Search

Benátska noc – jednoduchý koláčik s kokosom a jemným krémom, ktorý chutí božsky!

Benátska noc
Benátska noc

Obsah receptu

Publikované: 19. marca 2025, 18:39

Hľadáte výnimočný dezert, ktorý ohúri vašich blízkych? Benátska noc je dokonalou voľbou! Tento elegantný koláč spája lahodnú chuť kokosu, jemný vanilkový krém a bohatú čokoládovú polevu do dokonale vyváženého celku. Napriek strednej náročnosti dokážete tento zákusok pripraviť aj bez cukrárskych skúseností. Doprajte si kúsok sladkého pôžitku, ktorý sa rozplýva na jazyku a prinesie vám pravé gastronomické nebo.

Benátska noc je luxusný dezert, ktorý si zamilujete na prvé zahryznutie! Kombinácia jemného kokosového a kakaového korpusu s nadýchaným krémom a bohatou čokoládovou polevou vytvorí harmonický celok, ktorý rozmaznáva chuťové poháriky. Príprava síce zaberie trochu viac času, ale výsledok stojí za to – získate neodolateľný koláč, ktorý bude ozdobou každej oslavy či rodinného stretnutia.

Ingrediencie

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Čas pečenia: 15 minút
  • Čas chladenia: minimálne 2 hodiny
  • Veľkosť formy: plech 30×40 cm
  • Obtiažnosť: ⭐⭐ (stredná)
  • Počet porcií: 16 kúskov

Na kokosový korpus

  • 6 vaječných bielkov
  • 5 lyžíc cukru
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 4 lyžice hladkej múky

Na kakaový korpus

  • 4 vajcia
  • 4 lyžice cukru
  • 4 lyžice oleja
  • 2 lyžice kakaa
  • 4 lyžice hladkej múky

Krém

  • 6 vaječných žĺtkov
  • 100 g cukru
  • 4 lyžice škrobu (kukuričného alebo zemiakového)
  • 4 lyžice mlieka
  • 4 lyžice sušeného mlieka
  • 200 g masla
  • 1 sáčok želatíny v prášku (cca 10 g)

Na sirup

  • 100 ml vody
  • 2 lyžice medu
  • vanilková esencia podľa chuti

Na polevu

  • 200 g čokolády (horká alebo polsladká)
  • 120 ml smotany na šľahanie

Postup prípravy

Príprava korpusov

  • Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • Najprv pripravte kokosový korpus:
  • Bielky začnite šľahať na nízkej rýchlosti, postupne zvyšujte otáčky, až vznikne tuhý sneh. Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sneh nebude pevný a lesklý. V miske zmiešajte múku so strúhaným kokosom.
  • Sypkú zmes postupne a veľmi opatrne vmiešajte do bielkového snehu pohybmi zdola nahor, aby sneh nespadol.
  • Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte v rúre 7 minút pri teplote 180 °C.

Príprava kakaového cesta

  • Medzitým pripravte kakaové cesto: Oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, v polovici šľahania pridajte cukor.
  • Do snehu postupne zašľahajte žĺtky a následne po lyžiciach pridávajte olej.
  • V miske zmiešajte múku s kakaom. Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte do cesta, aby zostalo nadýchané.
  • Kakaové cesto opatrne nalejte na predpečený kokosový korpus a rovnomerne ho rozotrite.
  • Vráťte plech do rúry a pečte ďalších 8 minút pri 180 °C.
  • Upečený korpus nechajte vychladnúť.

Krém

  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. Pridajte mlieko a škrob, dôkladne premiešajte.
  • Želatínu pripravte podľa návodu na obale (zvyčajne sa nechá napučať v studenej vode a potom sa zahreje).
  • Rozpustenú želatínu vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
  • Hrniec s touto zmesou postavte nad vodný kúpeľ (hrniec s vriacou vodou) a za stáleho miešania ohrievajte približne 10 minút, kým zmes nezhustne.
  • Hotový krém nechajte úplne vychladnúť, ideálne v chladničke.
  • Maslo vyšľahajte do peny a postupne doň po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý krém. S poslednou dávkou krému vmiešajte do masla aj sušené mlieko.

Príprava sirupu a polevy

  • Pripravte sirup: V malom hrnci zmiešajte vodu s medom a pár kvapkami vanilkovej esencie. Krátko povarte, kým sa med úplne nerozpustí, potom nechajte vychladnúť.
  • Pripravte čokoládovú polevu:
  • Čokoládu nalámte na malé kúsky a vložte do misky.
  • Pridajte smotanu a rozpustite nad vodným kúpeľom alebo v mikrovlnnej rúre (v krátkych intervaloch a s častým miešaním).
  • Dôkladne premiešajte do hladkej konzistencie a nechajte mierne vychladnúť.

Zostavenie koláča

  • Vychladený korpus opatrne otočte a kokosovú stranu potrite pripraveným sirupom.
  • Korpus otočte späť, aby kakaová strana bola navrchu.
  • Na kakaovú stranu rovnomerne naneste pripravený krém.
  • Na krém opatrne nalejte čokoládovú polevu a rozotrite ju do rovnomernej vrstvy.
  • Povrch dezertu môžete jemne posypať trochou strúhaného kokosu.

Dokončenie

  • Hotový koláč vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc, aby krém a poleva dobre stuhli.
  • Pred podávaním nakrájajte na jednotlivé porcie ostrým nožom, ktorý ste namočili do horúcej vody a utrel dosucha.

    Tipy

    1. Vždy robím prípravu tohto koláča deň vopred, aby mal dostatok času stuhnúť a chute sa krásne prepojili – výsledok je oveľa lepší!
    2. U nás doma servírujem Benátsku noc s čerstvými malinami alebo jahodami, ktoré dokonale vyvážia sladkosť koláča.
    3. Pri šľahaní bielkov dávam pozor, aby miska a metličky boli absolútne čisté a suché – aj malá stopa tuku by zabránila správnemu vyšľahaniu snehu.
    4. Ak nemáte sušené mlieko, môžete ho nahradiť vanilkovým pudingom, ktorý pripravíte podľa návodu, ale s menším množstvom mlieka, aby bol hustejší.

    Video recept:

    Verím, že si tento dezert zamilujete rovnako ako my. Vyskúšajte ho a dajte vedieť, ako vám chutil! U nás doma Benátska noc nikdy nechýba pri žiadnej významnejšej oslave a vždy zažiari medzi ostatnými dezertmi.

    Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Riuca varí podľa tradičných receptov z Maramures

     
    Google Správy: Daj nám ⭐

    Podobné recepty