Search

Chrumkavé kapustové fašírky s jogurtovým dipom: Zdravší obed pre celú rodinu

kapustové fašírky
kapustové fašírky

Obsah receptu

Publikované: 25. júla 2025, 15:00

Hľadáte tip na ľahký a zdravý obed bez mäsa, ktorý si zamiluje celá rodina? Tieto chrumkavé kapustové fašírky sú stávka na istotu! Sú neuveriteľne chutné, zvonku zlatisté a vnútri krásne šťavnaté. S osviežujúcim jogurtovým dipom tvoria dokonalý pár.

Tajomstvo úspechu je jednoduché: kapustu treba poriadne vyžmýkať a do zmesi pridať trochu strúhanky na spevnenie. Vďaka tomu sa nerozpadnú a budú perfektne chrumkavé.

Ako sa robia najlepšie kapustové fašírky?

Nastrúhanú kapustu osoľte a poriadne vyžmýkajte. Zmiešajte ju s opraženou cibuľkou, vajíčkami, strúhankou a koreninami. Tvarujte fašírky, obaľte ich v ďalšej strúhanke a vypražte na oleji dozlatista. Podávajte s jogurtovým dipom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 15 minút
  • Počet porcií: 8 fašírok (cca 4 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia (2 fašírky + dip)
  • Trend: Bezmäsité jedlo, Zdravá alternatíva

Potrebujeme

Kapustové fašírky

  • 500 g bielej hlávkovej kapusty
  • 1/2 cibule
  • 3 vajcia
  • 4-5 PL strúhanky (do zmesi)
  • 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • strúhanka na obaľovanie
  • rastlinný olej na vyprážanie

Jogurtový dip

  • 280 g gréckeho jogurtu
  • 1 zväzok čerstvej pažítky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • štipka soli

Postup prípravy

Príprava zmesi a dipu

  1. Kapustu nastrúhajte na hrubom strúhadle do veľkej misy. Poriadne ju osoľte, premiešajte a nechajte asi 10 minút postáť, aby pustila vodu.
  2. Medzitým si pripravte dip. V miske zmiešajte grécky jogurt, nadrobno nasekanú pažítku, prelisovaný cesnak a štipku soli. Dajte ho chladiť do chladničky.
  3. Na panvici na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
  4. Z kapusty rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Toto je kľúčový krok!
  5. K vyžmýkanej kapuste pridajte orestovanú cibuľku, vajcia, 4-5 lyžíc strúhanky (na spevnenie), rascu, oregano a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte.

Tvarovanie a vyprážanie

  1. Z pripravenej zmesi tvarujte v navlhčených rukách fašírky (asi 8 kusov).
  2. Každú fašírku dôkladne obaľte v strúhanke, ktorú máte pripravenú na tanieri.
  3. Na panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja (asi 1 cm).
  4. Fašírky smažte na strednom plameni z oboch strán dozlatista, približne 4 minúty z každej strany.
  5. Hotové fašírky vyberajte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného tuku.
  6. Podávajte teplé spolu s vychladeným jogurtovým dipom a obľúbenou prílohou, napríklad varenými zemiakmi.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chuť môžete do zmesi pridať aj hrsť strúhaného syra.
  2. Namiesto vyprážania môžete fašírky upiecť v rúre pri 200°C asi 20-25 minút.
  3. Do jogurtového dipu sa výborne hodí aj pár kvapiek citrónovej šťavy.

Variácie

  • Karfiolové fašírky: Namiesto kapusty použite rovnaké množstvo uvareného a popučeného karfiolu.
  • Slaninový twist: Spolu s cibuľkou orestujte aj 50 g na kocky nakrájanej slaniny.
  • Bezlepková verzia: Použite bezlepkovú strúhanku a do zmesi ovsené vločky.

Tieto fašírky sú dôkazom, že bezmäsitý obed môže byť plný chuti a nadchnúť každého. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Recetas de Esbieta, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty