Vianočné sviatky sa nezaobídu bez tradičných dobrôt. Pripravte si tento rok voňavé a chutné babičkine vianočné orechové slimáky podľa nášho overeného receptu.
Máte radi vôňu škorice a chuť orechov, ktorá sa rozplýva na jazyku? Potom si určite zamilujete babičkine vianočné orechové slimáky. Tieto lahodné pečivá sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov a ich príprava je jednoduchšia, než by ste si mysleli. Nechajte sa inšpirovať naším receptom a prekvapte svojich blízkych touto tradičnou pochúťkou.
Ingrediencie:
Cesto:
- Približne 800 g hladkej múky (množstvo upravte podľa potreby)
- 40 g čerstvých kvasníc (alebo 10 g sušených)
- 300 ml teplého mlieka
- 200 g masla
- 4 čajové lyžičky cukru
- Polovica čajovej lyžičky soli
- 3 žĺtky
Náplň:
- 3 bielka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 4 lyžice kryštálového cukru
Poleva a posypanie:
- 300 ml vody alebo mlieka
- 2 plátky citrónu
- 50 g kryštálového cukru
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- V teplom mlieku rozpustite maslo.
- V inej nádobe zmiešajte kvasnice, žĺtky a cukor, pridajte mlieko s maslom a premiešajte.
- Postupne pridajte múku a soľ. Vypracujte hladké cesto, prikryte ho a nechajte odstáť 10 minút.
- Pripravte náplň: Vyšľahajte bielka s cukrom na tuhý sneh a jemne ich premiešajte s mletými orechmi.
- Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, rovnomerne potrite orechovou náplňou a zrolujte. Nakrájajte na plátky a vytvorte slimáky.
- Slimáky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte chvíľu kysnúť.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, kým nebudú zlatisté.
- Ešte horúce slimáky polejte horúcou polevou, ktorú pripravíte varením vody, citrónu a cukru.
- Po vychladnutí slimáky posypte práškovým cukrom.
Tipy:
- Ak chcete, aby boli babičkine vianočné orechové slimáky ešte vláčnejšie, pridajte do cesta lyžicu kyslej smotany.
- Orechy môžete pred použitím opražiť na suchej panvici, aby boli aromatickejšie.
- Cesto pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom, aby boli slimáky krásne lesklé.
- Polevu môžete dochutiť rumom alebo vanilkovým extraktom.
- Upečené slimáky skladujte v uzatvárateľnej nádobe, aby zostali dlhšie čerstvé.
Video recept:
Veríme, že si na babičkiných vianočných orechových slimákoch pochutíte a stanú sa súčasťou vašich vianočných tradícií.
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Vianočné punčové rezy – Klasika, ktorá na Vianoce nesmie chýbať!
Recept na vianočný dezert Kinder vajíčko: Robím ho každé Vianoce!
Vianočná čokoládová torta Praha: Recept, ktorý robím každý rok!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recepty