Hľadáte recept na nadýchané buchty s čokoládou? Tento osvedčený postup zaručí dokonale mäkké a vláčne cesto. Zbožňujem ich na víkendové raňajky, pretože sú prekvapivo jednoduché a vždy sa po nich len tak zapráši. Príprava je skutočne raz-dva!
1. Najprv vo väčšej mise zmiešajte vlažné mlieko, sušené droždie a oba druhy cukru.
2. Potom pridajte vaječný bielok s olejom a metličkou všetko krátko prešľahajte.
3. Následne postupne zapracujte preosiatu múku, ktorú ste predtým zmiešali so soľou.
4. Vypracujte hladké, nelepivé cesto a až úplne na záver do neho rukami vpracujte zmäknuté maslo.
Kysnutie a tvarovanie:
5. Misu s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
6. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 9 rovnakých dielov.
7. Každý kúsok cesta v rukách vytvarujte do placky, do jej stredu vložte lyžicu čokolády a okraje dôkladne spojte, aby náplň nevytiekla.
8. Vytvorené buchty ukladajte spojenou časťou nadol na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi.
Finálne kysnutie a pečenie:
9. Pripravené buchty na plechu opäť prikryte utierkou a nechajte ich finálne podkysnúť ešte ďalších 30 minút.
10. Medzitým si predhrejte rúru na 170 °C (horný/dolný ohrev).
11. Podkysnuté buchty dôkladne potrite vaječným žĺtkom, ktorý ste rozšľahali s lyžicou mlieka.
12. Pečte v predhriatej rúre približne 20–25 minút, alebo kým nebudú na povrchu krásne zlatisté.
13. Upečené buchty nechajte pred podávaním vychladnúť na mriežke a na záver ich bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Pre extra vláčnosť pridajte do cesta jednu lyžicu kyslej smotany.2. Namiesto čokolády môžete použiť aj hustý slivkový lekvár alebo tvaroh.3. Zero-waste tip: Využite na plnku zvyšky akejkoľvek tabuľkovej čokolády.4. Maková verzia: Vymeňte čokoládu za pripravenú hustú makovú plnku.5. Orechový twist: Do čokoládovej nátierky pridajte nasekané vlašské orechy.