Search

Cesnakové zelené fazuľky z panvice: Zdravá a blesková príloha k mäsu

zelené fazuľky na cesnaku
zelené fazuľky na cesnaku

Obsah receptu

Publikované: 9. júla 2025, 09:00

Ahojte! Hľadáte recept na rýchlu, zdravú a neskutočne chutnú prílohu, ktorá oživí každé jedlo? Potom ste tu správne! Toto je môj najobľúbenejší spôsob, ako pripraviť zelené fazuľky. Zabudnite na rozvarenú a sivú zeleninu bez chuti. Ukážem vám jednoduchý trik, vďaka ktorému si fazuľky zachovajú svoju nádhernú, žiarivú zelenú farbu, zostanú krásne chrumkavé a budú dokonale prevoňané cesnakom a jemnou paprikou. Je to bleskovka hotová za pár minút a ako príloha k mäsu či rybe je jednoducho neprekonateľná!

Celé kúzlo spočíva v krátkom blanšírovaní a následnom rýchlom orestovaní na panvici. Vďaka tomu si zelenina uchová maximum vitamínov a svoju prirodzenú chuť. Tento recept je taký rýchly, že ho stihnete pripraviť, kým sa vám na grile alebo na panvici opeká mäso. Je to skvelý spôsob, ako pridať na tanier viac zeleniny bez zbytočnej námahy.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 5-7 minút
  • Počet porcií/kusov: cca 4 porcie (ako príloha)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 500 g čerstvých alebo mrazených zelených fazuliek
  • 3–4 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava fazuliek (Blanšírovanie):

  1. Najprv si pripravím fazuľky. Ak sú čerstvé, umyjem ich a odrežem tvrdé končeky. Cesnak si očistím a nakrájam na tenké plátky.
  2. Vo väčšom hrnci si dám zovrieť osolenú vodu. Do vriacej vody vsypem pripravené fazuľky a varím ich len 3-5 minút. Chcem, aby zostali krásne chrumkavé, nie rozvarené. Ak používate mrazené, stačia im často len 2-3 minúty.
  3. A teraz prichádza ten najdôležitejší trik! Hneď po uvarení fazuľky scedím a okamžite ich prepláchnem alebo ponorím do misy s ľadovou vodou. Týmto “šokom” zastavím proces varenia a fazuľky si udržia nádhernú, žiarivo zelenú farbu.

Dokončenie na panvici:

  1. Na veľkej panvici si rozohrejem olivový olej. Pridám plátky cesnaku a na strednom ohni ich opekám len krátko, asi 30 sekúnd, kým sa nerozvoňajú. Dávam pozor, aby nezhnedli, lebo by zhorkli.
  2. K cesnaku pridám lyžičku mletej papriky, nechám ju v oleji len na pár sekúnd rozvoňať a hneď pridám dobre odkvapkané fazuľky. Všetko spolu na panvici za stáleho miešania alebo prehadzovania už len 1-2 minúty prehrievam.
  3. Nakoniec dochutím soľou, čerstvo mletým čiernym korením a ihneď podávam. Sú takto najlepšie, teplé a chrumkavé.

Videorecept

Tipy

  1. Pre osvieženie chuti rada hotové fazuľky na tanieri pokvapkám pár kvapkami čerstvej citrónovej šťavy. Dodá im to úžasný šmrnc.
  2. Ak chcem pridať ďalšiu textúru, na záver fazuľky na panvici posypem opraženými mandľovými lupienkami alebo sezamovými semienkami. Je to skvelá chrumkavá bodka.
  3. Pre milovníkov pikantného odporúčam pridať k cesnaku aj štipku chilli vločiek. Jemná pálivosť sa k fazuľkám úžasne hodí.
  4. Keď si chcem naozaj dopriať, na začiatku na panvici opečiem na kocky nakrájanú slaninku alebo pancettu. Na jej výpeku potom orestujem cesnak a pokračujem podľa receptu. To je potom absolútna delikatesa!

Tak vidíte, príprava dokonalej zeleninovej prílohy nemusí byť žiadna veda. Dúfam, že vám tento môj osvedčený recept bude chutiť a že sa stane stálicou aj vo vašej kuchyni. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Sardina Club, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty