Na obaľovanie (voliteľné)Kakaový prášok, práškový cukor, kokos, orechy...
Pokyny
Príprava hmoty:
1. Menšiu formu (cca 15x15 cm) vyložte papierom na pečenie/fóliou.2. V hrnci metličkou rozmiešajte Salko a preosiate kakao dohladka.3. Postavte na stredný oheň, priveďte k miernemu varu.4. Pridajte maslo a miešajte do rozpustenia.5. Znížte teplotu a za neustáleho miešania vareškou varte cca 8-12 minút, kým zmes výrazne nezhustne a nebude sa odlepovať od stien a varešky (test kvapky do studenej vody - má tvoriť mäkkú guličku).
Chladenie a krájanie:
6. Horúcu zmes vylejte do pripravenej formy, uhlaďte povrch.7. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote (30-60 min).8. Prikryte a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 2-3 hodiny.9. Stuhnutú hmotu vyberte z formy.10. Ostrým nožom nakrájajte na malé kocky.
Dokončenie (voliteľné) a servírovanie:
11. Podávajte len tak.12. Alebo kocky obalte v kakau, práškovom cukre, kokose či orechoch.13. Skladujte v uzatvorenej nádobe v chladničke.
Poznámky
1. Pre intenzívnejšiu chuť použite naozaj kvalitné tmavé kakao. Rozdiel určite pocítite.2. Namiesto klasického masla môžete experimentovať s malým množstvom kokosového oleja pre jemnú kokosovú arómu.3. Do ešte teplej uvarenej zmesi (pred naliatím do formy) môžete vmiešať napríklad nasekané orechy (vlašské, lieskové), sušené ovocie (hrozienka, brusnice) alebo pár kvapiek obľúbeného extraktu (rumový, pomarančový).4. Ak chcete dosiahnuť presné štvorcové alebo obdĺžnikové tvary, odporúčam použiť formu s rovnými stenami a hmotu pred krájaním nechať naozaj dobre stuhnúť.