Jednoduchý recept na fantastické chrumkavé zemiakové placky vylepšené o strúhaný syr a čerstvý kôpor. Skvelé ako hlavné jedlo s dipom alebo ako netradičná príloha.
2-3polievkové lyžicečerstvého nasekaného kôprucca, alebo podľa chuti
1/2čajovej lyžičkymletého čierneho koreniacca, alebo podľa chuti
2-3polievkové lyžicehladkej múkycca (alebo polohrubej)
1-2strúčikycesnakuprelisované (Voliteľné)
1štipkamajoránky(Voliteľné)
Rastlinný olej na smaženienapr. repkový, slnečnicový
Pokyny
Príprava cesta:
1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte (najemno alebo kombinovane).2. Nastrúhané zemiaky dôkladne vytlačte od prebytočnej vody (cez utierku alebo sitko).3. Suché zemiaky dajte do misy. Pridajte vajcia, nastrúhaný syr, nasekaný kôpor, soľ, korenie, múku (a voliteľne cesnak, majoránku).4. Dôkladne premiešajte na kompaktné cesto.
Smaženie placiek:
5. Na panvici rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja na stredne silnom ohni.6. Lyžicou klaďte do horúceho oleja kôpky cesta a tvarujte menšie placky (hrúbka cca 0,5-1 cm).7. Smažte z každej strany dozlatista a dochrumkava (cca 4-6 minút z každej strany), kým nie sú prepečené.8. Počas smaženia regulujte teplotu podľa potreby.9. Hotové placky vyberajte na papierové utierky, aby odkvapkal tuk.10. Opakujte, kým neminiete cesto, podľa potreby dolievajte olej.
Servírovanie:
11. Podávajte ihneď, teplé a chrumkavé.12. Skvelé sú samotné, s kyslou smotanou, dipom alebo ako príloha.
Poznámky
1. Pre extra chrumkavosť môžete do cesta pridať aj jedno nastrúhané jablko (zbavené šťavy) alebo trochu najemno nakrájanej cibule.2. Nebojte sa experimentovať s bylinkami. Okrem kôpru a majoránky sa do placiek hodí aj petržlenová vňať alebo pažítka.3. Ak máte radi pikantné, pridajte do cesta štipku mletej chilli papričky alebo najemno nasekanú čerstvú chilli papričku.4. Zvyšné vychladnuté placky môžete na druhý deň krátko ohriať na suchej panvici alebo v rúre, aby opäť získali trochu chrumkavosti.