Najjemnejšie palacinky s minerálkou (Jemné ako dych)
Hľadáte recept na naozaj najjemnejšie palacinky, ktoré sa nikdy netrhajú? Tajomstvo spočíva v pridaní sýtenej minerálky priamo do cesta. Bublinky cesto neuveriteľne prevzdušnia. Tieto najjemnejšie palacinky budú tenké ako pavučinka.
Olej na potretie panvice(len pred prvou palacinkou)
Na plnenie:
Slivkový a marhuľový džem(alebo podľa chuti)
Pokyny
1. Do hlbokej misky rozbite 2 vajcia. Pridajte štipku soli a vanilkový cukor. Metličkou zľahka rozšľahajte.
2. Prilejte mlieko, sýtenú minerálku a olej. Všetko spolu dobre premiešajte.
3. Do tekutého základu postupne (ideálne cez sitko) preosejte hladkú múku.
4. Metličkou dôkladne vymiešajte na hladké, riedke cesto bez hrudiek.
5. Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte ho 30 minút odpočívať pri izbovej teplote. (Tento krok nevynechajte!)
6. Panvicu na palacinky rozohrejte. Potrite ju olejom len pred prvou palacinkou.
7. Cesto pred nabratím opäť premiešajte. Naberajte malou naberačkou a krúživým pohybom ho rozlejte po celej panvici v tenkej vrstve.
8. Smažte na strednom plameni asi 1 minútu, kým okraje nie sú zlatohnedé a cesto sa neodlepuje.
9. Obracačkou palacinku otočte a smažte z druhej strany dozlatista (už len asi 30 sekúnd).
10. Hotové palacinky ukladajte na seba na tanier. Aby nevyschli, môžete ich prikryť alobalom alebo druhou pokrievkou.
11. Palacinky potrite obľúbeným džemom, zrolujte a podávajte.
Poznámky
1. Trik s minerálkou: Bublinky (CO2) v sýtenej vode fungujú ako kypriaci prášok. Cesto extrémne prevzdušnia, preto sú palacinky nadýchané a "dierkované".2. Odpočívanie cesta: 30 minút odpočívania je kľúčových. Lepok v múke za ten čas nabobtná a palacinky sú potom oveľa pružnejšie a pri otáčaní sa netrhajú.Variácie:1. Slané palacinky: Vynechajte vanilkový cukor a pridajte do cesta nasekané bylinky. Naplňte ich šunkou, syrom alebo špenátom.2. Celozrnné: Nahraďte polovicu hladkej múky špaldovou hladkou múkou pre zdravší variant.