Chcete vedieť, ako urobiť najlepšie domáce pizza rožky, ktoré si zamilujú deti aj dospelí? Tento recept na nadýchané kysnuté cesto a šťavnatú plnku so šunkou a syrom je stávka na istotu. Sú ideálne na desiatu, večeru alebo ako skvelé pohostenie na každú oslavu.
Vďaka tomuto podrobnému postupu budú vaše pizza rožky mäkké, vláčne a plné chuti. Sú oveľa lepšie ako z obchodu, presvedčte sa sami!
Ako sa robia domáce pizza rožky?
Pripravte si kvások z droždia a vlažného mlieka. Z neho, múky a ostatných surovín vymieste hladké cesto a nechajte ho vykysnúť. Cesto rozvaľkajte, potrite plnkou zo šunky a syra, zrolujte a nakrájajte na rožky. Po ďalšom podkysnutí ich potrite a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas kysnutia: 50 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: cca 24 rožkov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 180 kcal/kus
Potrebujeme
Kysnuté cesto
- 750 g hladkej múky
- 30 g čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného, 7g)
- 1 PL kryštálového cukru
- 200 ml vlažného mlieka (max 40°C)
- 250 ml vlažnej vody
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 PL soli
Plnka
- 300-350 g dusenej šunky
- 150 g tvrdého syra (eidam, gouda)
- 50 ml paradajkovej passaty (alebo kvalitného kečupu)
- 1 ČL sušeného oregana
Na potretie
- 1 vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a zalejte vlažným mliekom. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások, čo trvá asi 10-15 minút.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, vlažnú vodu, olej a nakoniec aktívny kvások.
- Suroviny spracujte buď ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Miesite približne 8-10 minút, kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto.
- Cesto v mise jemne potrite olejom, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30-40 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a plnenie
- Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Šunku a syr nastrúhajte na hrubom strúhadle a v miske ich zmiešajte s paradajkovou passatou a oreganom.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 rovnaké bochníky.
- Každý bochník na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Na každý plát cesta rovnomerne rozotrite štvrtinu pripravenej plnky.
- Cesto pevne zrolujte po dlhšej strane do tvaru rolády. Postup zopakujte so všetkými štyrmi bochníkmi.
Krájanie a pečenie
- Každú roládu ostrým nožom nakrájajte na približne 6 rovnakých kúskov (rožkov), širokých asi 3-4 cm.
- Rožky ukladajte reznou stranou nahor na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 15-20 minút.
- Rúru predhrejte na 200 °C. V malej miske rozšľahajte žĺtok s mliekom a mletou paprikou.
- Nakysnuté rožky opatrne potrite pripravenou zmesou.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút do krásnej zlatohnedej farby. Nechajte vychladnúť na mriežke.
Videorecept
Tipy
- Pre krajšiu farbu a lesk môžete rožky potrieť žĺtkom ešte raz asi 5 minút pred dopečením.
- Do plnky môžete pridať aj kúsok na drobno nasekanej papriky alebo kukuricu.
- Pizza rožky chutia skvele teplé aj studené. Sú ideálne na cesty alebo do školy.
Tieto domáce pizza rožky sú oveľa chutnejšie a nadýchanejšie ako akékoľvek kupované. Upečte si ich a presvedčte sa sami o ich dokonalej chuti.
Recept vychádza z verzie od Domaći Recepti, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.