Zemiakové placky sú klasikou, ktorú miluje snáď každý. Čo tak si ich ale pripraviť trochu inak, ešte chutnejšie a zaujímavejšie? Tento recept na chrumkavé zemiakové placky so syrom a kôprom vás presvedčí, že aj tradičné jedlo sa dá posunúť na novú úroveň. Kombinácia strúhaných zemiakov, roztopeného syra, vajec a sviežeho kôpru vytvára neodolateľnú chuť a textúru. Zvonku sú krásne zlatisté a chrumkavé, zvnútra mäkké a plné chuti. Verte nám, lepšie ste nejedli!
Príprava týchto placiek nie je vôbec zložitá. Základom je správne pripraviť zemiakové cesto – dôležité je najmä poriadne vytlačiť vodu z nastrúhaných zemiakov a pridať trochu múky na spojenie. Syr dodá plackám nielen skvelú chuť, ale aj pomôže k ich zlatistej farbe pri smažení. Kôpor zase prispeje jedinečnou arómou. Tieto syrovo-zemiakové placky sú výborné len tak samotné, napríklad s kyslou smotanou alebo jogurtovým dipom, ale skvele poslúžia aj ako netradičná príloha k mäsu či dusenej kapuste.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút (vrátane strúhania)
- Čas smaženia: cca 20-30 minút (podľa veľkosti panvice a počtu dávok)
- Počet porcií: cca 10-12 menších placiek (3-4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 4-5 stredne veľkých zemiakov (cca 600-700g), ideálne varný typ B alebo C
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- 3 ks vajec (veľkosť M)
- 100 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar), najemno nastrúhaného
- cca 2-3 polievkové lyžice čerstvého nasekaného kôpru (alebo podľa chuti)
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- cca 2-3 polievkové lyžice hladkej múky (alebo polohrubej)
- (Voliteľné) 1-2 strúčiky cesnaku, prelisované
- (Voliteľné) Štipka majoránky
- Rastlinný olej na smaženie (napr. repkový, slnečnicový)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Zemiaky ošúpte a nastrúhajte. Pre zaujímavejšiu textúru placiek môžete polovicu nastrúhať najemno a polovicu nahrubo.
- Kľúčový krok: Nastrúhané zemiaky vložte do čistej utierky alebo do sitka a čo najdôkladnejšie z nich vytlačte prebytočnú vodu. Čím suchšie zemiaky budú, tým chrumkavejšie budú placky. Vytlačenú šťavu vylejte.
- Suché nastrúhané zemiaky dajte do väčšej misy. Pridajte rozklepnuté vajcia, najemno nastrúhaný syr, nasekaný čerstvý kôpor, soľ, mleté čierne korenie a hladkú múku. Ak používate, pridajte aj prelisovaný cesnak a majoránku.
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby vzniklo kompaktné cesto. Nemalo by byť príliš riedke. Ak sa vám zdá veľmi mokré, pridajte ešte trochu múky.
Smaženie placiek:
- Na väčšej panvici rozohrejte primeranú vrstvu oleja (cca 2-3 mm) na stredne silnom ohni. Olej musí byť dostatočne horúci, aby sa placky hneď začali smažiť a nenasiakli tukom (môžete otestovať vložením malého kúska cesta – mal by hneď začať syčať).
- Pomocou polievkovej lyžice alebo malej naberačky klaďte do horúceho oleja kôpky cesta. Lyžicou ich zľahka roztlačte a vytvarujte na menšie okrúhle placky s hrúbkou približne 0,5 až 1 cm. Nesmažte príliš veľa placiek naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
- Smažte placky z každej strany dozlatista a dochrumkava. Čas smaženia závisí od hrúbky placiek a teploty, počítajte s približne 4-6 minútami z každej strany. Dôležité je, aby boli placky dobre prepečené aj vo vnútri.
- Počas smaženia môžete teplotu oleja mierne regulovať – ak placky príliš rýchlo hnednú, teplotu znížte; ak sa smažia pomaly, mierne ju zvýšte.
- Hotové zemiakové placky vyberajte z panvice dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.
- Postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto. Medzi jednotlivými dávkami podľa potreby doplňte na panvicu trochu oleja a počkajte, kým sa opäť rozohreje.
Servírovanie:
- Chrumkavé zemiakové placky so syrom a kôprom podávajte čo najskôr, kým sú teplé a chrumkavé.
- Výborne chutia samotné, s kopčekom kyslej smotany, bielym jogurtom alebo cesnakovým či bylinkovým dipom. Môžete ich podávať aj ako prílohu k dusenému mäsu, pečenej krkovičke alebo k dusenej kapuste s opečenou slaninkou.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chrumkavosť môžete do cesta pridať aj jedno nastrúhané jablko (zbavené šťavy) alebo trochu najemno nakrájanej cibule.
- Nebojte sa experimentovať s bylinkami. Okrem kôpru a majoránky sa do placiek hodí aj petržlenová vňať alebo pažítka.
- Ak máte radi pikantné, pridajte do cesta štipku mletej chilli papričky alebo najemno nasekanú čerstvú chilli papričku.
- Zvyšné vychladnuté placky môžete na druhý deň krátko ohriať na suchej panvici alebo v rúre, aby opäť získali trochu chrumkavosti.

Tieto chrumkavé zemiakové placky so syrom a kôprom sú skutočnou lahôdkou. Ich príprava je jednoduchá a výsledok vás milo prekvapí. Garantujeme, že lepšie ste nejedli!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natalia Klever recepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.