Pokiaľ máte v špajze zvyšky rôznych strukovín a premýšľate, čo chutné a sýte z nich pripraviť, táto domáca hŕstková polievka je tou správnou voľbou. Je to poctivá, tradičná polievka, ktorá nielen skvele zasýti, ale aj zahreje a dodá telu potrebné živiny. Kombinácia ryže, krúp, šošovice a ďalších ingrediencií vytvára harmonickú chuť, ktorú si pamätáme od našich babičiek. Tento recept je presne taký – jednoduchý, overený a výsledok je taký lahodný, že si všetci vaši stravníci budú pýtať dupľu!
Príprava tejto výdatnej hŕstkovej polievky nie je vôbec zložitá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár. Základom je kvalitný vývar, zmes obľúbených strukovín a obilnín, a poctivá zápražka, ktorá polievke dodá tú správnu konzistenciu a chuť. Čerstvo nasekaná pažítka na záver je už len príjemnou bodkou. Tento recept na hŕstkovú polievku je ideálny na chladnejšie dni, ako hlavné jedlo alebo ako sýta súčasť víkendového obeda. Poďte si ju s nami uvariť!
Základné informácie
- (Použitý hrnček v recepte má objem približne 250 ml)
- Čas prípravy (vrátane namáčania strukovín): približne 2 hodiny 15 minút (cca 15 minút aktívna príprava + minimálne 2 hodiny namáčanie strukovín)
- Čas varenia: cca 30-40 minút
- Počet porcií: 4 výdatné porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- ½ hrnčeka ryže (napr. guľatozrnná alebo Arborio)
- ½ hrnčeka jačmenných krúp (stredne veľké alebo malé)
- ½ hrnčeka šošovice (napr. hnedá, zelená) alebo zmesi strukovín (tzv. hŕstka)
- ½ stredne veľkej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 30 g masla
- 1-2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicový)
- 3 PL hladkej múky (zarovnané)
- soľ podľa chuti
- 1 ČL zeleninového bujónu v prášku alebo koreninovej zmesi typu Vegeta/Podravka (voliteľné, podľa chuti)
- cca 2 litre (2000 ml) hovädzieho, kuracieho alebo zeleninového vývaru (môže byť aj z kocky)
- čerstvá pažítka na posypanie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava strukovín a zeleniny:
- Jačmenné krúpy a šošovicu (alebo zmes strukovín – hŕstku) dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou. Následne ich vložte do misy, zalejte studenou vodou a nechajte namáčať aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc. Namáčanie skráti dobu varenia a zlepší stráviteľnosť strukovín.
- Ryžu taktiež dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, kým voda nezostane takmer číra. Odložte bokom.
- Cibuľu (½ ks) ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak (1 strúčik) ošúpte a pripravte si ho na neskoršie pretlačenie alebo nasekanie najemno.
Príprava základu so zápražkou:
- Vo väčšom hrnci, v ktorom budete variť polievku, rozohrejte na strednom plameni rastlinný olej (1-2 PL) spolu s maslom (30 g).
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dosklovita, približne 3-5 minút.
- K orestovanej cibuli pridajte hladkú múku (3 PL) a za stáleho miešania ju krátko (asi 1-2 minúty) opražte do svetložlta. Vytvoríte tak svetlú zápražku priamo na cibuľovom základe. Dávajte pozor, aby sa múka nespálila.
Varenie polievky:
- K pripravenej zápražke postupne, za energického miešania metličkou, prilievajte malú časť studeného vývaru (alebo studenej vody, cca 200 ml), aby sa zápražka dobre rozmiešala a nevznikli hrudky.
- Keď máte hladkú kašičku, prilejte zvyšný vývar (ideálne horúci, aby sa urýchlilo varenie). Dôkladne premiešajte.
- Do hrnca pridajte scedené namočené strukoviny (jačmenné krúpy a šošovicu/hŕstku) a prepláchnutú ryžu.
- Polievku priveďte k varu. Pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný strúčik cesnaku a zeleninové dochucovadlo (1 ČL, ak používate).
- Hrniec prikryte pokrievkou, znížte plameň na minimum a polievku varte na miernom ohni približne 30-40 minút, alebo kým nie sú všetky strukoviny (najmä krúpy) a ryža úplne mäkké a dobre uvarené. Počas varenia polievku občas premiešajte, aby sa nepripálila na dne hrnca. Ak by bola polievka príliš hustá, môžete podľa potreby priliať trochu horúcej vody alebo vývaru.
Dokončenie a podávanie:
- Keď sú všetky ingrediencie mäkké, polievku ochutnajte. Podľa potreby ju dochuťte soľou. Ak ste použili nesolený vývar, soli bude pravdepodobne treba viac.
- Hotovú domácu hŕstkovú polievku podávajte horúcu. Pred servírovaním každú porciu bohato posypte čerstvo nasekanou pažítkou alebo inou obľúbenou bylinkou (napr. petržlenovou vňaťou).
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť a nutričnú hodnotu môžem do hŕstkovej polievky pridať aj ďalšie druhy strukovín, ako sú napríklad malé biele fazuľky (tie treba tiež vopred namočiť), červená šošovica (tá sa varí rýchlejšie a pridáva sa neskôr) alebo cícer. Výborné sú aj pohánkové krúpy.
- Ak chcem polievke dodať jemne údenú arómu, môžem na začiatku spolu s cibuľou opiecť aj malý kúsok údenej slaninky nakrájanej na kocky, alebo pridať kúsok údeného rebra či kože zo slaniny počas varenia (pred podávaním ich potom vyberiem).
- Pokiaľ preferujem polievky bez klasickej zápražky, môžem ju vynechať a polievku zahustiť tak, že na konci varenia odoberiem 1-2 naberačky uvarených strukovín a zeleniny, rozmixujem ich ponorným mixérom dohladka a vrátim späť do polievky. Alebo môžem použiť najemno nastrúhaný surový zemiak pridaný na začiatku varenia.
- Okrem pažítky môžem na dochutenie hotovej polievky použiť aj čerstvo nasekanú petržlenovú vňať, majoránku (tú pridávam až tesne pred koncom varenia, aby nezhorkla) alebo ligurček. Výborne chutí aj s kvapkou tekvicového oleja pridanou priamo na tanier.
Táto domáca hŕstková polievka je skutočným pokladom tradičnej kuchyne. Je nielen chutná a sýta, ale aj plná vlákniny a cenných živín. Verím, že si tento recept obľúbite a budete sa k nemu radi vracať, najmä v chladnejších dňoch.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.