Search

Ako pripraviť dokonalé pesto z medvedieho cesnaku? Tento RECEPT musíte skúsiť!

pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku

Obsah receptu

Jarná sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde a ak patríte k jeho milovníkom, určite hľadáte spôsoby, ako si túto aromatickú bylinku plnú vitamínov vychutnať naplno. Jedným z najlepších a najuniverzálnejších spôsobov je príprava domáceho pesta! Pýtate sa, ako pripraviť dokonalé pesto z medvedieho cesnaku? S naším overeným receptom to zvládnete hravo a výsledok bude stáť za to. Je to rýchle, jednoduché a výsledná chuť je neporovnateľná s kupovanými verziami.

Toto pesto kombinuje intenzívnu chuť medvedieho cesnaku s jemnou orieškovou nôtu kešu a slnečnicových semienok, slanosťou parmezánu a kvalitným olivovým olejom. Citrónová šťava dodáva sviežosť a vyvažuje chute. Hotové pesto má široké využitie – je fantastické s cestovinami, ako nátierka na hrianky či bagety, na dochutenie rizota, polievok, šalátov, grilovaného mäsa či rýb, alebo jednoducho ako dip k čerstvej zelenine. Pripravte si ho do zásoby a užívajte si chuť jari po dlhšiu dobu!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10-15 minút
  • Počet porcií: cca 300-350 g pesta (1 stredne veľký pohár)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

  • cca 200 g čerstvých listov medvedieho cesnaku, dôkladne umytých a osušených
  • 25 g slnečnicových semienok (pre lepšiu chuť môžete krátko nasucho opražiť)
  • 25 g kešu orechov (nesolených, pre lepšiu chuť môžete krátko nasucho opražiť)
  • cca 30-50 g strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra ako Pecorino, Gran Moravia)
  • cca 1-2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)
  • cca 1/2 – 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • cca 5-6 polievkových lyžíc kvalitného extra panenského olivového oleja (alebo viac podľa požadovanej konzistencie)

Postup prípravy

Príprava pesta:

  1. Príprava surovín: Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyte pod tečúcou vodou a veľmi dobre osušte (napríklad v šalátovej odstredivke alebo jemne papierovými utierkami). Je dôležité, aby boli listy čo najsuchšie, aby pesto nebolo vodnaté a dlhšie vydržalo. Ak chcete zvýrazniť chuť semienok a orechov, krátko ich nasucho opražte na panvici dozlatista a nechajte vychladnúť. Parmezán nastrúhajte najemno.
  2. Mixovanie základu: Do nádoby kuchynského robota so sekacími nožmi (food processor) alebo do nádoby výkonného tyčového mixéra vložte osušené listy medvedieho cesnaku (môžete ich predtým nahrubo pokrájať), (opražené) slnečnicové semienka, (opražené) kešu orechy, citrónovú šťavu a soľ.
  3. Mixujte v krátkych intervaloch (pulzujte niekoľkokrát), kým sa všetky ingrediencie nahrubo nesekajú a nezačnú spájať. Zoškrabte hmotu zo stien nádoby.
  4. Pridávanie oleja: Zapnite mixér na nižšie otáčky a za stáleho chodu pomaly tenkým prúdom prilievajte olivový olej. Množstvo oleja upravte podľa požadovanej konzistencie – pre hustejšie pesto stačí menej oleja, pre redšie pridajte viac. Dôležité: Nemixujte príliš dlho ani na veľmi vysokých otáčkach, aby sa pesto zbytočne nezahrialo (mohlo by zhorknúť alebo stratiť sviežu farbu). Cieľom je spojiť ingrediencie, nie vytvoriť úplne hladkú pastu; jemne hrubšia textúra je pre pesto typická.
  5. Pridanie syra: Keď má pesto požadovanú konzistenciu, pridajte nastrúhaný parmezán. Mixujte už len veľmi krátko (stačí 1-2 rýchle pulzy), len aby sa syr rovnomerne zapracoval do zmesi.
  6. Ochutnanie a dochutenie: Hotové pesto ochutnajte a podľa potreby ešte dochuťte soľou alebo citrónovou šťavou.

Skladovanie a použitie:

  1. Hotové pesto preložte do čistého uzatvárateľného pohára. Povrch uhlaďte lyžičkou a zalejte tenkou vrstvou olivového oleja – táto vrstva zabráni prístupu vzduchu a predĺži trvanlivosť pesta.
  2. Pohár dobre uzavrite a skladujte v chladničke. Takto pripravené pesto vydrží v chladničke približne 1-2 týždne. Pred každým použitím premiešajte a opäť zalejte povrch olejom.
  3. Pesto môžete použiť na cestoviny, ako nátierku, do šalátov, k mäsu, rybám alebo ako dip.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto kešu orechov a slnečnicových semienok môžete použiť aj iné orechy alebo semienka podľa vašej chuti – výborné sú píniové oriešky (klasika do pesta), vlašské orechy, mandle alebo tekvicové semienka. Vždy ich odporúčam krátko opražiť.
  2. Pre vegánsku verziu pesta jednoducho vynechajte parmezán a pre dosiahnutie jemne “syrovej” chuti môžete pridať 1-2 lyžice lahôdkového droždia.
  3. Ak máte radi pikantnejšie, môžete do pesta pridať aj malý kúsok čerstvej chilli papričky alebo štipku mletého čierneho korenia.
  4. Pesto si môžete pripraviť aj vo väčšom množstve a zamraziť ho – napríklad v nádobkách na ľad. Po zmrazení kocky presypte do vrecka a odoberajte podľa potreby. Takto vám vydrží niekoľko mesiacov.

Púpavový med
TIP na dnes
Začala sezóna púpavy: Vyskúšajte tento recept na domáci púpavový med

Teraz už viete, ako pripraviť dokonalé pesto z medvedieho cesnaku! Je to naozaj jednoduché a výsledok je plný jarnej energie a skvelej chuti. Využite sezónu naplno!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ivana’s Corner, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty