Search

Famózne palacinky „jemné ako dych“: Celý trik je v 1 prísade, ktorú do nich prilejete

Najjemnejšie palacinky
Najjemnejšie palacinky

Obsah receptu

Publikované: 9. novembra 2025, 10:09

Hľadáte recept na naozaj najjemnejšie palacinky, ktoré sa nikdy netrhajú? Tajomstvo spočíva v pridaní sýtenej minerálky priamo do cesta. Bublinky cesto neuveriteľne prevzdušnia. Tieto najjemnejšie palacinky budú tenké ako pavučinka.

Druhým dôležitým krokom je nechať cesto odpočívať 30 minút. Múka krásne nabobtná a palacinky budú vláčne a celistvé. Je to starý trik našich babičiek.

Ako pripraviť najjemnejšie palacinky?

Vajcia vymiešajte s mliekom, olejom a sýtenou vodou. Pridajte preosiatu múku, soľ a vanilkový cukor. Cesto nechajte 30 minút odpočívať. Na horúcej panvici smažte tenké palacinky dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas odpočívania: 30 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 10–12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 90 kcal/kus
  • Trend: Rýchly recept

Potrebujeme

  • 2 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 230 ml mlieka (plnotučného)
  • 220 ml sýtenej minerálky
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 5 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • Štipka soli
  • Olej na potretie panvice (len pred prvou palacinkou)

Na plnenie

  • Slivkový a marhuľový džem (alebo podľa chuti)

Postup prípravy

  1. Do hlbokej misky rozbite 2 vajcia. Pridajte štipku soli a vanilkový cukor. Metličkou zľahka rozšľahajte.
  2. Prilejte mlieko, sýtenú minerálku a olej. Všetko spolu dobre premiešajte.
  3. Do tekutého základu postupne (ideálne cez sitko) preosejte hladkú múku.
  4. Metličkou dôkladne vymiešajte na hladké, riedke cesto bez hrudiek.
  5. Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte ho 30 minút odpočívať pri izbovej teplote. (Tento krok nevynechajte!)
  6. Panvicu na palacinky rozohrejte. Potrite ju olejom len pred prvou palacinkou.
  7. Cesto pred nabratím opäť premiešajte. Naberajte malou naberačkou a krúživým pohybom ho rozlejte po celej panvici v tenkej vrstve.
  8. Smažte na strednom plameni asi 1 minútu, kým okraje nie sú zlatohnedé a cesto sa neodlepuje.
  9. Obracačkou palacinku otočte a smažte z druhej strany dozlatista (už len asi 30 sekúnd).
  10. Hotové palacinky ukladajte na seba na tanier. Aby nevyschli, môžete ich prikryť alobalom alebo druhou pokrievkou.
  11. Palacinky potrite obľúbeným džemom, zrolujte a podávajte.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Trik s minerálkou: Bublinky (CO2) v sýtenej vode fungujú ako kypriaci prášok. Cesto extrémne prevzdušnia, preto sú palacinky nadýchané a “dierkované”.
  2. Odpočívanie cesta: 30 minút odpočívania je kľúčových. Lepok v múke za ten čas nabobtná a palacinky sú potom oveľa pružnejšie a pri otáčaní sa netrhajú.

Jednoduché variácie

  • Slané palacinky: Vynechajte vanilkový cukor a pridajte do cesta nasekané bylinky. Naplňte ich šunkou, syrom alebo špenátom.
  • Celozrnné: Nahraďte polovicu hladkej múky špaldovou hladkou múkou pre zdravší variant.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa do cesta pridáva olej? Olej v ceste zaručí, že sa palacinky nebudú prichytávať o panvicu. Vďaka tomu stačí panvicu potrieť olejom naozaj len na začiatku.

Moje cesto je príliš husté/riedke, čo s tým? Konzistencia závisí od savosti múky. Ak je príliš husté, pridajte lyžicu mlieka alebo minerálky. Ak je príliš riedke, pridajte lyžicu múky.

Musím použiť sýtenú minerálku? Pre “obyčajné” palacinky stačí aj mlieko alebo voda. Ak však chcete dosiahnuť túto extra jemnú, “dierkovanú” štruktúru, sýtená voda je najlepší trik.


Palacinky sú najlepšie čerstvé, potreté džemom, tvarohom alebo obľúbenou nátierkou. V chladničke vydržia 2 dni, ale rýchlo strácajú svoju jemnosť.

Recept vychádza z verzie od youtube kanála Moja kuchyňa Tanja, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty