Tieto klasické maslové sušienky sú neuveriteľne krehké a doslova sa topia na jazyku. Recept na ne patrí k najjednoduchším. Na tieto krehučké sušienky vám stačia len tri základné suroviny a 10 minút práce.
100gkryštálového cukru(rozdeleného na 50 g do cesta a 50 g na obalenie)
1štipkasoli
250ghladkej múky(preosiatej)
Pokyny
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
2. Do misy dajte zmäknuté maslo. Pridajte 50 g kryštálového cukru (zvyšok si nechajte na obalenie) a štipku soli.
3. Špachtľou (alebo mixérom na nízkych otáčkach) miešajte, kým sa maslo a cukor nespoja do bledej peny.
4. Do misy naraz preosejte 250 g hladkej múky.
5. Najprv špachtľou a potom rukami spracujte cesto len veľmi rýchlo.
6. POZOR: Cesto nikdy dlho nemieste! Akonáhle sa múka a maslo spoja do jedného bochníka, ihneď prestaňte. Práve v tom je tajomstvo krehkosti.
7. Cesto preložte na čistú pracovnú dosku (nemusíte podsypávať).
8. Rukami vytvarujte dlhý valček s priemerom asi 3-4 cm.
9. Zvyšných 50 g cukru nasypte na dosku. Valček v ňom dôkladne obaľte zo všetkých strán.
10. Ostrým nožom krájajte valček na plátky hrubé približne 1 cm.
11. Sušienky ukladajte na pripravený plech s malými rozostupmi.
12. Vidličkou môžete na povrchu vytvoriť ozdobný vzor (jemne stlačte).
13. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 20 minút pri 180 °C. Okraje by mali byť len veľmi jemne zlatisté.
Poznámky
1. Nepracujte cesto dlho: Toto je kľúčové. Akonáhle sa múka a maslo spoja, prestaňte miesiť. Ak by ste cesto „prehriali“ rukami alebo dlho miesili, aktivoval by sa lepok a sušienky by boli po upečení tvrdé, nie krehké.2. Kvalitné maslo: Keďže recept má len 3 hlavné suroviny, kvalita masla je absolútne rozhodujúca. Použite poctivé 82 % maslo, nie margarín alebo nátierky. To robí tú pravú chuť.3. Citrónové sušienky: Do cesta pridajte spolu s múkou aj najemno nastrúhanú kôru z 1 bio citróna.4. Čokoládové kúsky: Na záver jemne zapracujte do cesta 50 g nasekaných čokoládových kúskov.