Tieto pečené roztlačené zemiaky sú dôkazom, že v jednoduchosti je krása. Vnútri sú jemné ako maslo, na povrchu extrémne chrumkavé vďaka cesnakovej kruste. Pripravte si rovno dvojitú dávku, pretože zo stola zmiznú skôr, než stihnete prestrieť.
Hľadáte spôsob, ako oživiť klasickú prílohu a minúť drobné zemiaky zo špajze? Tento recept je lacný, vizuálne efektný a chutí tak božsky, že ho budete chcieť jesť aj samotný. Zamiluje si ho celá rodina!
Rýchly prehľad (Smart Box)
- Čo to je: Virálne “Smashed Potatoes” (pučené zemiaky).
- Tajný trik: Zemiaky najprv uvaríme do mäkka a potom upečieme do chrumkava.
- Cena/Čas: Luxusná chuť za pár eur / Hotové do 45 min.
Základné info
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 2 – 3
- Náročnosť: Ľahká
- Kalórie: cca 280 kcal/porcia
- Trend: Hit sociálnych sietí
Potrebujeme
- 6 ks menších zemiakov (ideálne so žltou šupkou, približne rovnakej veľkosti)
- 40 g roztopeného masla
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ (do vody + na posypanie)
- Sušené oregano
- Na ozdobu: Čerstvá nasekaná petržlenová vňať alebo čili vločky (voliteľné)
- Voda (na varenie)
Postup prípravy
- Varenie: Zemiaky dôkladne umyte (nešúpte!) a vložte do hrnca s osolenou vodou. Varte ich približne 15 minút, kým nie sú úplne mäkké. Tip: Musia sa dať ľahko prepichnúť vidličkou, inak sa budú zle pučiť.
- Príprava zálievky: Kým sa zemiaky varia, v miske zmiešajte 40 g roztopeného masla, prelisované strúčiky cesnaku a 2 lyžice olivového oleja.
- Scedenie a plech: Uvarené zemiaky sceďte a nechajte chvíľu odparať. Plech vyložte papierom na pečenie a poukladajte naň zemiaky s väčšími rozostupmi.
- Roztlačenie: Vezmite šťuchadlo na zemiaky (alebo dno pohára) a každý zemiak opatrne roztlačte na placku. Zemiak by mal zostať vcelku, len sploštený.
- Ochutenie: Roztlačené zemiaky najprv posypte soľou a oreganom. Potom na každý zemiak lyžicou bohato naneste pripravenú cesnakovo-maslovú zmes.
- Pečenie: Pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 25 minút. Sledujte ich – okraje musia byť krásne zlatisté a chrumkavé.
- Finále: Po vytiahnutí z rúry ich ihneď posypte čerstvou vňaťou (pre dospelých aj čili) a podávajte horúce.
Videorecept
Tipy na záver
- Najlepšie sú nové zemiaky s tenkou šupkou, ktorá sa pri pečení stane extra chrumkavou.
- Ak chcete “level up”, posledných 5 minút pečenia posypte zemiaky strúhaným parmezánom.
Variácie
- Syrová bomba: Na každý zemiak položte plátok goudy alebo čedaru.
- Slaninová: Do maslovej zmesi pridajte nadrobno opečenú slaninku.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa mi zemiaky pri roztláčaní rozpadli? Pravdepodobne boli prevarené alebo ste použili príliš sypký typ zemiakov (varný typ C). Ideálny je varný typ B (prílohové) a menšia veľkosť.
Môžem si ich pripraviť dopredu? Áno! Zemiaky môžete uvariť a roztlačiť vopred. Tesne pred večerou ich len potriete maslom a dáte zapiecť do rúry.
Tieto zemiaky sú najlepšie čerstvé, priamo z plechu, kedy chrumkajú najviac. V chladničke vydržia 2 dni, ale po zohriatí už nebudú také chrumkavé.
Recept od KAZAN pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Jednoducho nastrúhajte 3 zemiaky a 2 cukety. Recept na lahodné cuketové zemiaky. Lacná a jednoduchá večera!
- Takto jednoducho pripravujem najlepšiu prílohu na svete! Opečené zemiaky so slaninkou
- Najlepšie pečené zemiaky na Taliansky spôsob: Sú rýchle, jednoduché a výsledok je absolútne úžasný!
- Najchutnejšie pečené zemiaky: Tieto zemiačiky sa vyjedajú rovno z plechu – fantastické a pritom úplne jednoduché!
- Najchutnejšie pečené zemiaky: S cesnakom a maslom, pripravené bez námahy
