Search

Domáce likérové špičky – recept ako od profesionála

Hotové domáce likérové špičky s čokoládovou polevou
Poctivé domáce likérové špičky pripravené na servírovanie ku káve.

Obsah receptu

Publikované: 21. júla 2025, 08:00

Túžite po poctivom dezerte ako z cukrárne? Tento recept na domáce likérové špičky vás krok za krokom prevedie celou prípravou. Výsledkom je dokonalý zákusok s jemným krémom a lahodnou likérovou náplňou. Milujem, ako tento recept premení bežné popoludnie na slávnostnú chvíľu.

Tajomstvo úspechu spočíva v správne vychladenom kréme a krátkom zmrazení pred namáčaním. Vďaka tomu si špičky udržia perfektný tvar. Pripravení ohúriť rodinu či priateľov týmto legendárnym dezertom?

Ako správne pripraviť domáce likérové špičky?

Upečte jemné piškótové základy. Pripravte hustý kakaový krém, ktorý nastriekate na piškóty tak, aby v strede zostala dutina. Tú naplňte likérovou zmesou, uzavrite krémom, krátko zamrazte a na záver namočte do čokoládovej polevy.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Čas pečenia/varenia: 15 minút (+ chladenie a mrazenie)
  • Počet porcií: 13 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/kus
  • Trend: Klasický zákusok, Slávnostný dezert

Potrebujeme

Piškótový základ

  • 3 ks vaječných žĺtkov
  • 3 ks vaječných bielkov
  • 85 g kryštálového cukru
  • 65 g hladkej múky (preosiatej)

Kakaový krém

  • 700 ml plnotučného mlieka
  • 130 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 g kukuričného škrobu
  • 300 g masla (zmäknutého)
  • 300 g rastlinného tuku Hera (zmäknutého)
  • 40 g kvalitného kakaa

Likérová náplň

  • 120 ml kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 120 ml vaječného likéru

Čokoládová poleva

  • 200 g horkej čokolády (min. 52 %)
  • 70 g kokosového oleja

Postup prípravy

Príprava piškótového základu

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie a ceruzkou si naň môžete predkresliť kolieska s priemerom asi 4-5 cm.
  2. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľahajte tuhý a lesklý sneh. Cukor pridávajte postupne, aby sa dokonale rozpustil.
  3. Do snehu zľahka vareškou alebo stierkou vmiešajte žĺtky a následne po častiach aj preosiatu hladkú múku.
  4. Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech striekajte kolieska podľa predkreslených šablón. Pečte 8–10 minút dozlatista. Nechajte úplne vychladnúť.

Príprava krému a polevy

  1. Vychladnuté piškóty potrite tenkou vrstvou čokoládovej polevy. Tú pripravíte rozpustením čokolády s kokosovým olejom vo vodnom kúpeli. Zvyšok polevy si odložte bokom.
  2. Pripravte krém. V časti mlieka rozmiešajte škrob. Zvyšné mlieko dajte variť s oboma druhmi cukru. Keď začne vrieť, prilejte škrobovú zmes a za stáleho miešania uvarte hustý puding.
  3. Puding prelejte do misky, prikryte ho potravinárskou fóliou (priložte ju priamo na povrch, aby sa nevytvorila koža) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  4. V druhej mise vyšľahajte zmäknuté maslo s Herou do peny. Po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý puding a nakoniec pridajte preosiate kakao.

Kompletizácia špičiek

  1. Krém naplňte do cukrárskeho vrecka so špeciálnou špičkou na likérové špičky. Na každú piškótu nastriekajte krém do tvaru špičky tak, aby v strede zostala dutina.
  2. Zmiešajte kondenzované mlieko s vaječným likérom. Túto náplň opatrne nalejte do pripravených dutín v kréme.
  3. Vrch špičky uzavrite malým kopčekom krému. Takto pripravené špičky vložte na 1–2 hodiny do mrazničky, aby krém dokonale stuhol.
  4. Zvyšnú čokoládovú polevu zohrejte na teplotu cca 30 °C. Stuhnuté špičky do nej rýchlo namáčajte (okrem piškóty) a nechajte polevu v chladničke stuhnúť.

Videorecept

Tipy

  • Pre intenzívnejšiu chuť použite kvalitné holandské kakao.
  • Všetky suroviny na krém musia mať rovnakú izbovú teplotu.
  • Zero-waste tip: Zvyšné bielky môžete použiť na prípravu snehových pusiniek.

Variácie

  • Kávové špičky: Do likérovej náplne pridajte 2 lyžičky silného espressa.
  • Bez alkoholu: Vaječný likér nahraďte rovnakým množstvom smotany na šľahanie.

Tieto domáce špičky sú skutočným skvostom. Podávajte ich dobre vychladené a užite si každý kúsok!

Recept vychádza z verzie od LiViera Desserts, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty