Search

Babičkine sviatočné koláčiky s makom a tvarohom podľa pani Vierky

sviatočné koláčiky
Babičkine sviatočné koláčiky s makom a tvarohom podľa pani Vierky

Obsah receptu

Vychutnajte si tradičné sviatočné koláčiky s makom a tvarohom podľa receptu pani Vierky. Tieto lahodné maškrty s babičkiným šarmom vám pripomenú detstvo a vnesú do vášho domova vôňu Vianoc.

Recept pani Vierky na sviatočné koláčiky je jednoduchý a zvládne ho každý. S naším podrobným návodom a tipmi si ich hravo pripravíte aj vy. Potešte svojich blízkych voňavým pečivom s lahodnou plnkou z maku a tvarohu.

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

  • 200 ml teplého mlieka
  • 50 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lyžička soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vrchovatá lyžička citrónovej kôry
  • 1 lyžica rumu
  • 70 g roztopeného masla
  • 1 vrchovatá lyžička bravčovej masti
  • 3 žĺtky

Tvarohová plnka:

  • 600 g polotučného tvarohu
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 vrchovatá lyžička citrónovej kôry
  • 15 g masla
  • 1 lyžica rumu
  • 2 vajcia

Lekvárová plnka:

  • 2 vrchovaté lyžice slivkového lekváru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžica rumu

Maková plnka:

  • 160 ml mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • 250 g mletého maku
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžica rumu

Na potretie koláčikov:

  • 1 celé vajce

Na ozdobu:

  • Posekané mandle
  • Hrozienka (namočené v rume)

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    Do teplého mlieka pridajte droždie, cukor a 1 lyžicu múky. Dobre premiešajte a nechajte kvások stáť na teplom mieste približne 7 minút, aby sa aktivoval.
  2. Príprava cesta:
    Do veľkej misy nasypte múku, pridajte kypriaci prášok, soľ, vanilkový cukor, kryštálový cukor a citrónovú kôru. Pridajte kvások, rum, roztopené maslo, bravčovú masť a žĺtky. Miesite cesto 7 minút, kým nebude mäkké a nelepivé. Potom cesto posypte múkou, prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 40 minút, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
  3. Tvarohová plnka:
    Zmiešajte tvaroh, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, maslo, rum a vajcia. Mixujte, kým nevznikne hladká plnka.
  4. Lekvárová plnka:
    Zmiešajte slivkový lekvár, vanilkový cukor a rum.
  5. Maková plnka:
    Mlieko, cukor a maslo priveďte k varu, potom pridajte mletý mak a varte 1 minútu. Primiešajte škoricu a rum.
  6. Tvarovanie koláčikov:
    Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku 4-4,5 mm a vykrajujte kolieska s priemerom 4,5 cm. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a uprostred každého kolieska urobte jamku. Kraje natrite rozšľahaným vajíčkom a jamky naplňte pripravenou tvarohovou, lekvárovou alebo makovou plnkou. Ozdobte hrozienkami a mandľami.
  7. Pečenie:
    Koláčiky nechajte podkysnúť na plechu asi 10 minút. Pečte v predhriatej rúre na 175 °C približne 13-14 minút do zlatista.
  8. Dokončenie:
    Po upečení môžete koláčiky pocukriť. Sú výborné aj na druhý deň a s každým dňom sú chutnejšie.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Kvalitné suroviny: Pre dosiahnutie najlepšej chuti používajte kvalitné suroviny, najmä čerstvé droždie a tvaroh.
  2. Kysnutie cesta: Dbajte na dostatočné vykysnutie cesta na teplom mieste bez prievanu.
  3. Plnky: Plnky si môžete pripraviť podľa vlastnej chuti a pridať do nich napríklad hrozienka, kandizované ovocie alebo orechy.
  4. Pečenie: Koláčiky pečte dozlatista a sledujte ich, aby sa nepripálili.
  5. Skladovanie: Upečené koláčiky skladujte v uzavretej nádobe, aby zostali dlhšie čerstvé.

Video recept:

Veríme, že si tieto babičkine sviatočné koláčiky s makom a tvarohom zamilujete rovnako ako my. Pripravte si ich na sviatky alebo len tak pre radosť a vychutnajte si ich s vašimi blízkymi.

Súvisiace články:

Výborné jablkové lievance: Rýchle raňajkové dolky od pani Vierky

Slaný koláč s kyslou smotanou a kôprom podľa pani Vierky: jednoduchý a veľmi chutný!

Slivkový koláč z treného cesta podľa pani Vierky: príprava je veľmi jednoduchá a expresne rýchla

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty