Máte chuť na sladké, no nechce sa vám púšťať do zložitého pečenia? Potom je tento recept presne pre vás! Tieto domáce čokoládové karamelky, pripomínajúce obľúbené fudge, pripravíte neuveriteľne jednoducho a rýchlo len z troch základných surovín – sladeného kondenzovaného mlieka (Salka), kakaa a kúska masla. Výsledkom sú mäkké, vláčne kocky s intenzívnou čokoládovo-karamelovou chuťou, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku. Je to ideálna maškrta ku káve, na detskú oslavu alebo len tak pre radosť.
Príprava je naozaj blesková – stačí všetky tri ingrediencie spolu krátko povariť do zhustnutia, nechať hmotu vychladnúť a stuhnúť vo forme a potom už len nakrájať na kocky. Aj keď si na úplné stuhnutie musíte chvíľu počkať, aktívna práca v kuchyni vám zaberie len pár minút. Hotové karamelky môžete obaliť v kakau, práškovom cukre alebo strúhanom kokose pre ešte lákavejší vzhľad a chuť. Tento recept zvládne naozaj každý!
Základné informácie
- Čas prípravy (varenie): cca 10-15 minút
- Čas chladenia: min. 2-3 hodiny
- Počet porcií: cca 25-30 kociek (podľa veľkosti)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
- Forma: Menšia štvorcová (cca 15×15 cm) alebo obdĺžniková (cca 20×10 cm)
Potrebujeme
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (Salko, cca 397 g)
- 4 polievkové lyžice kvalitného nesladeného kakaového prášku (cca 25-30 g), preosiateho (ideálne holandského typu)
- 30 g pravého masla (82% tuku)
- (Voliteľné, na obaľovanie) Kakaový prášok, práškový cukor, strúhaný kokos, nasekané orechy
Postup prípravy
Príprava hmoty:
- Pripravte si menšiu štvorcovú alebo obdĺžnikovú formu (napr. s rozmermi cca 15×15 cm alebo 20×10 cm). Vyložte ju papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou tak, aby papier/fólia prečnieval/a cez okraje – uľahčí to neskoršie vyberanie stuhnutej hmoty.
- Do hrnca so silnejším dnom (aby sa zmes nepripaľovala) vylejte celé sladené kondenzované mlieko (Salko).
- Pridajte preosiate kakao a metličkou všetko dobre rozmiešajte dohladka, ešte pred zahrievaním.
- Postavte hrniec na stredný oheň. Za stáleho miešania priveďte zmes k miernemu varu.
- Pridajte maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Znížte teplotu na mierny až slabý oheň. Kľúčový krok: Teraz za nepretržitého miešania vareškou (dôkladne odo dna!) varte zmes, kým viditeľne nezhustne a nebude sa odlepovať od stien hrnca a varešky. Trvá to približne 8-12 minút. Správnu konzistenciu môžete otestovať tak, že kvapku horúcej zmesi kvapnete do pohára so studenou vodou – mala by vytvoriť mäkkú, jemne tvarovateľnú guličku. Ak sa rozteká, varte ešte chvíľu. Ak je príliš tvrdá, varili ste pridlho.

Chladenie a krájanie:
- Horúcu, zhustnutú čokoládovú hmotu ihneď vylejte do pripravenej formy. Povrch uhlaďte stierkou alebo lyžicou namočenou v horúcej vode.
- Nechajte hmotu najprv vychladnúť pri izbovej teplote (cca 30-60 minút).
- Potom formu prikryte (potravinárskou fóliou alebo viečkom) a vložte do chladničky dôkladne stuhnúť. Bude to trvať minimálne 2-3 hodiny, ideálne aj dlhšie, kým hmota nie je úplne pevná.
- Keď je hmota dokonale stuhnutá, vyberte ju aj s papierom/fóliou z formy na dosku na krájanie.
- Ostrým nožom (môžete ho občas namočiť do horúcej vody a utrieť pre čistejšie rezy) nakrájajte stuhnutý blok na malé kocky alebo iné požadované tvary (napr. obdĺžniky).
Dokončenie (voliteľné) a servírovanie:
- Nakrájané kocky môžete ihneď podávať.
- Voliteľné obaľovanie: Ak chcete, môžete hotové kocky obaliť v preosiatom kakaovom prášku, práškovom cukre, strúhanom kokose alebo jemne nasekaných orechoch. Jednoducho nasypte obaľovací materiál do misky a kocky v ňom po všetkých stranách opatrne obalte.
- Hotové domáce čokoládové karamelky skladujte v uzatvorenej nádobe v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Pre intenzívnejšiu chuť použite naozaj kvalitné tmavé kakao. Rozdiel určite pocítite.
- Namiesto klasického masla môžete experimentovať s malým množstvom kokosového oleja pre jemnú kokosovú arómu.
- Do ešte teplej uvarenej zmesi (pred naliatím do formy) môžete vmiešať napríklad nasekané orechy (vlašské, lieskové), sušené ovocie (hrozienka, brusnice) alebo pár kvapiek obľúbeného extraktu (rumový, pomarančový).
- Ak chcete dosiahnuť presné štvorcové alebo obdĺžnikové tvary, odporúčam použiť formu s rovnými stenami a hmotu pred krájaním nechať naozaj dobre stuhnúť.

Tieto domáce čokoládové karamelky zo Salka sú neuveriteľne jednoduchou a rýchlou sladkosťou, ktorú si zamilujete. Len 3 základné suroviny a výsledok je fantastický!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Gesund und schnell, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.