnenia).
- Zľahka premiešajte. Dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a majonézou. Opäť dôkladne, ale jemne premiešajte. Šalát dajte vychladiť do chladničky.
- Keď sú aspikové vajíčka dokonale stuhnuté, opatrne z nich olúpte škrupinu, podobne ako z klasického vareného vajíčka.
- Fantastické plnené vajíčka v aspiku podávajte dobre vychladené, spolu s pripraveným šalátom. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Namiesto kuracích pŕs môžete na vývar použiť aj iné časti kurčaťa (napr. skelet, krídla) pre ešte výraznejšiu chuť vývaru. Mäso do plnky a šalátu potom môžete použiť napríklad z uvarených kuracích stehien.
- Do náplne vajíčok môžete pridať aj iné obľúbené ingrediencie, napríklad na malé kocky nakrájanú šunku, tvrdý syr alebo malé kúsky sterilizovanej kapie.
- Pri plnení škrupín sa snažte ingrediencie ukladať tak, aby po prekrojení vyzerali pekne farebne.
- Ak vám zostane želatínový vývar, môžete ho naliať do malých formičiek alebo misky, nechať stuhnúť a podávať ako samostatný aspik.

Tieto fantastické plnené vajíčka v aspiku sú skvelým pohostením na každú oslavu. Sú nielen chutné a osviežujúce, ale aj veľmi efektné na pohľad!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nat Ura, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.