Bravčová panenka s omáčkou – Perfektný recept na rodinné večere a špeciálne príležitosti

Bravčová panenka s omáčkou
Bravčová panenka s omáčkou

Obsah receptu

Hľadáte dokonalý recept na bravčovú panenku, ktorá ohromí vašich hostí? Tento recept na bravčovú panenku s omáčkou je presne to, čo potrebujete. S jednoduchými ingredienciami a podrobným postupom zvládnete pripraviť šťavnaté a chutné mäso s lahodnou omáčkou.

Bravčová panenka je obľúbená pre svoju jemnosť a rýchlu prípravu. V tomto recepte ju dochutíme koreninami, opečieme dozlatista a dopečieme v rúre s cesnakom, citrónom a tymianom. Výsledkom je šťavnaté mäso s neodolateľnou arómou. Omáčka, pripravená zo šťavy z pečenia a hovädzieho vývaru, dodá jedlu dokonalú chuťovú harmóniu.

Bravčová panenka s omáčkou

Ingrediencie:

  • 2 bravčová panenka (spolu 1200 gramov)
  • 20 gramov hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky (4 gramy)
  • 2 čajové lyžičky cesnakového prášku (8 gramov)
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia (4 gramy)
  • 15 gramov soli
  • 2 až 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 5 až 6 tenkých plátkov citróna
  • 3 až 4 vetvičky tymiánu (alebo 1 čajová lyžička suchého tymiánu)
  • 60 gramov masla
  • Približne 400 až 500 mililitrov hovädzieho vývaru
  • 20 gramov kukuričného škrobu
  • Soľ a čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Príprava mäsa:
    • Osušte panenku papierovými utierkami a odstráňte prebytočný tuk a žily.
  2. Príprava koreniacej zmesi:
    • V miske zmiešajte hnedý cukor, sladkú papriku, cesnakový prášok, čierne korenie a soľ. Touto zmesou dôkladne potrite bravčové filé.
  3. Opekanie mäsa:
    • V panvici rozohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Opečte mäso zo všetkých strán, približne 8 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
  4. Pečenie:
    • Opečené mäso preložte do zapekacej misy. Pridajte celé strúčiky cesnaku, tenké plátky citróna a vetvičky tymiánu. Mäso potrite maslom.
    • Pečte v predhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 20 až 25 minút.
  5. Odpočinok mäsa:
    • Po upečení mäso prikryte alobalom a nechajte odpočívať 10 minút.
  6. Príprava omáčky:
    • Preceďte šťavu z pečenia do hrnca. Pridajte 50 až 60 mililitrov hovädzieho vývaru alebo vody. Ak chcete menej kyslú omáčku, odstráňte plátky citróna.
    • V miske zmiešajte kukuričný škrob s 300 až 400 mililitrami hovädzieho vývaru. Túto zmes pridajte do omáčky, dochuťte soľou a čiernym korením a varte 2 minúty, kým omáčka nezhustne.

Podávajte: Nakrájané bravčové filé s pripravenou omáčkou, ideálne s prílohou podľa vášho výberu.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Mäso pred pečením nechajte odležať: Po nakorenení nechajte mäso odležať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute lepšie prepojili.
  • Použite teplomer na mäso: Pre dokonalú prepečenosť použite teplomer na mäso. Bravčová panenka by mala mať vnútornú teplotu 63 °C.
  • Experimentujte s bylinkami: Okrem tymiánu môžete použiť aj iné bylinky, ako napríklad rozmarín alebo šalviu.
  • Podávajte s rôznymi prílohami: Bravčová panenka s omáčkou sa skvele hodí k zemiakovej kaši, ryži, dusenej zelenine alebo knedli.

Bravčová panenka s omáčkou – Video recept:

Tento recept na bravčovú panenku s omáčkou je zárukou úspechu. S jeho pomocou pripravíte lahodné jedlo, ktoré poteší celú rodinu a hostí. Nebojte sa experimentovať s bylinkami a prílohami a vytvorte si vlastnú variáciu tohto skvelého receptu.

Súvisiace články:

Bravčová panenka v lahodnej smotanovo hubovej omáčke. Jednoduché a chutné!

Opekaná bravčová panenka s medovo-cesnakovou omáčkou: Gurmánska večera za pár minút!

Plnená pečená bravčová panenka s cuketou a šampiňónmi: Nielen vyzerá, ale aj chutí fantasticky!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty