Stojančeky na vajcia alebo papierový obal na vajcia
Nôž, Doska na krájanie
Lyžička (na plnenie)
Väčšia misa (na šalát)
Zloženie
Na vývar a do aspiku:
1ksmenších kuracích pŕscca 200-250 g
1ksmrkvy
1kskoreňového petržlenu
1/4ksmenšieho buľvového zeleru
1menšiacibuľa
1ksbobkového listu
3-4guličkynového korenia
1.5litravodycca
1čajová lyžičkasolicca
25-30gkvalitnej čírej práškovej želatíny
100-120mlstudenej vodycca (na napučanie želatíny)
Na náplň do škrupín:
6ksvajeclen škrupiny
Časť uvareného kuracieho mäsa z vývaru
Časť uvarenej mrkvy a petržlenu z vývaru
1/2ksčervenej papriky (kapie)
100-150gsterilizovanej kukuricecca, scedenej
100-150gsterilizovaného hráškucca, scedeného
1malá hrsťčerstvej petržlenovej vňate
Na šalát:
Zvyšok vareného kuracieho mäsa a zeleniny z vývaru
Zvyšky kukurice a hrášku(Voliteľné)
1menšiekyslejšie jablko
1/2menšejčervenej alebo jarnej cibuľky
1-2ksmenších nakladaných uhoriek
1-2ksvajec, uvarených natvrdo
Soľ, Čerstvo mleté čierne koreniepodľa chuti
2-3polievkové lyžicemajonézycca
Pokyny
Príprava vývaru a mäsa so zeleninou:
1. Kuracie mäso, koreňovú zeleninu, cibuľu, koreniny a soľ varte vo vode cca 45-60 minút domäkka. Zbierajte penu.
2. Mäso a zeleninu vyberte. Vývar preceďte cez jemné sitko (mali by ste mať cca 1-1,2L). Nechajte mierne vychladnúť.
3. Uvarené mäso a časť zeleniny (mrkva, petržlen) nakrájajte na malé kocky.
Príprava želatíny a aspiku:
4. Želatínu (25-30g) nechajte napučať v 100-120ml studenej vody (10 min).
5. Napučanú želatínu jemne zahrejte do úplného rozpustenia (NESMIE VRIEŤ!).
6. Rozpustenú želatínu pomaly vlejte do teplého (nie vriaceho!) precedeného vývaru a dobre premiešajte. Dochuťte soľou ak treba. Nechajte mierne vychladnúť.
Príprava vaječných škrupín a plnenie:
7. Z vajec (6ks) urobte na širšom konci otvor (cca 1-1,5cm), obsah vylejte. Škrupiny vypláchnite, sterilizujte vriacou vodou (5-10 min) a nechajte vyschnúť.
8. Pripravte náplň: papriku na malé kocky, kukuricu a hrášok sceďte, petržlenovú vňať nasekajte.
9. Suché škrupiny postavte do stojančekov. Vrstvite do nich kukuricu, hrášok, papriku, kúsky mäsa, varenej mrkvy/petržlenu, lístok vňate.
10. Opatrne zalejte vlažným želatínovým vývarom.
11. Vložte do chladničky stuhnúť (min. 4 hodiny, ideálne cez noc).
Príprava šalátu a servírovanie:
12. Šalát: Zvyšné varené mäso a zeleninu z vývaru nakrájajte na kocky. Pridajte kukuricu, hrášok, na kocky nakrájané jablko, cibuľku, uhorky a uvarené vajcia (1-2 ks).
13. Zľahka premiešajte. Dochuťte soľou, korením a majonézou. Dajte vychladiť.
14. Stuhnuté aspikové vajíčka opatrne olúpte.
15. Podávajte vychladené so šalátom, ozdobené petržlenovou vňaťou.
Poznámky
1. Namiesto kuracích pŕs môžete na vývar použiť aj iné časti kurčaťa (napr. skelet, krídla) pre ešte výraznejšiu chuť vývaru. Mäso do plnky a šalátu potom môžete použiť napríklad z uvarených kuracích stehien.2. Do náplne vajíčok môžete pridať aj iné obľúbené ingrediencie, napríklad na malé kocky nakrájanú šunku, tvrdý syr alebo malé kúsky sterilizovanej kapie.3. Pri plnení škrupín sa snažte ingrediencie ukladať tak, aby po prekrojení vyzerali pekne farebne.4. Ak vám zostane želatínový vývar, môžete ho naliať do malých formičiek alebo misky, nechať stuhnúť a podávať ako samostatný aspik.