Nadýchaná, mäkká a voňavá domáca parená knedľa je korunou každej poctivej omáčky. Je to presne tá chuť, ktorá nám pripomína nedeľné obedy u starej mamy. Milujem tento recept, pretože je prekvapivo jednoduchý a výsledok je neporovnateľne lepší ako akákoľvek kupovaná knedľa.
Hoci sa môže zdať jej príprava zložitá, opak je pravdou. S týmto receptom zvládne pripraviť dokonalú parenú knedľu aj úplný začiatočník. Prečo si teda nedopriať tú najlepšiu prílohu k vášmu obľúbenému gulášu či sviečkovej?
Ako správne pripraviť parenú knedľu?
Základom je správne vykysnuté cesto. Z droždia, trochy teplej vody a cukru si pripravte kvások. Ten potom zapracujte s múkou, soľou a olejom do hladkého cesta. Po vykysnutí vytvarujte bochníky a nechajte ich pariť v horúcej pare približne 20 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas kysnutia a parenia: cca 1 hod 20 min
- Počet porcií: 2 knedle
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 750 kcal/kus
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
- 300 g polohrubej múky
- 250 ml vlažnej vody
- 14 g čerstvého droždia (približne ⅓ kocky)
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
Postup prípravy
- Najprv si pripravte kvások. Do menšej misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a zalejte asi 100 ml vlažnej vody. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 10-15 minút).
- Do väčšej misy preosejte múku a zmiešajte ju so soľou. V strede urobte jamku.
- Do jamky vlejte vykysnutý kvások, zvyšnú vlažnú vodu a olej.
- Suroviny vareškou alebo v kuchynskom robote spracujte na hladké a pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
- Cesto v mise jemne poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Z každej vytvarujte podlhovastý bochník.
- Pripravené knedle prikryte utierkou a nechajte ich podkysnúť ešte asi 15 minút.
- Medzitým si pripravte parný hrniec alebo veľký hrniec s naparovacou podložkou. Vodu priveďte do varu.
- Opatrne vložte jednu knedľu do parného hrnca. Prikryte pokrievkou a parte na strednom plameni presne 20 minút. Počas parenia hrniec neotvárajte.
- Uvarenú knedľu ihneď po vybratí popichajte na viacerých miestach špajdľou, aby z nej unikla para a nezrazila sa. Zľahka ju potrite olejom.
- Rovnakým spôsobom naparte aj druhú knedľu.
Videorecept
Tipy
- Po uvarení knedľu ihneď popichajte, inak by mohla spľasnúť.
- Voda v hrnci musí počas celého parenia mierne vrieť, aby sa tvorilo dosť pary.
- Pre ešte jemnejšiu chuť môžete časť vody nahradiť vlažným mliekom.
Variácie
- Pre žemľovú verziu zapracujte do cesta na kocky nakrájané staršie rožky.
- Skúste do cesta pridať nasekané čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať.
- Z tohto cesta môžete pripraviť aj menšie knedličky ako závarku do polievok.
Záver
Krájajte ju ostrou niťou alebo zúbkovaným nožom, aby zostala krásne nadýchaná. Je dokonalou prílohou k poctivým slovenským omáčkam.
Recept vychádza z verzie od Viktor Nagy, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
