Search

Buchty s čokoládou recept – nadýchané pečivo ako od babičky, hotové raz-dva

Nadýchané domáce buchty s čokoládou na tanieri, posypané cukrom.
Hotové kysnuté buchty plnené čokoládou, pripravené na servírovanie.

Obsah receptu

Publikované: 21. júla 2025, 06:00

Hľadáte recept na nadýchané buchty s čokoládou? Tento osvedčený postup zaručí dokonale mäkké a vláčne cesto. Zbožňujem ich na víkendové raňajky, pretože sú prekvapivo jednoduché a vždy sa po nich len tak zapráši. Príprava je skutočne raz-dva!

Tajomstvo spočíva v správnom pomere surovín a pridaní masla až na záver miesenia. Vďaka tomu sú buchty extra vláčne aj na druhý deň. Skúsite ich upiecť ešte tento víkend?

Ako správne pripraviť kysnuté buchty s čokoládou?

Základom je aktívny kvások z vlažného mlieka, nie horúceho. Cesto nechajte dobre vykysnúť na teplom mieste a po naplnení čokoládou doprajte buchtám ešte druhý odpočinok na plechu. Tým zaručíte maximálnu nadýchanosť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas kysnutia a pečenia: 1 hodina 55 minút
  • Počet porcií: 9 buchiet
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
  • Trend: Domáce pečenie, Comfort food

Potrebujeme

Cesto

  • 230 ml vlažného mlieka (nie horúceho)
  • 1 lyžica sušeného droždia
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 vaječný bielok
  • 2 lyžice oleja (napr. slnečnicového)
  • 420 g hladkej múky (ideálne preosiatej)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica zmäknutého masla

Náplň a potretie

  • približne 150 g čokolády (nasekanej alebo vo forme nátierky)
  • 1 vaječný žĺtok na potretie
  • trochu mlieka (cca 1 lyžica)
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Najprv vo väčšej mise zmiešajte vlažné mlieko, sušené droždie a oba druhy cukru.
  2. Potom pridajte vaječný bielok s olejom a metličkou všetko krátko prešľahajte.
  3. Následne postupne zapracujte preosiatu múku, ktorú ste predtým zmiešali so soľou.
  4. Vypracujte hladké, nelepivé cesto a až úplne na záver do neho rukami vpracujte zmäknuté maslo.

Kysnutie a tvarovanie

  1. Misu s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 9 rovnakých dielov.
  3. Každý kúsok cesta v rukách vytvarujte do placky, do jej stredu vložte lyžicu čokolády a okraje dôkladne spojte, aby náplň nevytiekla.
  4. Vytvorené buchty ukladajte spojenou časťou nadol na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi.

Finálne kysnutie a pečenie

  1. Pripravené buchty na plechu opäť prikryte utierkou a nechajte ich finálne podkysnúť ešte ďalších 30 minút.
  2. Medzitým si predhrejte rúru na 170 °C (horný/dolný ohrev).
  3. Podkysnuté buchty dôkladne potrite vaječným žĺtkom, ktorý ste rozšľahali s lyžicou mlieka.
  4. Pečte v predhriatej rúre približne 20–25 minút, alebo kým nebudú na povrchu krásne zlatisté.
  5. Upečené buchty nechajte pred podávaním vychladnúť na mriežke a na záver ich bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  • Pre extra vláčnosť pridajte do cesta jednu lyžicu kyslej smotany.
  • Namiesto čokolády môžete použiť aj hustý slivkový lekvár alebo tvaroh.
  • Zero-waste tip: Využite na plnku zvyšky akejkoľvek tabuľkovej čokolády.

Variácie

  • Maková verzia: Vymeňte čokoládu za pripravenú hustú makovú plnku.
  • Orechový twist: Do čokoládovej nátierky pridajte nasekané vlašské orechy.
  • Pudingová náplň: Uvarte hustý vanilkový puding a nechajte ho vychladnúť.



Upečené buchty sú úžasne voňavé a mäkké. Prajem vám sladké pečenie a dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Ricette dolce facili, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty