Verte či nie, cibuľa ešte nikdy nechutila tak dobre. Tento recept na fantastickú plnenú cibuľu s mletým mäsom, ryžou a bulgurom, pečenú v paradajkovej omáčke, vás presvedčí. Je to jedinečné, šťavnaté a neuveriteľne chutné jedlo.
Ak hľadáte tip na zaujímavý obed alebo večeru, ktorý ste ešte možno nejedli, vyskúšajte plnenú cibuľu s mletým mäsom. Recept je originálny prípravou cibuľových “obalov” a poteší aj prítomnosťou čerstvých byliniek v plnke.
- Čas prípravy: cca 1 hodina 10 minút (+ varenie cibule)
- Čas pečenia: cca 45-50 minút
- Počet porcií: cca 15-20 kusov (4-6 porcií)
- Náročnosť: Stredne náročná ★★
Potrebujeme:
Základ:
- 7 ks veľkých cibúľ
Plnka:
- 800 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
- 1 ks stredne veľkej cibule (do plnky)
- 200 g guľatozrnnej ryže (neuvarenej)
- 100 g jemného bulguru (neuvareného)
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 3 strúčiky cesnaku
- 60 ml rastlinného oleja
- 1 ČL paradajkového pretlaku
- 1 ČL soli (alebo podľa chuti)
- 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- Chilli vločky alebo mleté chilli podľa chuti (voliteľné)
- Sušená alebo čerstvá mäta podľa chuti (cca 1 ČL sušenej alebo 1 PL čerstvej nasekanej)
- 30 ml studenej vody (cca 2 PL)
Zálievka:
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 60 ml rastlinného oleja
- cca 500 ml horúcej vody (alebo vývaru)
- 1 ČL soli (alebo podľa chuti)
Cesnakový dip:
- cca 150-200 g kyslej smotany (aspoň 16%)
- 1 menší zväzok čerstvého kôpru
- 1 strúčik cesnaku
- Štipka soli
Ostatné:
- 50 g masla (na vrch pred pečením)
- Čerstvá petržlenová vňať (do zálievky/na ozdobu)
- Pekáč alebo zapekacia misa primeranej veľkosti
- Malý tanierik (ktorý sa zmestí do pekáča)
Postup prípravy
Príprava cibule:
- Veľké cibule (7 ks) ošúpte. Každú cibuľu položte na dosku a ostrým nožom ju nakrojte od vrchu smerom ku koreňu, ale len približne do polovice jej hrúbky. Dôležité: Cibuľu neprekrojte úplne napoly, musí zostať vcelku.
- Nakrojené cibule vložte do veľkého hrnca a zalejte ich horúcou vodou tak, aby boli úplne ponorené. Priveďte vodu do varu a cibule varte na miernom ohni približne 15 až 20 minút, kým mierne nezmäknú a jednotlivé vrstvy sa nebudú dať ľahšie oddeľovať.
- Uvarené cibule opatrne vyberte z horúcej vody (vodu nevylievajte, môžete ju použiť ako základ zálievky) a nechajte ich trochu vychladnúť, aby ste s nimi mohli pracovať.
- Teraz opatrne oddeľujte jednotlivé vrstvy (suknice alebo “šupky”) cibule. Začnite od vonkajších, najväčších vrstiev. Mali by sa dať pekne oddeliť vďaka narezaniu a vareniu. Úplne malé vnútorné časti cibule, ktoré sa už nedajú použiť na plnenie, si odložte bokom. Získate tak cibuľové “lodičky” alebo “obaly” na plnku.
Príprava plnky:
- Kým cibule chladnú, pripravte si plnku. Jednu cibuľu ošúpte a nakrájajte najemno. Petržlenovú vňať a mätu (ak používate čerstvú) nasekajte najemno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Ryžu a bulgur môžete prepláchnuť studenou vodou (nie je to však nevyhnutné).
- Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, prepláchnutú ryžu a bulgur, nasekanú petržlenovú vňať a mätu, prelisovaný cesnak.
- Prilejte olej (60 ml), pridajte lyžičku paradajkového pretlaku, soľ, čierne korenie a chilli podľa chuti. Nakoniec prilejte studenú vodu (30 ml).
- Všetky ingrediencie na plnku dôkladne premiešajte (najlepšie rukami), aby vznikla homogénna mäsová zmes.
Plnenie a tvarovanie:
- Vezmite si jednu oddelenú cibuľovú vrstvu (“šupku”). Do jej stredu dajte primerané množstvo (cca 1-2 lyžice, podľa veľkosti vrstvy) mäsovej plnky.
- Cibuľovú vrstvu opatrne zrolujte alebo uzavrite okolo plnky tak, aby vznikol malý závitok alebo balíček. Postupujte podobne ako pri plnení kapustných listov (sarmy).
- Takto pokračujte, kým neminiete všetky použiteľné cibuľové vrstvy a plnku. Malé vnútorné časti cibule, ktoré zostali, môžete nakrájať a rozložiť na dno pekáča.
Príprava zálievky a pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si pekáč alebo zapekaciu misu primeranej veľkosti, do ktorej sa zmestia všetky naplnené cibule tesne vedľa seba. Na dno môžete rozložiť zvyšné nakrájané kúsky cibule.
- Naplnené cibuľové závitky ukladajte tesne vedľa seba do pripraveného pekáča.
- Pripravte si zálievku: V miske zmiešajte lyžicu paradajkového pretlaku, olej (60 ml), horúcu vodu alebo vývar (cca 500 ml, môžete použiť aj vodu z varenia cibule) a lyžičku soli. Dobre premiešajte.
- Do pekáča k cibuli môžete pridať pár vetvičiek petržlenovej vňate pre arómu. Všetko zalejte pripravenou paradajkovou zálievkou – tekutina by mala siahať približne do polovice až dvoch tretín výšky cibulí.
- Na vrch každej plnenej cibule položte malý kúsok masla (použite pripravených 50 g).
- Do stredu pekáča na cibule položte malý tanierik obrátený hore dnom. Tanierik pomôže udržať cibule ponorené v zálievke a zabráni ich vyplávaniu či rozpadnutiu počas pečenia.
- Pekáč prikryte pokrievkou alebo alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 45 až 50 minút. Počas tejto doby by mala ryža, bulgur aj mäso v plnke zmäknúť a chute sa prepojiť.
Príprava dipu a servírovanie:
- Kým sa cibule pečú, pripravte si rýchly dip: V malej miske zmiešajte kyslú smotanu s najemno nasekaným čerstvým kôprom, prelisovaným strúčikom cesnaku a štipkou soli. Dobre premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.
- Po uplynutí doby pečenia opatrne vyberte pekáč z rúry. Odstráňte tanierik a alobal/pokrievku. Skontrolujte, či je plnka uvarená (ryža a bulgur by mali byť mäkké).
- Podávajte horúce, buď samotné s lahodnou šťavou z pekáča a pripraveným kôprovým dipom, alebo s obľúbenou prílohou ako čerstvý chlieb, pečivo, zemiaková kaša či hranolky.
Videorecept
Tipy
- Finta s narezaním cibule len do polovice a následným povarením naozaj funguje. Vrstvy sa potom oddeľujú oveľa ľahšie ako zo surovej cibule a sú ohybnejšie na plnenie a rolovanie. Treba len dávať pozor, aby sa pri varení a oddeľovaní nepotrhali.
- Zvyšné malé kúsky cibule zo stredu, ktoré sa nedajú naplniť, nikdy nevyhadzujem. Nakrájam ich nadrobno a dám na dno pekáča pod plnené cibule – dodajú skvelú chuť šťave.
- Ten malý obrátený tanierik položený na cibule v pekáči pred pečením je starý trik. Zabezpečí, že sa závitky počas pečenia nerozbalia, zostanú pekne ponorené v šťave a rovnomerne sa udusia.
- Do mäsovej plnky môžete pridať rôzne bylinky a koreniny podľa vašej chuti. Okrem petržlenovej vňate a mäty sa hodí napríklad aj kôpor, saturejka, tymian, alebo koreniny ako mletá rasca či údená paprika. Ryžu a bulgur nepredváram, uvaria sa pekne počas pečenia v šťave.
Vyskúšajte tento recept na fantastickú plnenú cibuľu s mletým mäsom a presvedčte sa, že cibuľa ešte nikdy nechutila tak dobre. Šťavnatá a prekvapivo lahodná pochúťka.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od köyden lezzetler