Search

Domáce čokoládové karamelky zo Salka: Len 3 suroviny, hotové raz-dva!

karamelky zo salka
Karamelky zo salka

Obsah receptu

Máte chuť na sladké, no nechce sa vám púšťať do zložitého pečenia? Potom je tento recept presne pre vás! Tieto domáce čokoládové karamelky, pripomínajúce obľúbené fudge, pripravíte neuveriteľne jednoducho a rýchlo len z troch základných surovín – sladeného kondenzovaného mlieka (Salka), kakaa a kúska masla. Výsledkom sú mäkké, vláčne kocky s intenzívnou čokoládovo-karamelovou chuťou, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku. Je to ideálna maškrta ku káve, na detskú oslavu alebo len tak pre radosť.

Príprava je naozaj blesková – stačí všetky tri ingrediencie spolu krátko povariť do zhustnutia, nechať hmotu vychladnúť a stuhnúť vo forme a potom už len nakrájať na kocky. Aj keď si na úplné stuhnutie musíte chvíľu počkať, aktívna práca v kuchyni vám zaberie len pár minút. Hotové karamelky môžete obaliť v kakau, práškovom cukre alebo strúhanom kokose pre ešte lákavejší vzhľad a chuť. Tento recept zvládne naozaj každý!

Základné informácie

  • Čas prípravy (varenie): cca 10-15 minút
  • Čas chladenia: min. 2-3 hodiny
  • Počet porcií: cca 25-30 kociek (podľa veľkosti)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá
  • Forma: Menšia štvorcová (cca 15×15 cm) alebo obdĺžniková (cca 20×10 cm)

Potrebujeme

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (Salko, cca 397 g)
  • 4 polievkové lyžice kvalitného nesladeného kakaového prášku (cca 25-30 g), preosiateho (ideálne holandského typu)
  • 30 g pravého masla (82% tuku)
  • (Voliteľné, na obaľovanie) Kakaový prášok, práškový cukor, strúhaný kokos, nasekané orechy

Postup prípravy

Príprava hmoty:

  1. Pripravte si menšiu štvorcovú alebo obdĺžnikovú formu (napr. s rozmermi cca 15×15 cm alebo 20×10 cm). Vyložte ju papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou tak, aby papier/fólia prečnieval/a cez okraje – uľahčí to neskoršie vyberanie stuhnutej hmoty.
  2. Do hrnca so silnejším dnom (aby sa zmes nepripaľovala) vylejte celé sladené kondenzované mlieko (Salko).
  3. Pridajte preosiate kakao a metličkou všetko dobre rozmiešajte dohladka, ešte pred zahrievaním.
  4. Postavte hrniec na stredný oheň. Za stáleho miešania priveďte zmes k miernemu varu.
  5. Pridajte maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  6. Znížte teplotu na mierny až slabý oheň. Kľúčový krok: Teraz za nepretržitého miešania vareškou (dôkladne odo dna!) varte zmes, kým viditeľne nezhustne a nebude sa odlepovať od stien hrnca a varešky. Trvá to približne 8-12 minút. Správnu konzistenciu môžete otestovať tak, že kvapku horúcej zmesi kvapnete do pohára so studenou vodou – mala by vytvoriť mäkkú, jemne tvarovateľnú guličku. Ak sa rozteká, varte ešte chvíľu. Ak je príliš tvrdá, varili ste pridlho.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Chladenie a krájanie:

  1. Horúcu, zhustnutú čokoládovú hmotu ihneď vylejte do pripravenej formy. Povrch uhlaďte stierkou alebo lyžicou namočenou v horúcej vode.
  2. Nechajte hmotu najprv vychladnúť pri izbovej teplote (cca 30-60 minút).
  3. Potom formu prikryte (potravinárskou fóliou alebo viečkom) a vložte do chladničky dôkladne stuhnúť. Bude to trvať minimálne 2-3 hodiny, ideálne aj dlhšie, kým hmota nie je úplne pevná.
  4. Keď je hmota dokonale stuhnutá, vyberte ju aj s papierom/fóliou z formy na dosku na krájanie.
  5. Ostrým nožom (môžete ho občas namočiť do horúcej vody a utrieť pre čistejšie rezy) nakrájajte stuhnutý blok na malé kocky alebo iné požadované tvary (napr. obdĺžniky).

Dokončenie (voliteľné) a servírovanie:

  1. Nakrájané kocky môžete ihneď podávať.
  2. Voliteľné obaľovanie: Ak chcete, môžete hotové kocky obaliť v preosiatom kakaovom prášku, práškovom cukre, strúhanom kokose alebo jemne nasekaných orechoch. Jednoducho nasypte obaľovací materiál do misky a kocky v ňom po všetkých stranách opatrne obalte.
  3. Hotové domáce čokoládové karamelky skladujte v uzatvorenej nádobe v chladničke.

Videorecept

Tipy

  1. Pre intenzívnejšiu chuť použite naozaj kvalitné tmavé kakao. Rozdiel určite pocítite.
  2. Namiesto klasického masla môžete experimentovať s malým množstvom kokosového oleja pre jemnú kokosovú arómu.
  3. Do ešte teplej uvarenej zmesi (pred naliatím do formy) môžete vmiešať napríklad nasekané orechy (vlašské, lieskové), sušené ovocie (hrozienka, brusnice) alebo pár kvapiek obľúbeného extraktu (rumový, pomarančový).
  4. Ak chcete dosiahnuť presné štvorcové alebo obdĺžnikové tvary, odporúčam použiť formu s rovnými stenami a hmotu pred krájaním nechať naozaj dobre stuhnúť.

Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Tieto domáce čokoládové karamelky zo Salka sú neuveriteľne jednoduchou a rýchlou sladkosťou, ktorú si zamilujete. Len 3 základné suroviny a výsledok je fantastický!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Gesund und schnell, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty