Jednoduchý a rýchly recept na vynikajúce domáce pesto z čerstvého medvedieho cesnaku, slnečnicových semienok, kešu orechov, parmezánu a olivového oleja. Perfektné na cestoviny, hrianky alebo dochutenie jedál.
Kuchynský robot (food processor) alebo výkonný mixér
Stierka
Strúhadlo (na syr)
Panvica (na opraženie semienok/orechov - voliteľné)
Uzatvárateľný pohár
Odstredivka na šalát alebo papierové utierky
Zloženie
200gčerstvých listov medvedieho cesnakucca, dôkladne umytých a osušených
25gslnečnicových semienokmožno krátko opražiť
25gkešu orechovnesolených, možno krátko opražiť
30-50gstrúhaného parmezánucca
1-2polievkové lyžicečerstvej citrónovej šťavycca, alebo podľa chuti
1/2 - 1čajová lyžičkasolicca, alebo podľa chuti
5-6polievkových lyžíckvalitného extra panenského olivového olejacca, alebo viac podľa konzistencie
Pokyny
Príprava pesta:
1. Medvedí cesnak umyte a dôkladne osušte. Semienka a orechy môžete krátko nasucho opražiť a nechať vychladnúť. Parmezán nastrúhajte.2. Do kuchynského robota dajte medvedí cesnak, semienka, orechy, citrónovú šťavu a soľ.3. Mixujte v krátkych intervaloch (pulzujte), kým sa ingrediencie nahrubo nesekajú.4. Za stáleho mixovania na nižších otáčkach pomaly prilievajte olivový olej do požadovanej konzistencie. Nemixujte príliš dlho.5. Nakoniec pridajte parmezán a už len krátko premixujte (1-2 pulzy).6. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou/citrónovou šťavou.
Skladovanie a použitie:
7. Preložte do čistého pohára, povrch uhlaďte a zalejte vrstvou olivového oleja.8. Uzavrite a skladujte v chladničke (vydrží cca 1-2 týždne).9. Použite na cestoviny, hrianky, do šalátov, k mäsu atď.
Poznámky
1. Namiesto kešu orechov a slnečnicových semienok môžete použiť aj iné orechy alebo semienka podľa vašej chuti – výborné sú píniové oriešky (klasika do pesta), vlašské orechy, mandle alebo tekvicové semienka. Vždy ich odporúčam krátko opražiť.2. Pre vegánsku verziu pesta jednoducho vynechajte parmezán a pre dosiahnutie jemne "syrovej" chuti môžete pridať 1-2 lyžice lahôdkového droždia.3. Ak máte radi pikantnejšie, môžete do pesta pridať aj malý kúsok čerstvej chilli papričky alebo štipku mletého čierneho korenia.4. Pesto si môžete pripraviť aj vo väčšom množstve a zamraziť ho – napríklad v nádobkách na ľad. Po zmrazení kocky presypte do vrecka a odoberajte podľa potreby. Takto vám vydrží niekoľko mesiacov.