Publikované: 11. októbra 2025, 06:00
Varovanie: tieto rebierka sú silne návykové! Sľubujem vám presne také, aké milujete z dobrých podnikov – lepkavé, sladko-pikantné a tak mäkké, že sa mäso samo oddeľuje od kosti. Dlho som ladil marinádu a postup, až kým som nedosiahol tento dokonalý výsledok.
Zabudnite na zložité varenie, celé kúzlo sa odohrá v jednom pekáči. Tajomstvo spočíva v pomalom pečení a finálnom glazovaní, vďaka ktorému získajú tú neodolateľnú lepkavú kôrku. Pripravte si doma hostinu ako z krčmy!
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min (+ min. 24 hodín marinovanie)
- Čas pečenia: 2 hodiny 50 min
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 1300 kcal/porcia
- Trend: Víkendový obed / Krčmová klasika
Potrebujeme
- 1,2 kg mäsitých bravčových rebier
- 200 ml vody (alebo tmavého piva)
Medová marináda:
- 1 ČL soli
- 1 ČL plnotučnej horčice
- 2 PL tekutého medu
- 1 PL jablčného octu
- 2 PL sójovej omáčky
- 4 PL sladkej chilli omáčky
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 ČL sušenej cibule
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Kľúčový krok na začiatok: Z vnútornej, kostnatej strany rebier odstráňte tenkú, ale pevnú blanu. Stačí ju na kraji nadvihnúť nožom a potom stiahnuť rukou (pomôže papierová utierka). Vďaka tomu budú rebrá oveľa jemnejšie a marináda lepšie prenikne do mäsa.
- Rebrá nakrájajte na menšie porcie (napr. po 3-4 kostiach).
- V miske zmiešajte všetky suroviny na marinádu: soľ, horčicu, med, ocot, sójovú omáčku, sladkú chilli omáčku, prelisovaný cesnak, sušenú cibuľu a čierne korenie.
- Marinádu rukami dôkladne vmasírujte do každého kúska mäsa. Rebrá vložte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte v chladničke marinovať aspoň 24 hodín. Čím dlhšie, tým lepšie.
- Rúru predhrejte na 175 °C. Na dno pekáča nalejte vodu alebo pivo. Vyskladajte doň namarinované rebrá a polejte ich zvyškom marinády z misky.
- Pekáč pevne zakryte alobalom alebo vekom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 2,5 hodiny.
- Finálne glazovanie: Po 2,5 hodinách pekáč vyberte. Zvýšte teplotu rúry na 220 °C.
- Odstráňte alobal a rebrá štedro potrite lepkavým výpekom z dna pekáča.
- Vráťte odokryté do horúcej rúry a pečte ešte 20 minút. Počas tejto doby ich aspoň dvakrát opäť prelejte výpekom, aby na povrchu vznikla dokonalá lesklá a skaramelizovaná glazúra.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nepodceňujte marinovanie: Naozaj si na to vyhraďte čas. Marinovanie cez noc (ideálne 24 hodín) je absolútne kľúčové pre to, aby sa chute dostali hlboko do mäsa a aby bolo po upečení krehké ako maslo.
- Pikantnejšia verzia: Ak máte radi ostrejšie jedlá, pridajte do marinády pol lyžičky údených chilli vločiek alebo pár kvapiek pálivej sriracha omáčky. Sladkosť medu a pikantnosť chilli tvoria dokonalú harmóniu.
Jednoduché variácie
- Zázvorové rebierka: Do marinády pridajte lyžičku čerstvo nastrúhaného zázvoru. Dodá rebierkam sviežu a jemne exotickú chuť, ktorá sa skvele hodí k sójovej omáčke a medu.
- S pomarančovou šťavou: Namiesto jablčného octu použite v marináde čerstvú šťavu z polovice pomaranča. Získate tak zaujímavý a voňavý citrusový nádych.
Hotové rebrá podávajte okamžite, obložené čerstvým chrenom, horčicou a s krajcom poctivého chleba na vytieranie božského výpeku.
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.