Tieto domáce šišky sú klasika, ktorú robím každý Fašiang a vždy sa za nimi len tak zapráši. Sú presne také, aké majú byť – mäkké ako pavučinka a vďaka jednému triku vôbec nie sú mastné. Je to poctivý recept na približne 40 menších kúskov.
1balíčeksušeného droždia (7g) ALEBO 1 kocka čerstvého(42 g)
4PLkryštálového cukru
5PLrozpusteného masla(vychladnutého)
4PLrumu(toto je ten trik)
2ksžĺtkov
1štipkasoli
trocha strúhanej citrónovej kôry
Na vysmážanie:
cca 1literrastlinného oleja
2PLbravčovej masti(babičkin trik)
Pokyny
Príprava cesta:
1. Najprv pripravte kvások. Do misky rozdrobte čerstvé droždie (alebo nasypte sušené).
2. Zalejte ho polovicou vlažného mlieka (cca 175 ml). Pridajte 1 PL cukru (z celkového množstva) a premiešajte.
3. Nechajte na teplom mieste postáť asi 15 minút. Musí sa vytvoriť hustá pena ("čiapočka").
4. Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte zvyšný cukor, štipku soli a citrónovú kôru.
5. V strede múky urobte jamku. Vlejte do nej aktívny kvások.
6. Pridajte žĺtky, rum, zvyšné vlažné mlieko a rozpustené (ale nie horúce) maslo.
7. Vymieste hladké a vláčne cesto. Najlepšie to ide kuchynským robotom (hákmi) aspoň 10 minút, kým nie je pružné.
8. Misu s cestom prikryte čistou utierkou. Nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Tvarovanie a smaženie:
9. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku.
10. Opatrne ho rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm. Príliš ho nestláčajte.
11. Pohárom alebo okrúhlou formičkou vykrajujte kolieska.
12. Vykrojené šišky ukladajte na dosku. Prikryte ich utierkou a nechajte podkysnúť ešte 20 minút.
13. Tesne pred vysmažaním urobte do stredu každej šišky prstom (alebo rúčkou varešky) malú priehlbinku (dierku). Neprepichnite ju úplne.
14. Vo väčšom hrnci rozpáľte olej spolu s bravčovou masťou. Tuku musí byť vysoká vrstva, aby v ňom šišky plávali.
15. Opatrne vkladajte šišky do horúceho tuku. Vkladajte ich tou stranou, ktorá bola hore na doske (tou s dierkou), smerom nadol do oleja.
16. Hneď prikryte pokrievkou. Smažte na miernom plameni dozlatista (cca 2 minúty).
17. Odkryte, šišky otočte a smažte z druhej strany už bez pokrievky.
18. Hotové šišky vyberajte dierovanou naberačkou. Ukladajte ich na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
19. Podávajte posypané práškovým cukrom a s obľúbeným džemom.
Poznámky
1. Trik na biely pásik: Dierka v strede (Krok 12) nie je len na džem. Vytvorí vzduchovú kapsu. Spolu so zakrytím pokrievkou (Krok 16) to zaručí ten slávny "biely pásik" po obvode šišky.2. Tip na zvyšky cesta: Zvyšné odrezky cesta po vykrajovaní už znova nemieste. Len ich natrhajte na malé kúsky, vysmažte a ešte horúce obaľte v škoricovom cukre. Je to fantastická rýchla maškrta.Variácia (Plnené šišky): Dierku v strede nerobte. Po upečení a vychladnutí naplňte šišky lekvárom zboku, pomocou cukrárskeho vrecka s dlhou tenkou špičkou.Variácia (Tvarohové): Ak nemáte čas na kysnutie, vyskúšajte tvarohové šišky (fánky), ktoré sú hotové hneď.