Search

Ako urobiť najlepšie pizza rožky: recept na desiatu pre deti i dospelých

Hromada čerstvo upečených zlatistých pizza rožkov so šunkou a syrom na plechu na pečenie.
Domáce pizza rožky so šunkou a syrom

Obsah receptu

Publikované: 15. júla 2025, 04:00

Chcete vedieť, ako urobiť najlepšie domáce pizza rožky, ktoré si zamilujú deti aj dospelí? Tento recept na nadýchané kysnuté cesto a šťavnatú plnku so šunkou a syrom je stávka na istotu. Sú ideálne na desiatu, večeru alebo ako skvelé pohostenie na každú oslavu.

Vďaka tomuto podrobnému postupu budú vaše pizza rožky mäkké, vláčne a plné chuti. Sú oveľa lepšie ako z obchodu, presvedčte sa sami!

Ako sa robia domáce pizza rožky?

Pripravte si kvások z droždia a vlažného mlieka. Z neho, múky a ostatných surovín vymieste hladké cesto a nechajte ho vykysnúť. Cesto rozvaľkajte, potrite plnkou zo šunky a syra, zrolujte a nakrájajte na rožky. Po ďalšom podkysnutí ich potrite a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 50 minút
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: cca 24 rožkov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 180 kcal/kus

Potrebujeme

Kysnuté cesto

  • 750 g hladkej múky
  • 30 g čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného, 7g)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 200 ml vlažného mlieka (max 40°C)
  • 250 ml vlažnej vody
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 PL soli

Plnka

  • 300-350 g dusenej šunky
  • 150 g tvrdého syra (eidam, gouda)
  • 50 ml paradajkovej passaty (alebo kvalitného kečupu)
  • 1 ČL sušeného oregana

Na potretie

  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a zalejte vlažným mliekom. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások, čo trvá asi 10-15 minút.
  2. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, vlažnú vodu, olej a nakoniec aktívny kvások.
  3. Suroviny spracujte buď ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Miesite približne 8-10 minút, kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto.
  4. Cesto v mise jemne potrite olejom, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30-40 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a plnenie

  1. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Šunku a syr nastrúhajte na hrubom strúhadle a v miske ich zmiešajte s paradajkovou passatou a oreganom.
  2. Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 rovnaké bochníky.
  3. Každý bochník na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm.
  4. Na každý plát cesta rovnomerne rozotrite štvrtinu pripravenej plnky.
  5. Cesto pevne zrolujte po dlhšej strane do tvaru rolády. Postup zopakujte so všetkými štyrmi bochníkmi.

Krájanie a pečenie

  1. Každú roládu ostrým nožom nakrájajte na približne 6 rovnakých kúskov (rožkov), širokých asi 3-4 cm.
  2. Rožky ukladajte reznou stranou nahor na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 15-20 minút.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C. V malej miske rozšľahajte žĺtok s mliekom a mletou paprikou.
  4. Nakysnuté rožky opatrne potrite pripravenou zmesou.
  5. Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút do krásnej zlatohnedej farby. Nechajte vychladnúť na mriežke.

Videorecept

Tipy

  1. Pre krajšiu farbu a lesk môžete rožky potrieť žĺtkom ešte raz asi 5 minút pred dopečením.
  2. Do plnky môžete pridať aj kúsok na drobno nasekanej papriky alebo kukuricu.
  3. Pizza rožky chutia skvele teplé aj studené. Sú ideálne na cesty alebo do školy.

Tieto domáce pizza rožky sú oveľa chutnejšie a nadýchanejšie ako akékoľvek kupované. Upečte si ich a presvedčte sa sami o ich dokonalej chuti.

Recept vychádza z verzie od Domaći Recepti, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty