Tieto domáce šišky sú klasika, ktorú robím každé Fašiangy a vždy sa za nimi len tak zapráši. Sú presne také, aké majú byť – mäkké ako pavučinka a vďaka jednému triku vôbec nie sú mastné. Je to poctivý recept na približne 40 menších kúskov.
Celé tajomstvo, prečo šišky nenasiaknu olejom, je v rume. Tie 4 lyžice alkoholu v ceste sa počas smaženia odparia a zabránia tuku, aby vnikol dnu. Recept má ešte jeden babičkin trik pre dokonalý biely pásik.
Ako urobiť domáce šišky, aby neboli mastné?
Pripravte kysnuté cesto zo žĺtkov, mlieka a múky. Kľúčový trik je pridať do cesta aspoň 4 PL rumu. Alkohol počas smaženia zabráni tuku, aby vsiakol dnu. Šišky tak zostanú ľahké a nadýchané. Pred smažením urobte do stredu dierku pre “biely pásik”.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas kysnutia: 1 hodina + 20 minút
- Čas smaženia: 20 minút
- Počet porcií: cca 40 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 95 kcal/kus (bez džemu)
- Trend: Fašiangy / Zero-waste
Potrebujeme
- 600 g polohrubej múky
- 350 ml vlažného mlieka
- 1 balíček sušeného droždia (7g) ALEBO 1 kocka čerstvého (42 g)
- 4 PL kryštálového cukru
- 5 PL rozpusteného masla (vychladnutého)
- 4 PL rumu (toto je ten trik)
- 2 ks žĺtkov
- 1 štipka soli
- trocha strúhanej citrónovej kôry
- Na vysmážanie
- cca 1 liter rastlinného oleja
- 2 PL bravčovej masti (babičkin trik pre lepšiu chuť)
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv pripravte kvások. Do misky rozdrobte čerstvé droždie (alebo nasypte sušené).
- Zalejte ho polovicou vlažného mlieka (cca 175 ml). Pridajte 1 PL cukru (z celkového množstva) a premiešajte.
- Nechajte na teplom mieste postáť asi 15 minút. Musí sa vytvoriť hustá pena (“čiapočka”).
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte zvyšný cukor, štipku soli a citrónovú kôru.
- V strede múky urobte jamku. Vlejte do nej aktívny kvások.
- Pridajte žĺtky, rum, zvyšné vlažné mlieko a rozpustené (ale nie horúce) maslo.
- Vymieste hladké a vláčne cesto. Najlepšie to ide kuchynským robotom (hákmi) aspoň 10 minút, kým nie je pružné.
- Misu s cestom prikryte čistou utierkou. Nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Tvarovanie a smaženie
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku.
- Opatrne ho rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm. Príliš ho nestláčajte.
- Pohárom alebo okrúhlou formičkou vykrajujte kolieska.
- Vykrojené šišky ukladajte na dosku. Prikryte ich utierkou a nechajte podkysnúť ešte 20 minút.
- Tesne pred vysmažaním urobte do stredu každej šišky prstom (alebo rúčkou varešky) malú priehlbinku (dierku). Neprepichnite ju úplne.
- Vo väčšom hrnci rozpáľte olej spolu s bravčovou masťou. Tuku musí byť vysoká vrstva, aby v ňom šišky plávali.
- Opatrne vkladajte šišky do horúceho tuku. Vkladajte ich tou stranou, ktorá bola hore na doske (tou s dierkou), smerom nadol do oleja.
- Hneď prikryte pokrievkou. Smažte na miernom plameni dozlatista (cca 2 minúty).
- Odkryte, šišky otočte a smažte z druhej strany už bez pokrievky.
- Hotové šišky vyberajte dierovanou naberačkou. Ukladajte ich na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
- Podávajte posypané práškovým cukrom a s obľúbeným džemom.
2 praktické tipy na záver
- Trik na biely pásik: Dierka v strede (Krok 12) nie je len na džem. Vytvorí vzduchovú kapsu. Spolu so zakrytím pokrievkou (Krok 16) to zaručí ten slávny “biely pásik” po obvode šišky.
- Tip na zvyšky cesta: Zvyšné odrezky cesta po vykrajovaní už znova nemieste. Len ich natrhajte na malé kúsky, vysmažte a ešte horúce obaľte v škoricovom cukre. Je to fantastická rýchla maškrta.
Jednoduché variácie
- Plnené šišky: Dierku v strede nerobte. Po upečení a vychladnutí naplňte šišky lekvárom zboku, pomocou cukrárskeho vrecka s dlhou tenkou špičkou.
- Čokoládové: Namiesto džemu polejte vrch šišiek rozpustenou čokoládou.
Toto sú tie pravé fašiangové šišky, mäkké ako obláčik a voňavé po rume. Dobrú chuť!
Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.