Hľadáte recept na ľahký a rýchly obed, ktorý si zamiluje celá rodina vrátane detí? Táto fantastická cuketa v jemnom cesnakovom cestíčku je absolútny víťaz. Je taká chutná a šťavnatá, že zatieni aj klasické nedeľné rezne. Pripravte si ju raz a uvidíte, že ju budete robiť celé leto.
Celé kúzlo spočíva v lahodnom cestíčku s kefírom a cesnakom, ktoré je neuveriteľne jemné a dokonale sa hodí k cukete. Vďaka nemu zostanú cuketové hranolčeky vo vnútri vláčne a na povrchu krásne zlatisté.
Ako sa robí najlepšia cuketa v cestíčku?
Cuketu nakrájajte na hranolčeky, nasoľte a nechajte vypotiť. Medzitým si pripravte cestíčko z vajec, kefíru, múky, cesnaku a korenín. Osušené kúsky cukety obaľte v cestíčku a ihneď smažte na panvici na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 10 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 360 kcal/porcia
Potrebujeme
- 2 stredne veľké cukety (cca 700 g)
- 2 vajcia
- 100 ml kefíru (alebo bieleho jogurtu)
- 4 PL hladkej múky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli (na odvodnenie)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- rastlinný olej na vysmážanie
Postup prípravy
Príprava cukety a cestíčka
- Cukety umyte, odrežte im konce a nakrájajte ich na hrubšie hranolčeky alebo tyčinky, dlhé približne 5-7 cm.
- Nakrájanú cuketu vložte do misky, posypte 1 ČL soli a dobre premiešajte. Nechajte ju 15 minút odstáť, aby pustila prebytočnú vodu.
- Medzitým si pripravte cestíčko. V samostatnej miske vidličkou rozšľahajte vajcia s mletým čiernym korením.
- Pridajte kefír (alebo jogurt), prelisovaný cesnak a postupne zašľahajte hladkú múku, kým nevznikne hladké, polotekuté cestíčko bez hrudiek.
- Po uplynutí času zlejte z cukety všetku vodu, ktorú pustila. Kúsky navyše dôkladne osušte papierovými utierkami.
Obaľovanie a smaženie
- Na veľkej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 1-2 cm) na strednú teplotu.
- Osušené cuketové hranolčeky vkladajte po častiach do pripraveného cestíčka a dobre ich premiešajte, aby sa celé obalili.
- Pomocou vidličky vyberajte jednotlivé obalené kúsky a opatrne ich vkladajte do rozpáleného oleja.
- Smažte v menších dávkach, aby panvica nebola preplnená a olej sa príliš neochladil.
- Smažte na strednom plameni z každej strany dozlatista, približne 2-3 minúty z každej strany.
- Hotové kúsky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby ste ich zbavili prebytočného oleja.
- Podávajte okamžite, najlepšie s obľúbeným dresingom alebo len tak.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chrumkavosť môžete do cestíčka pridať lyžicu zemiakového škrobu.
- Namiesto kefíru môžete použiť aj kyslú smotanu, cestíčko bude ešte bohatšie.
- Rovnakým spôsobom môžete pripraviť aj iné druhy zeleniny, napríklad karfiolové ružičky alebo na plátky nakrájané šampiňóny.
Tento jednoduchý recept je dôkazom, že aj obyčajná cuketa sa môže premeniť na jedlo, ktoré si pýta dupľu. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od , upravila ho redakcia Varíme s Láskou.