Search

Efektné dvojfarebné sušienky v tvare lístkov: Jednoduchý recept

dvojfarebné sušienky
Dvojfarebné sušienky

Obsah receptu

Publikované: 27. marca 2025, 19:14

Hľadáte recept na sušienky, ktoré sú nielen chutné, ale aj krásne na pohľad? Tieto dvojfarebné sušienky v tvare lístkov sú presne také. Kombinácia svetlého a kakaového cesta vytvára zaujímavý mramorový efekt.

Ak túžite mať na stole niečo zaujímavé, vyskúšajte tento jednoduchý recept na pečivo v tvare lístkov. Tieto dvojfarebné sušienky môžete podávať pri akejkoľvek príležitosti, na rodinných oslavách či priateľských stretnutiach ku káve alebo čaju.

  • Čas prípravy: 40 minút
  • Čas pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 20-30 kusov (podľa veľkosti)
  • Náročnosť: Stredne náročná ★★

Potrebujeme:

  • 125 g zmäknutého margarínu (alebo masla)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • 80 g práškového cukru (preosiateho)
  • 80 ml rastlinného oleja (neutrálnej chuti)
  • 1 celé vajce (veľkosť M)
  • 4 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1 ČL)
  • cca 300 g + 2 PL hladkej múky (preosiatej)
  • 2 PL nesladeného kakaa (preosiateho)
  • Kryštálový cukor na obaľovanie

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Do väčšej misy dajte na kúsky nakrájaný zmäknutý margarín (alebo maslo). Pridajte vanilkový cukor, štipku soli a preosiaty práškový cukor. Metličkou alebo šľahačom na nízkych otáčkach miešajte dohladka.
  2. K zmesi prilejte rastlinný olej a opäť dobre premiešajte, kým sa olej nespojí s ostatnými surovinami.
  3. Pridajte celé vajce a krátko zašľahajte alebo zamiešajte, len aby sa vajíčko zapracovalo do zmesi.
  4. V inej miske zmiešajte 300 g preosiatej hladkej múky s kypriacim práškom do pečiva.
  5. Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej zmesi v mise a začnite spracovávať cesto – najprv vareškou alebo stierkou, potom krátko rukami na doske. Vypracujte mäkké, vláčne a tvárne cesto.
  6. Hotové cesto rozdeľte presne na dve rovnaké polovice.
  7. Do jednej polovice cesta dôkladne zapracujte rukami 2 polievkové lyžice preosiateho nesladeného kakaa. Miesite, kým nevznikne rovnomerne sfarbené tmavé kakaové cesto.
  8. Do druhej (svetlej) polovice cesta zapracujte rukami 2 polievkové lyžice preosiatej hladkej múky. Týmto krokom by mali obe cestá získať podobnú konzistenciu, aby sa s nimi dobre pracovalo.

Tvarovanie a pečenie lístkov

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Do malej misky alebo hlbšieho taniera si nasypte kryštálový cukor na obaľovanie vrchnej strany sušienok.
  2. Z oboch ciest – svetlého aj tmavého – si odoberajte malé, približne rovnaké kúsky. Z každého kúska vytvarujte v dlaniach tenký valček, dlhý asi 3-4 cm (hrúbka približne ako malíček).
  3. Vezmite vždy jeden svetlý a jeden tmavý valček, položte ich tesne vedľa seba a jemne ich spolu dlaňou alebo na pracovnej doske spojte a mierne sploštite. Môžete ich aj jemne spolu prepliesť alebo len pritlačiť k sebe, aby vytvorili jeden dvojfarebný pásik.
  4. Tento dvojfarebný pásik cesta potom vytvarujte do tvaru lístka: jeden koniec nechajte širší (základňa lístka) a druhý koniec prstami jemne zúžte do špičky. Lístok môžete aj mierne prehnúť, aby pôsobil prirodzenejšie.
  5. Jednu stranu vytvarovaného lístka (tú, ktorá bude navrchu) zľahka pritlačte do misky s kryštálovým cukrom, aby sa na nej cukor rovnomerne prichytil.
  6. Opatrne pomocou tupej strany noža (alebo napríklad špáradlom či iným vhodným nástrojom) vytlačte do pocukrovanej strany lístka jemné ryhy – imitáciu žilnatiny listu. Zvyčajne sa robí jedna hlavná ryha idúca stredom od špičky k základni a niekoľko menších šikmých rýh smerujúcich od stredu k okrajom.
  7. Hotové vytvarované a ozdobené lístky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, pocukrovanou stranou nahor. Nechávajte medzi nimi malé medzery.
  8. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 minút. Sušienky by mali byť upečené, ale mali by zostať skôr bledé; len okraje môžu začať veľmi jemne zlatnúť. Nenechajte ich zhnednúť, aby neboli príliš tvrdé.
  9. Upečené sušienky vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť buď priamo na plechu, alebo ich po pár minútach opatrne preneste na kovovú mriežku. Podávajte úplne vychladnuté.

Videorecept

Tipy

  1. Pred pridaním kakaa do polovice cesta ho vždy preosejem cez jemné sitko. Tým sa zbavím prípadných hrudiek a kakao sa oveľa ľahšie a rovnomernejšie zapracuje do cesta, čím vznikne pekná tmavá farba.
  2. Ryhy imitujúce žilnatinu na povrchu lístkov vytváram najradšej tupou stranou malého príborového noža. Jemne ho pritláčam do pocukrovaného cesta, aby som vytvoril peknú štruktúru. Dávam pozor, aby som cesto neprerezal úplne.
  3. Veľkosť valčekov z cesta a tým aj výsledných lístkov si môžete prispôsobiť podľa seba. Ja preferujem skôr menšie sušienky, ktoré sú na jedno-dve zahryznutia. Je však dobré snažiť sa robiť všetky lístky približne rovnako veľké, aby sa na plechu piekli rovnomerne.
  4. Ak sa vám nechce tvarovať lístky, môžete z dvojfarebného cesta vytvoriť aj iné zaujímavé tvary. Napríklad môžete zo svetlého a tmavého cesta urobiť tenšie valčeky, tie spolu zapliesť alebo len stočiť, nakrájať na kolieska a tie potom upiecť. Vzniknú tak pekné mramorované sušienky.

Upečte si tieto originálne dvojfarebné sušienky a prekvapte svojich hostí nielen chuťou, ale aj zaujímavým vzhľadom.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle dezerty 89

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty