Chceli by ste si doma pripraviť dezert ako z luxusnej cukrárne, ale myslíte si, že je to príliš zložité alebo časovo náročné? Omyl! Táto božská roláda s džemom a kokosom je toho dôkazom. Jej aktívna príprava a pečenie vám zaberie naozaj len pár minút a výsledok je úžasný – vláčny piškótový plát, lahodný džem a exotický kokosový obal.
Pokiaľ vám prišla neohlásená návšteva a vy nemáte čo rýchlo ponúknuť ku káve, vyskúšajte tento jednoduchý recept na rýchlu roládu s marmeládou a kokosom. Je lahodná, nadýchaná a príjemne sladká. Môžete ju podávať samotnú alebo ju doplniť šľahačkou či kyslou smotanou.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: cca 8-12 minút
- Počet porcií: 1 roláda (cca 10-12 plátkov)
- Plech: Veľký plytký plech (cca 30×40 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez krému: Áno
Potrebujeme:
Piškótové cesto:
- 4 vajcia (izbovej teploty)
- 80-100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli (voliteľné)
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (neutrálneho)
- 2 polievkové lyžice vlažného mlieka alebo vody
- 120 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Náplň a obalenie:
- cca 150-200 g obľúbeného hustejšieho džemu alebo marmelády (napr. marhuľová, ríbezľová, jahodová) – časť na plnenie, časť na potretie
- cca 50-70 g strúhaného kokosu (na obalenie)
Potrebujeme tiež:
- Veľký plech (cca 30×40 cm)
- Papier na pečenie (2 hárky)
- Práškový cukor (na posypanie papiera)
- Čistá kuchynská utierka (voliteľné, na rolovanie)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 190-200 °C (horný/dolný ohrev). Veľký plytký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie. Pripravte si druhý hárok papiera na pečenie, ktorý rovnomerne posypte práškovým cukrom.
- Vo väčšej mise vyšľahajte elektrickým šľahačom 4 celé vajcia s kryštálovým (80-100 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.) a štipkou soli do hustej, svetlej a veľmi nadýchanej peny (šľahajte aspoň 5-7 minút pri vysokých otáčkach).
- Do peny na najnižších otáčkach krátko zašľahajte citrónovú šťavu (1 PL), olej (2 PL) a vlažné mlieko alebo vodu (2 PL).
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (120 g) s kypriacim práškom (1 ČL).
- Sypkú zmes na 2-3 krát opatrne a zľahka vmiešajte (zabalte) stierkou alebo vareškou do vaječnej peny. Miešajte len veľmi krátko, kým sa suroviny nespoja, aby cesto zostalo maximálne nadýchané. Nepremiešavajte!
- Hotové cesto ihneď nalejte na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie a stierkou ho rovnomerne rozotrite do čo najtenšej vrstvy po celej ploche plechu.

Pečenie:
- Vložte plech s cestom do rúry predhriatej na vysokú teplotu (190-200 °C). Pečte veľmi krátko, približne 8 až 12 minút. Korpus by mal byť na povrchu pružný na dotyk a okraje by mali začať jemne zlatnúť. Dávajte pozor, aby ste ho neprepiekli a nevysušili, inak by sa pri rolovaní lámal.
Plnenie a rolovanie (kým je korpus horúci):
- Postupujte rýchlo! Hneď ako vyberiete plech z rúry, upečený horúci piškótový plát aj s papierom na pečenie preklopte na pripravený druhý hárok papiera (alebo čistú utierku) husto posypaný práškovým cukrom.
- Opatrne a pomaly stiahnite papier na pečenie, na ktorom sa korpus piekol. Ak sa lepí, môžete ho zľahka potrieť vlhkou handričkou.
- Ešte horúci plát cesta ihneď rovnomerne potrite väčšou časťou pripraveného džemu alebo marmelády (asi 2/3 množstva). Nechajte voľný asi 1-2 cm okraj na tej dlhšej strane, ku ktorej budete roládu končiť.
- Pomocou papiera na pečenie (alebo utierky), na ktorej leží natretý plát, ho začnite od dlhšej strany opatrne, ale pevne rolovať do tvaru rolády.
- Zatočenú roládu nechajte pevne zabalenú v papieri na pečenie (alebo utierke) spojom nadol úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 1-2 hodiny).
Dokončenie a chladenie:
- Úplne vychladnutú roládu opatrne odbaľte z papiera/utierky.
- Povrch celej rolády potrite tenkou vrstvou zvyšného džemu.
- Strúhaný kokos (cca 50-70 g) nasypte na tanier alebo kúsok papiera na pečenie a roládu potretú džemom v ňom zo všetkých strán rovnomerne obaľte. Kokos sa pekne prichytí na džem.
- Hotovú obalenú roládu môžete dať ešte aspoň na 30 minút stuhnúť do chladničky, bude sa lepšie krájať.
Servírovanie:
- Roládu krájajte ostrým (ideálne zúbkovaným) nožom na plátky hrubé asi 1,5 – 2 cm.
- Podávajte ako dezert ku káve či čaju, alebo ako sladkú desiatu. Výborne chutí samotná, ale môžete ju doplniť aj kopčekom šľahačky alebo kyslej smotany.
Videorecept
Tipy
- Základom úspechu rýchlej piškótovej rolády je dokonale vyšľahaná vaječná pena s cukrom – šľahám ju naozaj dlho do hustej svetlej konzistencie. Múku s kypriacim práškom potom vmiešavam už len veľmi opatrne a zľahka stierkou.
- Cesto rozotriem na veľký plech naozaj natenko a pečiem ho pri vysokej teplote (190-200°C) len veľmi krátko (8-12 minút). Korpus musí zostať vláčny a ohybný.
- Kľúčové je rolovanie ešte horúceho korpusu! Hneď po upečení ho preklopím na pocukrovaný papier, stiahnem papier z pečenia, rýchlo natriem džemom a pomocou spodného papiera pevne zrolujem. Nechám ho v tom papieri úplne vychladnúť.
- Vychladnutú roládu potriem aj zvonku tenkou vrstvou džemu (používam hustejší, napr. marhuľový alebo ríbezľový) a obalím ju v strúhanom kokose. Pred krájaním ju ešte trochu zachladím. Je to naozaj bleskový a efektný dezert.

S týmto receptom pripravíte božskú roládu s džemom a kokosom, ktorá vyzerá a chutí ako z cukrárne, ale jej príprava vám zaberie len pár minút aktívneho času. Jednoducho neodolateľné!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od jednoduché recepty na dezerty