Publikované: 5. apríla 2025, 07:23
Chceli by ste vedieť, ako si urobiť obľúbené Kinder Bueno doma, ale vo forme lahodných sušienok? Máme pre vás fantastický recept. Tieto domáce Kinder Bueno sušienky s jemným lieskovoorieškovým krémom a čokoládou sú neodolateľné a ich príprava je jednoduchšia, než si myslíte.
Ak ste milovníkmi čokolády Kinder Bueno, tento recept na originálne domáce Kinder Bueno sušienky vás určite osloví. Chuťovo sa veľmi blížia obľúbenej tyčinke a ich príprava nie je nijako zložitá. Skvelé na posedenie pri káve alebo ako milé prekvapenie.
- Čas prípravy: cca 1 hodina 5 minút (+ chladenie cesta)
- Čas chladenia cesta: min. 1 hodina
- Čas pečenia: cca 8-12 minút (podľa typu kolieska)
- Počet porcií: cca 20 zlepených kusov
- Náročnosť: Stredne náročná ★★
Potrebujeme:
Cesto:
- 125 g zmäknutého masla
- 125 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 vajce (veľkosť M)
- cca 250-270 g hladkej múky (preosiatej)
Lieskovooriešková plnka:
- cca 150-200 g kvalitného mliečneho alebo bieleho lieskovoorieškového krému (nátierky), ktorý chuťou pripomína plnku z Kinder Bueno (izbovej teploty)
Čokoládová poleva a dokončenie:
- cca 100 g čokolády (mliečnej alebo horkej na varenie)
- 2 polievkové lyžice masla (cca 30 g)
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup prípravy
Príprava cesta a chladenie:
- Do väčšej misy dajte zmäknuté maslo. Pridajte preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor. Pomocou elektrického šľahača šľahajte na stredných otáčkach do svetlej peny.
- Pridajte jedno celé vajce a krátko zašľahajte, len kým sa nespojí s maslovou penou.
- Postupne (na 2-3 krát) pridávajte preosiatu hladkú múku. Najprv môžete miešať šľahačom na nízkych otáčkach alebo stierkou, potom krátko rukami vypracujte hladké, nelepivé cesto. Množstvo múky (250-270 g) prispôsobte konzistencii – cesto by malo byť mäkké, ale tvárne. Nepracujte s ním príliš dlho.
- Hotové cesto vytvarujte do tvaru plochej gule alebo tehličky, zabaľte ho dôkladne do potravinovej fólie a vložte do chladničky odpočívať minimálne na 1 hodinu, ideálne aj dlhšie.
Vykrajovanie a pečenie:
- Rúru predhrejte na 170 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plechy a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Dobre vychladnuté cesto vyberte z chladničky. Na jemne pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkajte valčekom na plát hrubý približne 0,5 cm.
- Pomocou okrúhlej vykrajovačky (napr. s priemerom 5 cm) vykrajujte z cesta kolieska. Vykrojte párny počet kusov.
- Do polovice vykrojených koliesok potom pomocou menšej okrúhlej vykrajovačky (napr. s priemerom 2 cm) vykrojte v strede otvor (dierku). Získate tak plné kolieska (základne) a kolieska s otvorom (vrchné diely).
- Vykrojené tvary opatrne prenášajte a ukladajte s malými medzerami na plechy vyložené papierom na pečenie. Zvyšky cesta opäť spojte, krátko premieste, rozvaľkajte a vykrajujte.
- Vložte plechy do predhriatej rúry. Pečte pri 170 °C. Kolieska s otvorom pečte kratšie, približne 8 minút, kým nezačnú jemne ružovieť okraje. Plné kolieska pečte o niečo dlhšie, približne 10-12 minút, kým nie sú upečené a okraje jemne zlatisté. Pečivo musí zostať svetlé.
- Upečené kolieska vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke.
Príprava plnky, polevy a spájanie:
- Kým kolieska chladnú, pripravte si plnku – lieskovoorieškový krém by mal mať izbovú teplotu, aby sa s ním dobre pracovalo. Môžete ho naplniť do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou alebo ho nanášať lyžičkou.
- Pripravte si čokoládovú polevu: V miske vhodnej do vodného kúpeľa alebo mikrovlnky nalámte čokoládu na kúsky. Pridajte maslo a olej. Opatrne rozpustite nad parou alebo v mikrovlnke dohladka. Dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.
- Zlepovanie sušienok: Vezmite jedno plné koliesko (základňu) a natrite naň primeranú vrstvu lieskovoorieškového krému (nie príliš veľa, aby nevytekal).
- Na krém položte koliesko s otvorom a jemne pritlačte, aby sa zlepili. Takto pospájajte všetky páry.
- Zlepené sušienky poukladajte na mriežku alebo papier na pečenie. Vezmite si lyžičku alebo cukrárske vrecko s tenkou špičkou naplnené mierne vychladnutou čokoládovou polevou a ozdobte povrch sušienok (najmä vrchné koliesko s otvorom) tenkými linkami alebo iným vzorom podľa fantázie.
- Nechajte čokoládovú polevu úplne stuhnúť pri izbovej teplote alebo v chlade. Hotové sušienky skladujte v dobre uzatvorenej dóze. Najlepšie chutia po krátkom odležaní.
Videorecept
Tipy
- Aby bola chuť čo najvernejšia originálu, snažím sa zohnať kvalitný mliečny alebo biely lieskovoorieškový krém, ktorý sa chuťou podobá plnke z tyčiniek Kinder Bueno. Nájdete ich v obchodoch s potravinami alebo špecializovaných predajniach. Ak ho nezoženiem, ako náhradu môžem použiť aj bielu “Nutellu” alebo inú jemnú orieškovú nátierku.
- Cesto na sušienky je klasické krehké maslové cesto. Je dôležité ho po spracovaní nechať dobre vychladiť v chladničke (aspoň hodinu), aby sa s ním dobre pracovalo a pri pečení si udržalo tvar. Vaľkám ho na hrúbku okolo pol centimetra.
- Pečiem zvlášť plné kolieska a zvlášť tie s otvorom, pretože tie s otvorom sa upečú rýchlejšie. Strážim ich, musia zostať svetlé, len s jemne ružovými okrajmi. Prepečené by boli tvrdé.
- Pri spájaní najprv natriem spodné koliesko krémom (nie až po okraj), priklopím vrchným kolieskom s otvorom a až potom celé zlepené pečivo dozdobím tenkými linkami čokoládovej polevy. Na polevu rozpustím čokoládu s maslom a olejom podľa tipu – je potom pekne lesklá a dobre tuhne.
Teraz už viete, ako si urobiť Kinder Bueno sušienky. Tento fantastický recept na domáce Kinder Bueno sušienky si určite obľúbite.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CookBakery
