Search

Cibuľa ešte nikdy nechutila tak dobre: Fantastická plnená cibuľa s mletým mäsom (Recept)

plnená cibuľa s mletým mäsom
Plnená cibuľa s mletým mäsom

Obsah receptu

Verte či nie, cibuľa ešte nikdy nechutila tak dobre. Tento recept na fantastickú plnenú cibuľu s mletým mäsom, ryžou a bulgurom, pečenú v paradajkovej omáčke, vás presvedčí. Je to jedinečné, šťavnaté a neuveriteľne chutné jedlo.

Ak hľadáte tip na zaujímavý obed alebo večeru, ktorý ste ešte možno nejedli, vyskúšajte plnenú cibuľu s mletým mäsom. Recept je originálny prípravou cibuľových “obalov” a poteší aj prítomnosťou čerstvých byliniek v plnke.

  • Čas prípravy: cca 1 hodina 10 minút (+ varenie cibule)
  • Čas pečenia: cca 45-50 minút
  • Počet porcií: cca 15-20 kusov (4-6 porcií)
  • Náročnosť: Stredne náročná ★★

Potrebujeme:

Základ:

  • 7 ks veľkých cibúľ

Plnka:

  • 800 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 ks stredne veľkej cibule (do plnky)
  • 200 g guľatozrnnej ryže (neuvarenej)
  • 100 g jemného bulguru (neuvareného)
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 ČL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL soli (alebo podľa chuti)
  • 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
  • Chilli vločky alebo mleté chilli podľa chuti (voliteľné)
  • Sušená alebo čerstvá mäta podľa chuti (cca 1 ČL sušenej alebo 1 PL čerstvej nasekanej)
  • 30 ml studenej vody (cca 2 PL)

Zálievka:

  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 60 ml rastlinného oleja
  • cca 500 ml horúcej vody (alebo vývaru)
  • 1 ČL soli (alebo podľa chuti)

Cesnakový dip:

  • cca 150-200 g kyslej smotany (aspoň 16%)
  • 1 menší zväzok čerstvého kôpru
  • 1 strúčik cesnaku
  • Štipka soli

Ostatné:

  • 50 g masla (na vrch pred pečením)
  • Čerstvá petržlenová vňať (do zálievky/na ozdobu)
  • Pekáč alebo zapekacia misa primeranej veľkosti
  • Malý tanierik (ktorý sa zmestí do pekáča)

Postup prípravy

Príprava cibule:

  1. Veľké cibule (7 ks) ošúpte. Každú cibuľu položte na dosku a ostrým nožom ju nakrojte od vrchu smerom ku koreňu, ale len približne do polovice jej hrúbky. Dôležité: Cibuľu neprekrojte úplne napoly, musí zostať vcelku.
  2. Nakrojené cibule vložte do veľkého hrnca a zalejte ich horúcou vodou tak, aby boli úplne ponorené. Priveďte vodu do varu a cibule varte na miernom ohni približne 15 až 20 minút, kým mierne nezmäknú a jednotlivé vrstvy sa nebudú dať ľahšie oddeľovať.
  3. Uvarené cibule opatrne vyberte z horúcej vody (vodu nevylievajte, môžete ju použiť ako základ zálievky) a nechajte ich trochu vychladnúť, aby ste s nimi mohli pracovať.
  4. Teraz opatrne oddeľujte jednotlivé vrstvy (suknice alebo “šupky”) cibule. Začnite od vonkajších, najväčších vrstiev. Mali by sa dať pekne oddeliť vďaka narezaniu a vareniu. Úplne malé vnútorné časti cibule, ktoré sa už nedajú použiť na plnenie, si odložte bokom. Získate tak cibuľové “lodičky” alebo “obaly” na plnku.

Príprava plnky:

  1. Kým cibule chladnú, pripravte si plnku. Jednu cibuľu ošúpte a nakrájajte najemno. Petržlenovú vňať a mätu (ak používate čerstvú) nasekajte najemno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Ryžu a bulgur môžete prepláchnuť studenou vodou (nie je to však nevyhnutné).
  2. Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, prepláchnutú ryžu a bulgur, nasekanú petržlenovú vňať a mätu, prelisovaný cesnak.
  3. Prilejte olej (60 ml), pridajte lyžičku paradajkového pretlaku, soľ, čierne korenie a chilli podľa chuti. Nakoniec prilejte studenú vodu (30 ml).
  4. Všetky ingrediencie na plnku dôkladne premiešajte (najlepšie rukami), aby vznikla homogénna mäsová zmes.

Plnenie a tvarovanie:

  1. Vezmite si jednu oddelenú cibuľovú vrstvu (“šupku”). Do jej stredu dajte primerané množstvo (cca 1-2 lyžice, podľa veľkosti vrstvy) mäsovej plnky.
  2. Cibuľovú vrstvu opatrne zrolujte alebo uzavrite okolo plnky tak, aby vznikol malý závitok alebo balíček. Postupujte podobne ako pri plnení kapustných listov (sarmy).
  3. Takto pokračujte, kým neminiete všetky použiteľné cibuľové vrstvy a plnku. Malé vnútorné časti cibule, ktoré zostali, môžete nakrájať a rozložiť na dno pekáča.

Príprava zálievky a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si pekáč alebo zapekaciu misu primeranej veľkosti, do ktorej sa zmestia všetky naplnené cibule tesne vedľa seba. Na dno môžete rozložiť zvyšné nakrájané kúsky cibule.
  2. Naplnené cibuľové závitky ukladajte tesne vedľa seba do pripraveného pekáča.
  3. Pripravte si zálievku: V miske zmiešajte lyžicu paradajkového pretlaku, olej (60 ml), horúcu vodu alebo vývar (cca 500 ml, môžete použiť aj vodu z varenia cibule) a lyžičku soli. Dobre premiešajte.
  4. Do pekáča k cibuli môžete pridať pár vetvičiek petržlenovej vňate pre arómu. Všetko zalejte pripravenou paradajkovou zálievkou – tekutina by mala siahať približne do polovice až dvoch tretín výšky cibulí.
  5. Na vrch každej plnenej cibule položte malý kúsok masla (použite pripravených 50 g).
  6. Do stredu pekáča na cibule položte malý tanierik obrátený hore dnom. Tanierik pomôže udržať cibule ponorené v zálievke a zabráni ich vyplávaniu či rozpadnutiu počas pečenia.
  7. Pekáč prikryte pokrievkou alebo alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 45 až 50 minút. Počas tejto doby by mala ryža, bulgur aj mäso v plnke zmäknúť a chute sa prepojiť.

Príprava dipu a servírovanie:

  1. Kým sa cibule pečú, pripravte si rýchly dip: V malej miske zmiešajte kyslú smotanu s najemno nasekaným čerstvým kôprom, prelisovaným strúčikom cesnaku a štipkou soli. Dobre premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.
  2. Po uplynutí doby pečenia opatrne vyberte pekáč z rúry. Odstráňte tanierik a alobal/pokrievku. Skontrolujte, či je plnka uvarená (ryža a bulgur by mali byť mäkké).
  3. Podávajte horúce, buď samotné s lahodnou šťavou z pekáča a pripraveným kôprovým dipom, alebo s obľúbenou prílohou ako čerstvý chlieb, pečivo, zemiaková kaša či hranolky.

Videorecept

Tipy

  1. Finta s narezaním cibule len do polovice a následným povarením naozaj funguje. Vrstvy sa potom oddeľujú oveľa ľahšie ako zo surovej cibule a sú ohybnejšie na plnenie a rolovanie. Treba len dávať pozor, aby sa pri varení a oddeľovaní nepotrhali.
  2. Zvyšné malé kúsky cibule zo stredu, ktoré sa nedajú naplniť, nikdy nevyhadzujem. Nakrájam ich nadrobno a dám na dno pekáča pod plnené cibule – dodajú skvelú chuť šťave.
  3. Ten malý obrátený tanierik položený na cibule v pekáči pred pečením je starý trik. Zabezpečí, že sa závitky počas pečenia nerozbalia, zostanú pekne ponorené v šťave a rovnomerne sa udusia.
  4. Do mäsovej plnky môžete pridať rôzne bylinky a koreniny podľa vašej chuti. Okrem petržlenovej vňate a mäty sa hodí napríklad aj kôpor, saturejka, tymian, alebo koreniny ako mletá rasca či údená paprika. Ryžu a bulgur nepredváram, uvaria sa pekne počas pečenia v šťave.

Vyskúšajte tento recept na fantastickú plnenú cibuľu s mletým mäsom a presvedčte sa, že cibuľa ešte nikdy nechutila tak dobre. Šťavnatá a prekvapivo lahodná pochúťka.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od köyden lezzetler

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty