Search

Babičkine vianočné orechové slimáky: Nadýchané ako obláčik

Babičkine vianočné orechové slimáky
Babičkine vianočné orechové slimáky

Obsah receptu

Vianočné sviatky sa nezaobídu bez tradičných dobrôt. Pripravte si tento rok voňavé a chutné babičkine vianočné orechové slimáky podľa nášho overeného receptu.

Máte radi vôňu škorice a chuť orechov, ktorá sa rozplýva na jazyku? Potom si určite zamilujete babičkine vianočné orechové slimáky. Tieto lahodné pečivá sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov a ich príprava je jednoduchšia, než by ste si mysleli. Nechajte sa inšpirovať naším receptom a prekvapte svojich blízkych touto tradičnou pochúťkou.

Ingrediencie:

Cesto:

  • Približne 800 g hladkej múky (množstvo upravte podľa potreby)
  • 40 g čerstvých kvasníc (alebo 10 g sušených)
  • 300 ml teplého mlieka
  • 200 g masla
  • 4 čajové lyžičky cukru
  • Polovica čajovej lyžičky soli
  • 3 žĺtky

Náplň:

  • 3 bielka
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 4 lyžice kryštálového cukru

Poleva a posypanie:

  • 300 ml vody alebo mlieka
  • 2 plátky citrónu
  • 50 g kryštálového cukru
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. V teplom mlieku rozpustite maslo.
  2. V inej nádobe zmiešajte kvasnice, žĺtky a cukor, pridajte mlieko s maslom a premiešajte.
  3. Postupne pridajte múku a soľ. Vypracujte hladké cesto, prikryte ho a nechajte odstáť 10 minút.
  4. Pripravte náplň: Vyšľahajte bielka s cukrom na tuhý sneh a jemne ich premiešajte s mletými orechmi.
  5. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, rovnomerne potrite orechovou náplňou a zrolujte. Nakrájajte na plátky a vytvorte slimáky.
  6. Slimáky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte chvíľu kysnúť.
  7. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, kým nebudú zlatisté.
  8. Ešte horúce slimáky polejte horúcou polevou, ktorú pripravíte varením vody, citrónu a cukru.
  9. Po vychladnutí slimáky posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  1. Ak chcete, aby boli babičkine vianočné orechové slimáky ešte vláčnejšie, pridajte do cesta lyžicu kyslej smotany.
  2. Orechy môžete pred použitím opražiť na suchej panvici, aby boli aromatickejšie.
  3. Cesto pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom, aby boli slimáky krásne lesklé.
  4. Polevu môžete dochutiť rumom alebo vanilkovým extraktom.
  5. Upečené slimáky skladujte v uzatvárateľnej nádobe, aby zostali dlhšie čerstvé.

Video recept:

Veríme, že si na babičkiných vianočných orechových slimákoch pochutíte a stanú sa súčasťou vašich vianočných tradícií.

Viac vianočných receptov nájdete tu:

Vianočné punčové rezy – Klasika, ktorá na Vianoce nesmie chýbať!

Recept na vianočný dezert Kinder vajíčko: Robím ho každé Vianoce!

Vianočná čokoládová torta Praha: Recept, ktorý robím každý rok!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty