Search

Famózne sušienky shortbread: Z jednej dávky máte plnú dózu, celá rodina ich miluje

Krehučké sušienky
Krehučké sušienky

Obsah receptu

Publikované: 4. novembra 2025, 19:53

Tieto klasické maslové sušienky sú neuveriteľne krehké a doslova sa topia na jazyku. Recept na ne patrí k najjednoduchším. Na tieto krehučké sušienky vám stačia len tri základné suroviny a 10 minút práce.

Základom je poctivé maslo a správny pomer surovín. Zabudnite na vajcia či kypriaci prášok. Zvládnete ich pripraviť rýchlejšie, než sa zohreje rúra.

Ako správne pripraviť krehučké sušienky?

Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom. Pridajte múku a soľ. Rýchlo spracujte cesto. Vytvarujte valček a obaľte ho v cukre. Nakrájajte a pečte 20 minút pri 180 °C.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 30 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 70 kcal/kus
  • Trend: Úspora času

Potrebujeme

  • 170 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 100 g kryštálového cukru (rozdeleného na 50 g do cesta a 50 g na obalenie)
  • 1 štipka soli
  • 250 g hladkej múky (preosiatej)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Do misy dajte zmäknuté maslo. Pridajte 50 g kryštálového cukru (zvyšok si nechajte na obalenie) a štipku soli.
  3. Špachtľou (alebo mixérom na nízkych otáčkach) miešajte, kým sa maslo a cukor nespoja do bledej peny.
  4. Do misy naraz preosejte 250 g hladkej múky.
  5. Najprv špachtľou a potom rukami spracujte cesto len veľmi rýchlo.
  6. POZOR: Cesto nikdy dlho nemieste! Akonáhle sa múka a maslo spoja do jedného bochníka, ihneď prestaňte. Práve v tom je tajomstvo krehkosti.
  7. Cesto preložte na čistú pracovnú dosku (nemusíte podsypávať).
  8. Rukami vytvarujte dlhý valček s priemerom asi 3-4 cm.
  9. Zvyšných 50 g cukru nasypte na dosku. Valček v ňom dôkladne obaľte zo všetkých strán.
  10. Ostrým nožom krájajte valček na plátky hrubé približne 1 cm.
  11. Sušienky ukladajte na pripravený plech s malými rozostupmi.
  12. Vidličkou môžete na povrchu vytvoriť ozdobný vzor (jemne stlačte).
  13. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 20 minút pri 180 °C. Okraje by mali byť len veľmi jemne zlatisté.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Nepracujte cesto dlho: Toto je kľúčové. Akonáhle sa múka a maslo spoja, prestaňte miesiť. Ak by ste cesto “prehriali” rukami alebo dlho miesili, aktivoval by sa lepok a sušienky by boli po upečení tvrdé, nie krehké.
  2. Kvalitné maslo: Keďže recept má len 3 hlavné suroviny, kvalita masla je absolútne rozhodujúca. Použite poctivé 82 % maslo, nie margarín alebo nátierky. To robí tú pravú chuť.

Jednoduché variácie

  • Citrónové sušienky: Do cesta pridajte spolu s múkou aj najemno nastrúhanú kôru z 1 bio citróna.
  • Čokoládové kúsky: Na záver jemne zapracujte do cesta 50 g nasekaných čokoládových kúskov.

Časté otázky (FAQ)

Prečo v recepte nie sú vajcia? Práve absencia vajec a kypriaceho prášku robí tieto sušienky (typu “shortbread”) krehkými a hutnými, nie nadýchanými.

Prečo sú moje sušienky po upečení tvrdé? Pravdepodobne ste príliš dlho miesili cesto. Pri dlhom miesení sa v múke aktivuje lepok, čo spôsobí, že sušienky sú tuhé, nie krehké.

Môžem použiť práškový cukor? Áno, ale kryštálový cukor (najmä ten na obalenie) dodá sušienkam príjemné chrumknutie na povrchu.


Upečené sušienky nechajte vychladnúť na mriežke. Skladujte v plechovej dóze, kde vydržia krehké aj dva týždne.

Recept vychádza z verzie od Chutné sušienky, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty