Hľadáte tip na ľahký a zdravý obed bez mäsa, ktorý si zamiluje celá rodina? Tieto chrumkavé kapustové fašírky sú stávka na istotu! Sú neuveriteľne chutné, zvonku zlatisté a vnútri krásne šťavnaté. S osviežujúcim jogurtovým dipom tvoria dokonalý pár.
1. Kapustu nastrúhajte na hrubom strúhadle do veľkej misy. Poriadne ju osoľte, premiešajte a nechajte asi 10 minút postáť, aby pustila vodu.
2. Medzitým si pripravte dip. V miske zmiešajte grécky jogurt, nadrobno nasekanú pažítku, prelisovaný cesnak a štipku soli. Dajte ho chladiť do chladničky.
3. Na panvici na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
4. Z kapusty rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Toto je kľúčový krok!
5. K vyžmýkanej kapuste pridajte orestovanú cibuľku, vajcia, 4-5 lyžíc strúhanky (na spevnenie), rascu, oregano a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
Tvarovanie a vyprážanie:
6. Z pripravenej zmesi tvarujte v navlhčených rukách fašírky (asi 8 kusov).
7. Každú fašírku dôkladne obaľte v strúhanke, ktorú máte pripravenú na tanieri.
8. Na panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja (asi 1 cm).
9. Fašírky smažte na strednom plameni z oboch strán dozlatista, približne 4 minúty z každej strany.
10. Hotové fašírky vyberajte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného tuku.
11. Podávajte teplé spolu s vychladeným jogurtovým dipom a obľúbenou prílohou, napríklad varenými zemiakmi.
Poznámky
1. Pre extra chuť môžete do zmesi pridať aj hrsť strúhaného syra.n2. Namiesto vyprážania môžete fašírky upiecť v rúre pri 200°C asi 20-25 minút.n3. Do jogurtového dipu sa výborne hodí aj pár kvapiek citrónovej šťavy.nVariácie:nKarfiolové fašírky: Namiesto kapusty použite rovnaké množstvo uvareného a popučeného karfiolu.nSlaninový twist: Spolu s cibuľkou orestujte aj 50 g na kocky nakrájanej slaniny.nBezlepková verzia: Použite bezlepkovú strúhanku a do zmesi ovsené vločky.