Hľadáte tip na ľahký a zdravý obed bez mäsa, ktorý si zamiluje celá rodina? Tieto chrumkavé kapustové fašírky sú stávka na istotu! Sú neuveriteľne chutné, zvonku zlatisté a vnútri krásne šťavnaté. S osviežujúcim jogurtovým dipom tvoria dokonalý pár.
Tajomstvo úspechu je jednoduché: kapustu treba poriadne vyžmýkať a do zmesi pridať trochu strúhanky na spevnenie. Vďaka tomu sa nerozpadnú a budú perfektne chrumkavé.
Ako sa robia najlepšie kapustové fašírky?
Nastrúhanú kapustu osoľte a poriadne vyžmýkajte. Zmiešajte ju s opraženou cibuľkou, vajíčkami, strúhankou a koreninami. Tvarujte fašírky, obaľte ich v ďalšej strúhanke a vypražte na oleji dozlatista. Podávajte s jogurtovým dipom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 15 minút
- Počet porcií: 8 fašírok (cca 4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia (2 fašírky + dip)
- Trend: Bezmäsité jedlo, Zdravá alternatíva
Potrebujeme
Kapustové fašírky
- 500 g bielej hlávkovej kapusty
- 1/2 cibule
- 3 vajcia
- 4-5 PL strúhanky (do zmesi)
- 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky sušeného oregana
- čerstvo mleté čierne korenie
- strúhanka na obaľovanie
- rastlinný olej na vyprážanie
Jogurtový dip
- 280 g gréckeho jogurtu
- 1 zväzok čerstvej pažítky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- štipka soli
Postup prípravy
Príprava zmesi a dipu
- Kapustu nastrúhajte na hrubom strúhadle do veľkej misy. Poriadne ju osoľte, premiešajte a nechajte asi 10 minút postáť, aby pustila vodu.
- Medzitým si pripravte dip. V miske zmiešajte grécky jogurt, nadrobno nasekanú pažítku, prelisovaný cesnak a štipku soli. Dajte ho chladiť do chladničky.
- Na panvici na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
- Z kapusty rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Toto je kľúčový krok!
- K vyžmýkanej kapuste pridajte orestovanú cibuľku, vajcia, 4-5 lyžíc strúhanky (na spevnenie), rascu, oregano a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
Tvarovanie a vyprážanie
- Z pripravenej zmesi tvarujte v navlhčených rukách fašírky (asi 8 kusov).
- Každú fašírku dôkladne obaľte v strúhanke, ktorú máte pripravenú na tanieri.
- Na panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja (asi 1 cm).
- Fašírky smažte na strednom plameni z oboch strán dozlatista, približne 4 minúty z každej strany.
- Hotové fašírky vyberajte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného tuku.
- Podávajte teplé spolu s vychladeným jogurtovým dipom a obľúbenou prílohou, napríklad varenými zemiakmi.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť môžete do zmesi pridať aj hrsť strúhaného syra.
- Namiesto vyprážania môžete fašírky upiecť v rúre pri 200°C asi 20-25 minút.
- Do jogurtového dipu sa výborne hodí aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
Variácie
- Karfiolové fašírky: Namiesto kapusty použite rovnaké množstvo uvareného a popučeného karfiolu.
- Slaninový twist: Spolu s cibuľkou orestujte aj 50 g na kocky nakrájanej slaniny.
- Bezlepková verzia: Použite bezlepkovú strúhanku a do zmesi ovsené vločky.
Tieto fašírky sú dôkazom, že bezmäsitý obed môže byť plný chuti a nadchnúť každého. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Recetas de Esbieta, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.