Search

Ako z cukrárne (ale za pár minút): Božská roláda s džemom a kokosom (Recept)

roláda s džemom a kokosom
Roláda s džemom a kokosom

Obsah receptu

Chceli by ste si doma pripraviť dezert ako z luxusnej cukrárne, ale myslíte si, že je to príliš zložité alebo časovo náročné? Omyl! Táto božská roláda s džemom a kokosom je toho dôkazom. Jej aktívna príprava a pečenie vám zaberie naozaj len pár minút a výsledok je úžasný – vláčny piškótový plát, lahodný džem a exotický kokosový obal.

Pokiaľ vám prišla neohlásená návšteva a vy nemáte čo rýchlo ponúknuť ku káve, vyskúšajte tento jednoduchý recept na rýchlu roládu s marmeládou a kokosom. Je lahodná, nadýchaná a príjemne sladká. Môžete ju podávať samotnú alebo ju doplniť šľahačkou či kyslou smotanou.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie)
  • Čas pečenia: cca 8-12 minút
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 10-12 plátkov)
  • Plech: Veľký plytký plech (cca 30×40 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez krému: Áno

Potrebujeme:

Piškótové cesto:

  • 4 vajcia (izbovej teploty)
  • 80-100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli (voliteľné)
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (neutrálneho)
  • 2 polievkové lyžice vlažného mlieka alebo vody
  • 120 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Náplň a obalenie:

  • cca 150-200 g obľúbeného hustejšieho džemu alebo marmelády (napr. marhuľová, ríbezľová, jahodová) – časť na plnenie, časť na potretie
  • cca 50-70 g strúhaného kokosu (na obalenie)

Potrebujeme tiež:

  • Veľký plech (cca 30×40 cm)
  • Papier na pečenie (2 hárky)
  • Práškový cukor (na posypanie papiera)
  • Čistá kuchynská utierka (voliteľné, na rolovanie)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru predhrejte na 190-200 °C (horný/dolný ohrev). Veľký plytký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie. Pripravte si druhý hárok papiera na pečenie, ktorý rovnomerne posypte práškovým cukrom.
  2. Vo väčšej mise vyšľahajte elektrickým šľahačom 4 celé vajcia s kryštálovým (80-100 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.) a štipkou soli do hustej, svetlej a veľmi nadýchanej peny (šľahajte aspoň 5-7 minút pri vysokých otáčkach).
  3. Do peny na najnižších otáčkach krátko zašľahajte citrónovú šťavu (1 PL), olej (2 PL) a vlažné mlieko alebo vodu (2 PL).
  4. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (120 g) s kypriacim práškom (1 ČL).
  5. Sypkú zmes na 2-3 krát opatrne a zľahka vmiešajte (zabalte) stierkou alebo vareškou do vaječnej peny. Miešajte len veľmi krátko, kým sa suroviny nespoja, aby cesto zostalo maximálne nadýchané. Nepremiešavajte!
  6. Hotové cesto ihneď nalejte na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie a stierkou ho rovnomerne rozotrite do čo najtenšej vrstvy po celej ploche plechu.

Citrónový chlebíček
TIP na dnes
Svieže jarné pečenie: Recept na vláčny citrónový chlebíček s makom alebo prvými bylinkami

Pečenie:

  1. Vložte plech s cestom do rúry predhriatej na vysokú teplotu (190-200 °C). Pečte veľmi krátko, približne 8 až 12 minút. Korpus by mal byť na povrchu pružný na dotyk a okraje by mali začať jemne zlatnúť. Dávajte pozor, aby ste ho neprepiekli a nevysušili, inak by sa pri rolovaní lámal.

Plnenie a rolovanie (kým je korpus horúci):

  1. Postupujte rýchlo! Hneď ako vyberiete plech z rúry, upečený horúci piškótový plát aj s papierom na pečenie preklopte na pripravený druhý hárok papiera (alebo čistú utierku) husto posypaný práškovým cukrom.
  2. Opatrne a pomaly stiahnite papier na pečenie, na ktorom sa korpus piekol. Ak sa lepí, môžete ho zľahka potrieť vlhkou handričkou.
  3. Ešte horúci plát cesta ihneď rovnomerne potrite väčšou časťou pripraveného džemu alebo marmelády (asi 2/3 množstva). Nechajte voľný asi 1-2 cm okraj na tej dlhšej strane, ku ktorej budete roládu končiť.
  4. Pomocou papiera na pečenie (alebo utierky), na ktorej leží natretý plát, ho začnite od dlhšej strany opatrne, ale pevne rolovať do tvaru rolády.
  5. Zatočenú roládu nechajte pevne zabalenú v papieri na pečenie (alebo utierke) spojom nadol úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 1-2 hodiny).

Dokončenie a chladenie:

  1. Úplne vychladnutú roládu opatrne odbaľte z papiera/utierky.
  2. Povrch celej rolády potrite tenkou vrstvou zvyšného džemu.
  3. Strúhaný kokos (cca 50-70 g) nasypte na tanier alebo kúsok papiera na pečenie a roládu potretú džemom v ňom zo všetkých strán rovnomerne obaľte. Kokos sa pekne prichytí na džem.
  4. Hotovú obalenú roládu môžete dať ešte aspoň na 30 minút stuhnúť do chladničky, bude sa lepšie krájať.

Servírovanie:

  1. Roládu krájajte ostrým (ideálne zúbkovaným) nožom na plátky hrubé asi 1,5 – 2 cm.
  2. Podávajte ako dezert ku káve či čaju, alebo ako sladkú desiatu. Výborne chutí samotná, ale môžete ju doplniť aj kopčekom šľahačky alebo kyslej smotany.

Videorecept

Tipy

  1. Základom úspechu rýchlej piškótovej rolády je dokonale vyšľahaná vaječná pena s cukrom – šľahám ju naozaj dlho do hustej svetlej konzistencie. Múku s kypriacim práškom potom vmiešavam už len veľmi opatrne a zľahka stierkou.
  2. Cesto rozotriem na veľký plech naozaj natenko a pečiem ho pri vysokej teplote (190-200°C) len veľmi krátko (8-12 minút). Korpus musí zostať vláčny a ohybný.
  3. Kľúčové je rolovanie ešte horúceho korpusu! Hneď po upečení ho preklopím na pocukrovaný papier, stiahnem papier z pečenia, rýchlo natriem džemom a pomocou spodného papiera pevne zrolujem. Nechám ho v tom papieri úplne vychladnúť.
  4. Vychladnutú roládu potriem aj zvonku tenkou vrstvou džemu (používam hustejší, napr. marhuľový alebo ríbezľový) a obalím ju v strúhanom kokose. Pred krájaním ju ešte trochu zachladím. Je to naozaj bleskový a efektný dezert.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

S týmto receptom pripravíte božskú roládu s džemom a kokosom, ktorá vyzerá a chutí ako z cukrárne, ale jej príprava vám zaberie len pár minút aktívneho času. Jednoducho neodolateľné!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od jednoduché recepty na dezerty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty