Search

Chrumkavé zemiakové placky so syrom a kôprom: Lepšie ste nejedli!

zemiakové placky so syrom
Zemiakové placky so syrom

Obsah receptu

Zemiakové placky sú klasikou, ktorú miluje snáď každý. Čo tak si ich ale pripraviť trochu inak, ešte chutnejšie a zaujímavejšie? Tento recept na chrumkavé zemiakové placky so syrom a kôprom vás presvedčí, že aj tradičné jedlo sa dá posunúť na novú úroveň. Kombinácia strúhaných zemiakov, roztopeného syra, vajec a sviežeho kôpru vytvára neodolateľnú chuť a textúru. Zvonku sú krásne zlatisté a chrumkavé, zvnútra mäkké a plné chuti. Verte nám, lepšie ste nejedli!

Príprava týchto placiek nie je vôbec zložitá. Základom je správne pripraviť zemiakové cesto – dôležité je najmä poriadne vytlačiť vodu z nastrúhaných zemiakov a pridať trochu múky na spojenie. Syr dodá plackám nielen skvelú chuť, ale aj pomôže k ich zlatistej farbe pri smažení. Kôpor zase prispeje jedinečnou arómou. Tieto syrovo-zemiakové placky sú výborné len tak samotné, napríklad s kyslou smotanou alebo jogurtovým dipom, ale skvele poslúžia aj ako netradičná príloha k mäsu či dusenej kapuste.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút (vrátane strúhania)
  • Čas smaženia: cca 20-30 minút (podľa veľkosti panvice a počtu dávok)
  • Počet porcií: cca 10-12 menších placiek (3-4 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 4-5 stredne veľkých zemiakov (cca 600-700g), ideálne varný typ B alebo C
  • 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • 3 ks vajec (veľkosť M)
  • 100 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar), najemno nastrúhaného
  • cca 2-3 polievkové lyžice čerstvého nasekaného kôpru (alebo podľa chuti)
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
  • cca 2-3 polievkové lyžice hladkej múky (alebo polohrubej)
  • (Voliteľné) 1-2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • (Voliteľné) Štipka majoránky
  • Rastlinný olej na smaženie (napr. repkový, slnečnicový)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte. Pre zaujímavejšiu textúru placiek môžete polovicu nastrúhať najemno a polovicu nahrubo.
  2. Kľúčový krok: Nastrúhané zemiaky vložte do čistej utierky alebo do sitka a čo najdôkladnejšie z nich vytlačte prebytočnú vodu. Čím suchšie zemiaky budú, tým chrumkavejšie budú placky. Vytlačenú šťavu vylejte.
  3. Suché nastrúhané zemiaky dajte do väčšej misy. Pridajte rozklepnuté vajcia, najemno nastrúhaný syr, nasekaný čerstvý kôpor, soľ, mleté čierne korenie a hladkú múku. Ak používate, pridajte aj prelisovaný cesnak a majoránku.
  4. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby vzniklo kompaktné cesto. Nemalo by byť príliš riedke. Ak sa vám zdá veľmi mokré, pridajte ešte trochu múky.

Smaženie placiek:

  1. Na väčšej panvici rozohrejte primeranú vrstvu oleja (cca 2-3 mm) na stredne silnom ohni. Olej musí byť dostatočne horúci, aby sa placky hneď začali smažiť a nenasiakli tukom (môžete otestovať vložením malého kúska cesta – mal by hneď začať syčať).
  2. Pomocou polievkovej lyžice alebo malej naberačky klaďte do horúceho oleja kôpky cesta. Lyžicou ich zľahka roztlačte a vytvarujte na menšie okrúhle placky s hrúbkou približne 0,5 až 1 cm. Nesmažte príliš veľa placiek naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
  3. Smažte placky z každej strany dozlatista a dochrumkava. Čas smaženia závisí od hrúbky placiek a teploty, počítajte s približne 4-6 minútami z každej strany. Dôležité je, aby boli placky dobre prepečené aj vo vnútri.
  4. Počas smaženia môžete teplotu oleja mierne regulovať – ak placky príliš rýchlo hnednú, teplotu znížte; ak sa smažia pomaly, mierne ju zvýšte.
  5. Hotové zemiakové placky vyberajte z panvice dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.
  6. Postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto. Medzi jednotlivými dávkami podľa potreby doplňte na panvicu trochu oleja a počkajte, kým sa opäť rozohreje.

Servírovanie:

  1. Chrumkavé zemiakové placky so syrom a kôprom podávajte čo najskôr, kým sú teplé a chrumkavé.
  2. Výborne chutia samotné, s kopčekom kyslej smotany, bielym jogurtom alebo cesnakovým či bylinkovým dipom. Môžete ich podávať aj ako prílohu k dusenému mäsu, pečenej krkovičke alebo k dusenej kapuste s opečenou slaninkou.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chrumkavosť môžete do cesta pridať aj jedno nastrúhané jablko (zbavené šťavy) alebo trochu najemno nakrájanej cibule.
  2. Nebojte sa experimentovať s bylinkami. Okrem kôpru a majoránky sa do placiek hodí aj petržlenová vňať alebo pažítka.
  3. Ak máte radi pikantné, pridajte do cesta štipku mletej chilli papričky alebo najemno nasekanú čerstvú chilli papričku.
  4. Zvyšné vychladnuté placky môžete na druhý deň krátko ohriať na suchej panvici alebo v rúre, aby opäť získali trochu chrumkavosti.

Domáce langoše
TIP na dnes
Domáce langoše za 15 minút: Jednoduchý recept bez droždia

Tieto chrumkavé zemiakové placky so syrom a kôprom sú skutočnou lahôdkou. Ich príprava je jednoduchá a výsledok vás milo prekvapí. Garantujeme, že lepšie ste nejedli!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natalia Klever recepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty