Search

Domáca parená knedľa: Recept na prílohu ako od babičky

Parená knedľa
Parená knedľa

Obsah receptu

Publikované: 13. augusta 2025, 10:41

Nadýchaná, mäkká a voňavá domáca parená knedľa je korunou každej poctivej omáčky. Je to presne tá chuť, ktorá nám pripomína nedeľné obedy u starej mamy. Milujem tento recept, pretože je prekvapivo jednoduchý a výsledok je neporovnateľne lepší ako akákoľvek kupovaná knedľa.

Hoci sa môže zdať jej príprava zložitá, opak je pravdou. S týmto receptom zvládne pripraviť dokonalú parenú knedľu aj úplný začiatočník. Prečo si teda nedopriať tú najlepšiu prílohu k vášmu obľúbenému gulášu či sviečkovej?

Ako správne pripraviť parenú knedľu?

Základom je správne vykysnuté cesto. Z droždia, trochy teplej vody a cukru si pripravte kvások. Ten potom zapracujte s múkou, soľou a olejom do hladkého cesta. Po vykysnutí vytvarujte bochníky a nechajte ich pariť v horúcej pare približne 20 minút.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas kysnutia a parenia: cca 1 hod 20 min
  • Počet porcií: 2 knedle
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 750 kcal/kus
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

  • 300 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 14 g čerstvého droždia (približne ⅓ kocky)
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte kvások. Do menšej misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a zalejte asi 100 ml vlažnej vody. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 10-15 minút).
  2. Do väčšej misy preosejte múku a zmiešajte ju so soľou. V strede urobte jamku.
  3. Do jamky vlejte vykysnutý kvások, zvyšnú vlažnú vodu a olej.
  4. Suroviny vareškou alebo v kuchynskom robote spracujte na hladké a pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
  5. Cesto v mise jemne poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem.
  6. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Z každej vytvarujte podlhovastý bochník.
  7. Pripravené knedle prikryte utierkou a nechajte ich podkysnúť ešte asi 15 minút.
  8. Medzitým si pripravte parný hrniec alebo veľký hrniec s naparovacou podložkou. Vodu priveďte do varu.
  9. Opatrne vložte jednu knedľu do parného hrnca. Prikryte pokrievkou a parte na strednom plameni presne 20 minút. Počas parenia hrniec neotvárajte.
  10. Uvarenú knedľu ihneď po vybratí popichajte na viacerých miestach špajdľou, aby z nej unikla para a nezrazila sa. Zľahka ju potrite olejom.
  11. Rovnakým spôsobom naparte aj druhú knedľu.

Videorecept

Tipy

  1. Po uvarení knedľu ihneď popichajte, inak by mohla spľasnúť.
  2. Voda v hrnci musí počas celého parenia mierne vrieť, aby sa tvorilo dosť pary.
  3. Pre ešte jemnejšiu chuť môžete časť vody nahradiť vlažným mliekom.

Variácie

  • Pre žemľovú verziu zapracujte do cesta na kocky nakrájané staršie rožky.
  • Skúste do cesta pridať nasekané čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať.
  • Z tohto cesta môžete pripraviť aj menšie knedličky ako závarku do polievok.

Záver

Krájajte ju ostrou niťou alebo zúbkovaným nožom, aby zostala krásne nadýchaná. Je dokonalou prílohou k poctivým slovenským omáčkam.

Recept vychádza z verzie od Viktor Nagy, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty